Казаха "да" на видеотехнологиите във футбола

ФИФА разреши "Ястребовото око" оценено на 200 хил. евро
6 юли 2012 16:10, Георги Пешев
22
Казаха "да" на видеотехнологиите във футбола
Джон Тери избива топката зад голлинията в мача между Англия и Украйна, но гол...няма. Снимка: Гети

Край на призрачните голове. Футболът навлиза в нова ера, след като беше одобрено включването на видеотехнологиите в играта. Това е само първата крачка по пътя към бъдещето. 149 години след раждането на първите правила на играта, Международният борд на ФИФА, след заседание продължило 3 часа, каза "да" на две нововъведения.

С 8 вота от 8 гласували и без нито един против бе прието, че ще бъдат използвани технологии за определянето дали топката е минала голлинията.

Правилото не е задължително. Всяка федерация сама ще решава дали да въведе ястребовото око и кога. Другата опция е да има чип в топката, който да показва дали има гол или не.

Новите правила ще са доста скъпички. Става въпрос за технология, която струва около 200 000 евро за всеки стадион. Към технологията ще има допълнителни съдии на голлинията, които да отговарят за случващото се. Което означава още заплати за рефери.

От ФИФА обявиха, че включват технологиите още за световното клубно първенство през декември. Там стадионите са 2, на единия ще има ястребово око, на другия "умна топка". Още не е ясно дали тогава ще има съдии на вратата. Със сигурност обаче технологията ще се използва и за Купата на конфедерациите през 2013 г.  на световното първенство през 2014 г.

От УЕФА обаче не смятат да използват техниката засега. Платини е противник на технологиите и ще има само съдии в ШЛ, Лига Европа, европейските първенства за мъже и младежи, за жени също.

Дори и при голямо желание не може да се използва такава техника веднага.

Тя първо трябва да бъде създадена и тествана. Във Висшата английска лига искат да използват подобна апаратура веднага. Според специалистите такава техника няма да е готова по-рано от декември.

От Албиона обявиха, че със сигурност от сезон 2013/14 ще бъде използвано видеоповторение за головете.

Още футболни новини четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Def преди 11 години
До 20, Пич, мислиш ли че преди сто и кусур години, когато хората са измислили играта и правилата ако са имали такива технологии нямаше да ги приложат? Просто тогава не е имало такива възможности, а сега е престъпление да не се прилагат. Тъпите съдии дори да не са хванати винаги грешат в полза на по-силният. Само технологиите ще помогнат да се отървем от тия нехранимайковци.
18
0
 
4
 
! Отговори
Жорж преди 11 години
Само това оставаше: да не възприемат ястребовото око след калташки номера на съдиите: заклаха украинците, сетне англичаните; съдиите отделно от това правеха каквото си искат! Сигурен съм,че сетне "ястребовото око" ще се използва за всички заплетени ситуации и самите съдии ще искат да проверят кое е истина, за да не създават напрежение при фифти-фифти положения. Ама швейцарецът се правеше на интересен! Трима съдии плюс двама на голлиниите и проспаха нещата!
17
6
 
2
 
! Отговори
Истина преди 11 години
Според мен не трябва да се въвежда такава технология. До сега никой не се сети за такова нещо и изведнъж вече е "необходимо". Човешкият фактор трябва да остане част от играта както е бил много години, да бъдеш ощетен е част от играта. Ако искат да пуснат 22 робота и да гледаме! Смехотворно е.
16
3
 
6
 
! Отговори
Баьо преди 11 години
Няма да се въведе,просто ще остане така,висящо.Уж че е скъпо ,уж че е невъзможно....около тая шайка престъпници стават далавери за милиони,няма да си вкарат автогол.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е как ще пеем сега "съдията, съдията, съдията, пед*раст"?
14
2
 
1
 
! Отговори
Texas преди 11 години
Как ще падне Италия,бееее ! :)
13
1
 
7
 
! Отговори
бфс преди 11 години
Не във топката,поставете чипове във родните национали - а е прослушал чалга,или се е надрусал или напил преди мач - глоби
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Платини е *** *** не иска видео технологии защото го плашат поради това че не ги разбира :)
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Новите правила ще са доста скъпички. "Абе вие да не сте teenproblem? Я малко по-сериозно...
10
1
 
8
 
! Отговори
миро преди 11 години
Най сетне,това трябваше да стане преди години.
9
1
 
13
 
! Отговори
Виктор преди 11 години
Хората миналия век отидоха до луната, тия *** не могат да измислят технология която да засича засади и дали топката е влезнала във вратата...
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДАНИ , ТИ ОТКОГА СЕ КАЗВАШ ПЛАТИНИ ???
7
1
 
16
 
! Отговори
До №7 преди 11 години
Приятелю, за каква интуиция и какво въображение говориш у съдиите?! Един съдия трябва да свири това, което вижда! Т.е. да е като машина... Почне ли да сен замисля и "скапва" мача. Аз съм твърдо "ЗА"! Машината не е нито инуативна, нито има въображебние, нито чувства! Точно това трябва на кой да е спорт... Не съдии-мечтатели или съдии с въображение.
6
3
 
19
 
! Отговори
Дани преди 11 години
Платини е селянджър.
5
2
 
14
 
! Отговори
Бритиш хомосекшуълс преди 11 години
Англичаните са за никъде, сега и съдиите няма да могат да им опазват резилите. Евтин средняшки отбор, трябва да го слагат перманентно в една урна с нас...
4
0
 
9
 
! Отговори
bambu4a преди 11 години
до 3, напротив пич не е параноя, а си честа проба заради залозите, и това с 200 000 евро да не би да е нормално, защо има ястребово око на тенис на корт, защото разпределението на наградният фонд, както и залаганията не са толкова големи, а в същото време те могат да си позволят с по - малко средства да използват ястребово око без допълнителни маршали, просто огромните средства във футбола го изкривяват много
3
5
 
6
 
! Отговори
lol до 1 преди 11 години
те ако си мислиш, че разчитат на това съдията да "види" преминаването на топката зад гол линията, за да си нагласят даден мач...много филми гледате момчета, голяма параноя, всичко е нагласено ахахахахахахахa :D
2
3
 
14
 
! Отговори
Криско преди 11 години
Не само за головете, това трябва да се въведе и за нарушенията - ако го е спънал - фал, ако онзи сам е паднал - жълт картон за симулация!
1
5
 
42
 
! Отговори
... преди 11 години
Браво. Крайно време беше. Естественно Платини е против , той е против от както се помня, иначе как ще си нагласят резултатите.