Екстремна геомагнитна буря от най-високата степен връхлетя Земята

Тя заплашва електрическите мрежи
Обновена: 11 май 2024 06:53 | 11 май 2024 06:47, Елка Василева
51
Екстремна геомагнитна буря от най-високата степен връхлетя Земята
Снимка: Pixabay

Екстремна геомагнитна буря от пета степен по петстепенната скала за интензитета на геомагнитните бури беше наблюдавана на Земята за първи път от 2003 г., предаде Франс прес, като се позова на американското Управление за атмосферни и океанографски изследвания.

Мощната буря е била наблюдавана в петък вечерта и е била предизвикана от серия от изхвърляния на коронална маса от Слънцето.

Още по темата
По-рано американските експерти предупредиха, че са издали тревога за буря с интензитет от четвърта степен, но в крайна сметка геомагнитната стихия се е оказала още по-мощна.      

Тя може да повлияе на електрическите мрежи, на космическите кораби, на сателитната навигация, на джи пи ес-ите и на други технологии, предупреждават експертите.

Хората ще бъдат защитени от магнитното поле на Земята.

За последно мощна буря от пета степен е имало през октомври 2003 г. и тя е била известна като "Хелоуинската буря". По онова време е имало прекъсвания на тока в Швеция и повреди в трансформатори в Южна Америка.

Геомагнитната буря сега ще продължи и през уикенда.

Подобни бури пораждат и впечатляващи сияния, които понякога се явяват и в по-южни от обичайните региони на наблюдение, посочва БТА.

Освен това трансполярните полети между Европа, Азия и Северна Америка вероятно ще бъдат пренасочени, за да се избегне повишеното излагане на радиация на пътниците и екипажите.

Виновникът за бурята е клъстер от слънчеви петна, видим от дясната страна на слънчевия диск, който е 16 пъти по-широк от Земята. Слънцето, което преминава през 11-годишен цикъл, в който броят на петната расте и намалява, се доближава до пика на настоящия, който започна през декември 2019 г.

Клъстерът изхвърля части коронална маса или облаци от плазма на всеки 6 до 12 часа, като последният избухва около 3 часа сутринта в Ню Йорк, казва Брент Гордън, началник на клона за космически услуги на Центъра за прогнозиране на космическото време.

„Пет е просто невероятно. Изумен съм“, споделя Майкъл Уилтбъргър, учен от Националния център за атмосферни изследвания на САЩ. „Това е много рядко явление“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от Кино
Филмът "Заветът" разказва за жертвите на домашно насилие
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
Ганю Балкански преди 1 седмица
Не вярвах че магнитните бури могат да повлияват на човешката психика и емоции,но като видях резултатите от решенията на журито на ,,Евро-Визия" вече изобщо не се съмнявам във влиянието на слънчевите изригвания върху мозъкът на човека.
39
3
 
3
 
! Отговори
Кольо Китаеца преди 1 седмица
Значи в чуждите новини бяха показали ,че Х@@РП ще правят "тестове" между 8-10 май 2024г. ,но видиш ли грантаджиите пак лъжат ЗАСПАЛИТЕ от какво било явлението .
38
3
 
3
 
! Отговори
Недоразбрал пак преди 1 седмица
Не мога да си обясня това явление,при което в 3 часа сутринта по тъмна доба,нещо тръгнало от Слънцето ще достигне тъмната част на Земята.
37
8
 
8
 
! Отговори
мдааа преди 1 седмица
Минава една магнитна буря и изтрива всички компютри и занулява банковите сметки. Колко удобно.
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Чудо големо, а всяко чудо за 3 дни! :)
35
1
 
5
 
! Отговори
Хххх преди 1 седмица
До 30мда тъй става то бе пич...всяка елетронна система има някаква степен на устойчивост срещу електромагнитни смущения....най малкото всички сървъри с в метални шкафове които са заемени или голяма част от сървърите са под земята...интернета ти е по оптични кабели в голямата си част всичко е вкопано в земята и екранирано...ай стига с тияхоливудскибози а...
34
7
 
6
 
! Отговори
Хххх преди 1 седмица
т.е. ако сега аварира 100кV трансформатор за това ще е виновна магнитната буря.....абе западните *** тотално изтрещяха...а какво стана с проблем 2000 когато всички компютри щяха да се скапят и щеше да настъи апокалипсис...самолети щяха да падат от небето и теп подобни...абе тоталнадебилщина и перверзия създадена да държиовцете нащрек...абе ваштапрооозта всяка важна система е създадена да устоява електромагнитни смущения с изключени може би на термоядрен електромагнитен импулс
33
2
 
2
 
! Отговори
как преди 1 седмица
как работи д жи пи е с в б алтика???
32
0
 
1
 
! Отговори
... преди 1 седмица
aaa... ne znam
31
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сигурно ще кажат, че Путин е виновен.
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Начи правят всичко дигитално, дигитална самоличност, дигитлни пари, удря една силна магнитна буря, не може да се плаща никъде и всичко спира - настава хаос. Явно това се цели. Хаос.
29
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Неграмотната "журналистка" писала, че нещо избухвало в Ню Йорк в 3 сутринта, отдолу в коментарите разни хаховци й пригласят за хаарп (където се обучаваха студенти преди години, а отдавна е разглобен вече), на други им се привиждат портали с извънземни... Мила родна картинка - суеверни и необразована аморфна маса...
28
0
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
сърцебиене и умора да се пие много вода
27
1
 
8
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 седмица
Кът спре еликтриката,кво прайте гражданята ?
26
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пак са пуснали харпа
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Геомагните бури не са измислица. Но още не са проучени, знаем че ги има и че влияят наистина.
24
7
 
13
 
! Отговори
Гaля преди 1 седмица
Kвoт' cъrлacyвa nocoлcтвoтo, тyй тo...
23
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Спокойно народе, просто Пеевски пръдна, до края на уикенда ще мине радиацията.
22
3
 
10
 
! Отговори
до 25 преди 1 седмица
Ама ти пак си знаеш твоето - укро яйца. Преди 30-40 години нямаше укро яйца. Даже и Чернобил още не се беше случил, когато хората усещаха влиянието. Това, че ти си ограничен и не го разбираш, не значи, че го няма. Ето - и 26 ти го казва. И тя ли е антена. По-скоро ти си "кон с капаци". Сигурно си и от "полоскоземците"
21
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като чета коментарите, ядно защо Бг е в това положениемного психичноболни и откровени лъжци има. Дано поне им плащат за глупостите, които пишат.