В Левски май не проумяват, че добрият вратар е като виното

Сините шефове биха шута на Георги Петков и му направиха услуга
Обновена: 13 яну 2011 14:17 | 12 яну 2011 14:48, Георги Пешев
51
В Левски май не проумяват, че добрият вратар е като виното
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Вратарската работа във футбола е най-неблагодарна. Грешките на човека под рамката се помнят дълго, върти ги и Евроспорт. Всеки друг може да мине метър при пропуск. Вратарят обаче е като сапьора – грешката му се забелязва.

10 години поред на Герена (почти) несменяем титуляр бе Димитър Иванков. Той стана любимец на публиката през 1997 г. Левски би Литекс за купата с 4:1 в продълженията, а Иванков се включи в последната минута и отклони топката за победния гол на Анатоли Тонов.

За престоя си на Герена Лудия Макс от "Дианабад" е допускал и грешки, но всички те му бяха опростени. Момчето от синята школа играеше със сърце за любимия отбор.

Преди шест години Иванков бе продаден в турския Кайзериспор. Под гредата застана Георги Петков.

Пазарджиклията направи страхотни мачове и доказа, че не случайно Наско Сираков драпаше със зъби и нокти за неговото привличане от Славия през 2000 г. И то срещу сериозни пари.

Със спасяванията си Петков заслужи титулярно място в Левски, после и в националния отбор.

Гошо Петков прехвърли 30 години. Нееднократно заявяваше, че желае да продължи кариерата си в чужбина, но "сините" шефове не го пускаха или пък искаха твърде високи трансферни суми от желаещите го отбори, а сега просто му биха шута, и то след 10 години, в които Жоро Вратарчето си остави сърцето на терена.

Георги Петков наистина не бе в най-добрата си форма през есента на 2010 г., но едва ли заслужаваше подобно отношение. Обявиха го за грешник и основен виновник след загубата с 0:5 от Спортинг.

Та точно в този мач всеки един от "сините" бе трагикомичен и ако се правеха крайни изводи и оценки от този двубой, то на "Герена" нямаше да остане нито един от игралите в Лисабон.

Въпреки всичко станало Петков си остава класа над тези, които останаха в отбора. Не е добре, че вратарите в Левски не получават подкрепа. При всяка грешка, след която се губят точки, веднага им се търси отговорност и са обвинявани.

Да си спомним и за Ники Михайлов. Та той бе на 18 години, когато сгреши срещу Черно море, после срещу Вердер и всички го отписаха. Къде е сега Ники и къде са тези от "Герена" дето го заклеймиха?

Вратарите се превръщат в изкупителна жертва. Трябваше да се подходи по-спокойно към Петков и да му се гласува повече доверие, но той получи ритник отзад и се затвърдиха мненията, че всичко е на личностна основа. Явно приятелството на Жоро с Наско Сираков и Мъри Стоилов му изяде главата.

Безспорно вратарите в Левски имат качества, но в момента са обезверени. Те треперят за мястото си преди и във всеки мач. Да, правят грешки, но със сигурност ги осъзнават. Вместо да ги успокояват, треньори и шефове бъркат в раната.

Управниците в Левски постъпиха супер некоректно спрямо Петков, но пък, от друга страна, му правят страхотна услуга. Крайно време бе Гошо да заиграе в чужбина и да се види след него какво ще настане под "синята" рамка.

Петков даде достатъчно на Левски, спечели всичко в България и заслужава да поиграе зад граница. Истината е, че на Левски не му трябват вратари, а правилно отношение към тях. Ако продължават да постъпват по същия начин, дори Джиджи Буфон ще се провали.

Сега на "Герена" са все младоци – Божидар Митрев, Кирил Акалски, Пламен Илиев и се пита коя ще е следващата изкупителна жертва? Явно в Левски не проумяват, че добрият вратар е като виното, а Петков е наистина отлежало вино дори и с магариите, които правеше на терена.

Още спортни новини четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: Георги Петковлевски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
12
 
15
 
! Отговори
Нагъл преди 13 години
Не съм съагласен със тази статаия! Този "вратар" Георги Петков не му беше мястото в левки нито в националният отбор! 1-2-3 грешки.. чакай малко е.. нямаш право на грешки, ако петър чех направи такива грешки като тоя..да не си мислите, че няма да го облюват, трябва да си акто котка не каото тромав слон! и ад не дават по-добре пример със Ники Михайлов заащото баща му БОБИ михайлов го е уредил да играе във Холандия и тои е един вратар амаа.. не е за дума и приказ, жалко, че тои пази за България:(
9
3
 
14
 
! Отговори
ариец преди 13 години
Има още една причина и това е главната - участие в залози на черното тото и това обяснява наглед смешните голове, които допускаше в последните години. Даже дълго го търпяха , последните два сезона той е пряк виновник за загуби във важни мачове, заради които Левски отпадна в евротурнирите и загуби титлата.
8
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
евскар съм от 35 години, но това е пълна глупост, поредната на Батков. Докато този човек е собственик, любимият ми отбор нама бъдеще. Казах!
7
3
 
15
 
! Отговори
Коко преди 13 години
Да, Гошо бе добър вратар. Но когато играят парите няма място за сантименталности. Истинската причина Гошо да си тръгне, освен приятелството с Мъри и Наско е високата заплата която получаваше. Повече взима само Гара Дембеле. Левски не може да си позволи толкова скъпа резерва, предвид моментното му състояние без изглед за подобрение. Това е истината, всичко друго са спекулации.
6
5
 
14
 
! Отговори
Един Българин преди 13 години
Ясенчо, Гонзо и Батков дано да е прочетат тази статия! Особено Гонзо, койото нетърпи критика. Няма лошо да си пич, но и пичовете грешат. А Петков е една от най-големите ти грешки. Ти си виновен за лошата му форма и за покупката на вратари на кило, които не се занае кой и колко време ще изкара. Гошо винаги е бил водач в отбора, дори и когато самия той е грешал! Това ни трябва водач иначе сме пасмина.
5
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Урсула заминава за турция ха ха
4
4
 
34
 
! Отговори
bros преди 13 години
Това беше най-смешното, което впиянчения борат успя да измисли. Гоше, вече не съм от ле'ски (следват цифрички), но ще те помня винаги като страхотен вратар. Жалко че живеем в такова безвремие...
3
7
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За мен Гошо е един от най-добрите вратари, които Левски е имал.Измъкнал ни е в десетки мачове и винаги е играл със сърце за Левски.Успех Гошо!
2
51
 
11
 
! Отговори
HAHA преди 13 години
*** статия на комплексирано лефскарче!
1
5
 
63
 
! Отговори
Miroslav преди 13 години
az sum ot CSKA, no ne trqbvashe taka da postupvat taka s Petkov,v mnogo sreshti e spasqval otbora ,hybavite neshta burzo se zabravqt !

Спонсорирани публикации