В Левски май не проумяват, че добрият вратар е като виното

Сините шефове биха шута на Георги Петков и му направиха услуга
Обновена: 13 яну 2011 14:17 | 12 яну 2011 14:48, Георги Пешев
51
В Левски май не проумяват, че добрият вратар е като виното
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Вратарската работа във футбола е най-неблагодарна. Грешките на човека под рамката се помнят дълго, върти ги и Евроспорт. Всеки друг може да мине метър при пропуск. Вратарят обаче е като сапьора – грешката му се забелязва.

10 години поред на Герена (почти) несменяем титуляр бе Димитър Иванков. Той стана любимец на публиката през 1997 г. Левски би Литекс за купата с 4:1 в продълженията, а Иванков се включи в последната минута и отклони топката за победния гол на Анатоли Тонов.

За престоя си на Герена Лудия Макс от "Дианабад" е допускал и грешки, но всички те му бяха опростени. Момчето от синята школа играеше със сърце за любимия отбор.

Преди шест години Иванков бе продаден в турския Кайзериспор. Под гредата застана Георги Петков.

Пазарджиклията направи страхотни мачове и доказа, че не случайно Наско Сираков драпаше със зъби и нокти за неговото привличане от Славия през 2000 г. И то срещу сериозни пари.

Със спасяванията си Петков заслужи титулярно място в Левски, после и в националния отбор.

Гошо Петков прехвърли 30 години. Нееднократно заявяваше, че желае да продължи кариерата си в чужбина, но "сините" шефове не го пускаха или пък искаха твърде високи трансферни суми от желаещите го отбори, а сега просто му биха шута, и то след 10 години, в които Жоро Вратарчето си остави сърцето на терена.

Георги Петков наистина не бе в най-добрата си форма през есента на 2010 г., но едва ли заслужаваше подобно отношение. Обявиха го за грешник и основен виновник след загубата с 0:5 от Спортинг.

Та точно в този мач всеки един от "сините" бе трагикомичен и ако се правеха крайни изводи и оценки от този двубой, то на "Герена" нямаше да остане нито един от игралите в Лисабон.

Въпреки всичко станало Петков си остава класа над тези, които останаха в отбора. Не е добре, че вратарите в Левски не получават подкрепа. При всяка грешка, след която се губят точки, веднага им се търси отговорност и са обвинявани.

Да си спомним и за Ники Михайлов. Та той бе на 18 години, когато сгреши срещу Черно море, после срещу Вердер и всички го отписаха. Къде е сега Ники и къде са тези от "Герена" дето го заклеймиха?

Вратарите се превръщат в изкупителна жертва. Трябваше да се подходи по-спокойно към Петков и да му се гласува повече доверие, но той получи ритник отзад и се затвърдиха мненията, че всичко е на личностна основа. Явно приятелството на Жоро с Наско Сираков и Мъри Стоилов му изяде главата.

Безспорно вратарите в Левски имат качества, но в момента са обезверени. Те треперят за мястото си преди и във всеки мач. Да, правят грешки, но със сигурност ги осъзнават. Вместо да ги успокояват, треньори и шефове бъркат в раната.

Управниците в Левски постъпиха супер некоректно спрямо Петков, но пък, от друга страна, му правят страхотна услуга. Крайно време бе Гошо да заиграе в чужбина и да се види след него какво ще настане под "синята" рамка.

Петков даде достатъчно на Левски, спечели всичко в България и заслужава да поиграе зад граница. Истината е, че на Левски не му трябват вратари, а правилно отношение към тях. Ако продължават да постъпват по същия начин, дори Джиджи Буфон ще се провали.

Сега на "Герена" са все младоци – Божидар Митрев, Кирил Акалски, Пламен Илиев и се пита коя ще е следващата изкупителна жертва? Явно в Левски не проумяват, че добрият вратар е като виното, а Петков е наистина отлежало вино дори и с магариите, които правеше на терена.

Още спортни новини четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: Георги ПетковЛевски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
None преди 13 години
Не помниш, защото така ти изнася. Петков дори в момента е по-добър от Ники Михайлов. Както са му вкарали от 30м, така и е правил невероятни спасявания. До автора на статията - Просто Матеус както и Ясен Петров предпочитат по-млади играчи. Петков е на 34 години, а Митрев на 24. Не ти ли писна да гледаш как купуваме 30+ застаряващи футболисти, вместо да даваме изява на българските момчета...
49
1
 
0
 
! Отговори
ONCE преди 13 години
Аз защо не помня тоя вратар някога да е бил добър под рамката на вратата си? Ако не беше той, Левски в Европа можеше да постигне много повече, не може да ти вкарват голове от над 30 метра и да твърдиш, че си вратар, да не говорим за центриранията и играта му в малкото наказателно поле, просто тъжен. А човека пуснал темата или не гледа мачове или вратарчето освен адаш може и да му е роднина :)
48
0
 
0
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
Левски и всички български отбори са слаби по принцип.Колкото до Георги Петков-имал е много силни изяви,нормално е понякога да има и нелепи грешки.Да си зрител и да гледаш отстрани е лесно.Не може един футболист да се представя винаги на максимално равнище.
47
1
 
2
 
! Отговори
petko преди 13 години
az sam ot cska i vinagi sam se vasxi6taval na petkov nai dobriq vratar na balgariq e vqrno golemi gre6ki no koi blaogotvorqxa si4ki tezi godini pone da go bqxa prodali ne da go pravat za sram dale4 po slabi kato futbolisti fudbolni rakovoditeli po nastoiq6te
46
0
 
1
 
! Отговори
Моето мнение преди 13 години
Добър вратар, малко му се изплъзваха ударите от далечни разстояния но с подходящи очила всичко ще е О'к. Желая му успех !!!
45
0
 
0
 
! Отговори
? преди 13 години
Дядо ми е бил вратар на "Левски" преди 1944 г. Казвал се е Алдев!Вратарите наистина трябва да се уважават!
44
0
 
1
 
! Отговори
4ani преди 13 години
И като вратар, и като човек- ла.но! Бил добър при Наско и Мъри, щото го пазили- във важните мачове все контузен.Защо да не са му казали да пусне пет парцала в Лисабон: всичко е пари, все пак!!!- така че не го мислете него, нито Наско, ...
43
5
 
3
 
! Отговори
pe6o levski преди 13 години
Гошо Петков един е Гошо Петко о о о в и САМО ЛЕВСКИ *** за петолъчките от панчерево , наи мразим ц-Ка и топла бира.
42
3
 
1
 
! Отговори
Чао преди 13 години
Значи разискваме, СИНИ проблеми и за какво да реват свинките.....вашето е лошо , ама имаме и по добро:))))))))))))!!!!Абе хора вашето мнение, не ме интересува, щото е изтъкано от злоба!!!!!!
41
2
 
4
 
! Отговори
манталитет!!!!! преди 13 години
Високата заплата му изяде главата мили хора,той не играе от много време,работата върви на оттърваване...Гошо,наистина беше най-добрия в България..някога!
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хубава статия - благодарим ти Гоше, ще липсваш много ! Успех в живота където и да отидеш
39
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** при съседката, ако е млад амайка може да ти нацърка малко сметана,да не се харчиш и за нея :))
38
1
 
2
 
! Отговори
Чао преди 13 години
Ей прав си отивам, да взема пари от съседа за кафе:)))))))))))), ама темата не е за кукли Барби в момента:))))))разискват се сериозни неща!!!!!
37
0
 
5
 
! Отговори
ИТ преди 13 години
Политиката на Левски спрямо вратарите е грешна. Въпреки,че имаше резервни вратари, до издънката на Гошо те бяха за парлама. Пускаха ги само в краен случай или на формални мачове. Когато Гошо не играеше се видя,че другите нямат бойния опит и всяко спасяване на Митрев минаваше за невероятно постижение. При двама равностойно играещи,равноплатени и равноможещи вратари нямаше да има "трагични раздели".Така в златните времена на ЦСКА се редуваха Йорданов с Филипов.
36
1
 
5
 
! Отговори
Dan преди 13 години
Може би приятелството му с Наско и Мъри му е изяло главата на Гошко вратарчето, защото май при онова 5:0 играеше за точен резултат като че ли! Иначе като играе и се раздава е добър, пусти хазарт ...
35
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Че то кой ли не стана шампион на Турция. И ти да идеш и ти ще станеш. А Иванков е пълен въздух - не може да се пласира правилно, увисва на всеки корнер, има изключително бавен рефлекс, дъни се при далечни удари, дъни се и при близки удари и най-лошото за всеки вратар - когато топката е бита силно към него той се пази от нея да не го удари(имам няколко такива записа-голяма веселба). А некадърността на барбиета *** идва от факта че всички отбори знаят-неутрализираш ли него другото е лесно.
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кой е пък този дето е по щастлив от Бербатов тук...Митко си гледа живота и е любимец на повечето хора в Англия, някой драскач дето чати тук,защото няма пари да излезе на кафе навън е по щастлив от него..май нещо не ми се връзва тази работа..
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Проблема е че и колкото и с приятелски тон да му го кажеха,пак щеше да се напави на изритан по най неблагодарен начин..Посто е трудно когато си бил ухажван след това да ти кажат ч е не ставаш,по какъвто и да е било начин..футболистите са кото манекенките ,когато остареят,не им се вярва че не стават вече..
32
2
 
0
 
! Отговори
Чао преди 13 години
Това са чорбунски простотии, бе 28....Иванков стана ли Шампион, на Турция....и беше и избран за най добрия вратар там....пък цикълите бяха изгубени, заради некъдърноста на Барбиета, щото нещастника може да вкарва, само срещу Малта...и Естония:))))))))))))!!!!!
31
0
 
4
 
! Отговори
- преди 13 години
Тази статия си противоречи,нали уж доверие няма към вратарите, за всяка грешка се съдят, едва ли не заради един мач е разкаран Петков, пък ха седял 10 години в отбора.Времето му е минало и тва е, нз какво още го дъвчете тоя.Пък и какви са тия драми - че не бил уважаван, че нз си какво - само за дето няма титулярно място вече - еми какво вечно ли да има ? Отчасти си е и той виновен, че е останал обиден.