Олимпийските първенци на животинския свят

Съпоставими ли са постиженията на хората с тези на животните?
Обновена: 29 юли 2012 13:13 | 29 юли 2012 10:32,
43
Олимпийските първенци на животинския свят
Гепардът развива скорост от 100 километра в час. Снимка: Reuters

Както олимпийските атлети, животните в дивата природа демонстрират невероятни физически възможности всеки ден. Тяхната награда? Оцеляването.

На Олимпийските игри спортистите се състезават, за да бъдат най-добрите в своя спорт. Тяхната награда? Златен медал и може би световен рекорд.
 
Но какво би станало, ако хора и животни се изправят в директен атлетически спор, питат от BBC. И дават отговор с няколко красноречиви примера.

Разбира се, първото сравнение идва в най-популярната атлетическа дисциплина – спринта на 100 метра.

От няколко години насам определението най-бърз човек на планетата се полага на Юсейн Болт, който държи световния рекорд с 9.58 секунди. Светкавицата от Ямайка е феноменален бегач, но естествено той не би имал абсолютно никакъв шанс срещу най-бързото животно на Земята. Гепардът развива скорост от 100 километра в час само за 3 секунди, което поставя Болт в ролята на тотален аутсайдер.

Проблемът за един от най-великите атлети в историята е, че той изостава значително и от доста други животни. Като кафявия заек, който взима 100 метра за около 5 секунди.

Дори и по отношение на най-близките ни родственици – маймуните, все още изоставаме значително, що се отнася до бързина, посочват от BBC. Червеният гвенон без усилия може да подобри световния рекорд на Юсейн Болт с цели 3 секунди.

За хората остава шанса за успех в бяганията на по-дълги дистанции. Особено когато става въпрос за маратон. Човешкият резултат е около 2 часа.

Вилорогатата антилопа може да бяга със скорост от 65 км/ч в продължение на десетки километри, за да се спаси от хищници. Ако успее да задържи това темпо за едно маратонско бягане (42 километра), антилопата ще измине разстоянието за малко над 40 минути.

Но истината е, че антилопата едва ли ще може да поддържа тази скорост. Така че човекът все пак би могъл да се бори за златен медал в маратона при една „смесена” Олимпиада.

При скачачите животинският свят с представители като кенгуруто, жабата и скакалеца (със силно развити, дълги задни крака) определено е с поне една крачка пред хората.

И все пак атлетите могат са скачат на 2,5 метра височина и 9 метра дължина.

Но конкуренцията е жестока. Скачащите паяци „използват” хидравличен натиск, с който краката им работят като бутало. По този начин могат да достигнат височина от 30 пъти собствения им размер, за да се окажат върху нищо неподозиращата плячка.

Колемболата също е първенец в съотношението големина на тялото – дължина на скока. Въпреки че насекомото е дълго не повече от половин милиметър, то може да се изстреля на 15 сантиметра във въздуха. Това е еквивалентът на човек да прескочи Айфеловата кула.

Бълхите пък могат да надскочат собствената си дължина над 200 пъти, на разстояние от 33 сантиметра.

Интересно е и как стоят нещата при дисциплини като хвърлянето на копие, диск и гюле (тласкане).

По време на игрите в Пекин норвежецът Андреас Торкилдсен успя да запрати копието на над 90 метра, поставяйки нов олимпийски рекорд.

Шимпанзетата не хвърлят копия, но при наблюдения в Сенегал беше разкрито, че група от човекоподобните маймуни прави собственоръчно и използва дървени копия.

Но животинското царство си има фаворит за златен медал във всички дисциплини, свързани с хвърляния. Това е специален вид гъба (не по-голяма от 4 сантиметра), която може да „изстрелва” спори на разстояние от цели два метра. А това е равносилно на постижение от над 90 метра при мъжете (копие).

За щастие на модерните олимпийци надпреварите с животни не са част от олимпийската програма. В противен случай атлетите рискуват да бъдат надбягани от маймуна, надскочени от колембола и победени в хвърлянето от малка гъба...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
0
 
! Отговори
Брей преди 11 години
Номер 13, учените десетилетия не могат точно да квалифицират гъбите, ама ти ги нареди много бързо... за твоя огромна изненада гъбите се доближават повече до животните, макар че споделят някои признаци сближаващи ги с растенията.
17
2
 
3
 
! Отговори
гепард преди 11 години
ЕЕЕЕее само това оставаше! да ме оприличават с хора о_О
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този Болт *** ли си направи с чочвечеството с тези рекорди питам аз? *** ***!Рекордите му може би няма да доживеем да бъдат подобрени на 100 и 200 метра от друг човек. Само той може да го направи.Откачено ненормално ***.
15
1
 
5
 
! Отговори
ПОПА преди 11 години
15-ти, в големият процент българина е в невидение защото е непросветен. Прав си. Но какво да кажем за другите 15-20 % които знаят защо са в батака, но не правят нищо по въпроса? Защото ги е СТРАХ. Това е. Страх от институциите! Аз с моята попадия си направих навремето едно чедо и се опитах да го науча да няма комплекси от никой и от нищо, като му позволявах всичко. Щеше да стане или хаймана разглезена ИЛИ ЧОВЕК БЕЗ КОМПЛЕКСИ стъпил твърдо на земята. С божията повеля стана второто.
14
1
 
10
 
! Отговори
do ПОПА преди 11 години
Българския народ Повече от всякога се нуждае от просветителска работа. Не е лош човек българина, но е простичък ..., затова е винаги излъган и ограбен.Българина в момента е като изоставено, бездомно дете. Не знае какво е добро, не знае какво е лошо ... зъби на всички защото е уплашено.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Естествено,че котките са по-силни от хората- имат големи зъби,по пригодена уста за захапка доста по силни челюсти..За ноктите да не говорим без проблеми изтърбушва убитото животно с размерите на теле.Естествено,че е по-силен и смъртоносен.Има хора които могат да убият гепард като му счупят врата или го удушат или нещо подобно ама не съм сигурен вътрешностите им в кво състояние ще са.Щото "котето" има гадния навик да се законтря с ноктите си с размери на дебела рибарска кука и да ги дърпа бързо.
12
1
 
11
 
! Отговори
хех:) преди 11 години
кой не е ходил на училище до 4ти клас, а? животинското царство на гъбите?!??! Гъбите не са животни бе хора:) те са гъби:)
11
0
 
7
 
! Отговори
ПОПА преди 11 години
Томасчо, не е въпроса в златото, чадо а във вярата. Един амсалак като теб навремето ме попита дали кръстът ми увиснал на шкембето е златен. Аз му отговорих, че е платинен, а той ми се присмя: Попе че платината е бяла. Аз тогава му казах: тогава защо задаваш глупави въпроси? Не е във златото вярата, синко.
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Юсеин Болт направи на 100 метра 9.58 секунди. Когато го направи рекорда, аз онемях. Няма такъв резултат. Рекордът е немислим за играчи даже след 30-40 години. За извънземния рекорд на 200 метра от него 19.19 сек. пък не ми се коментира даже. Не вярвах че някой може да счупи рекорда на Майкъл Джонсън от 96-та в Атланта от 19.32 в близките 30 години поне. Сега най-добрите след Болт правят 19.70 в най-добрият случай на състезания. За к'во си говорим?
9
7
 
3
 
! Отговори
Томас преди 11 години
Златни медали - ама друг път - имат само тънко златно покритие вече - алчните банкери повече не дават - баламите да бягат.
8
4
 
5
 
! Отговори
Боко Тиквочов преди 11 години
Хайде ТИКВИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ,събуждайте се!За какво ви плащам?
7
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гепардът развива скорост от 100 километра в час................................а моята кола развива 200 км. в час!Ха сега, де!
6
7
 
7
 
! Отговори
Алов преди 11 години
Всички гадини са равни пред тюфека. Нема къде да бега. В буренцето ще се наложи за сланинка и ще съхне за пъстърмъ.
5
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това да не е платена статия от ТИКВОЧИТЕ? Само техният Винету ни оприличава така!
4
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Опитват се да ни съпоставят с животните, но не може, защото животните са по-добри, по-умни и най-вече по-благородни от хората.Хората са заразата на земята, освен това си мислят, че всичко се върти около тях, а всеки човек поотделно е убеден, че е венеца на сътворението ... жалка работа са хората !
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
...............................................животинскияТ свят ,вписвачи!
2
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кой заек играе тенис?Кой лъв играе футбол?Коя пантера прави вис?Айде ,стига вече с простотиите ви!
1
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е,това ни липсваше,да ни съпоставят с животните!