По 20 млн. долара на година - Юсеин Болт знае как

Ямайският спринтьор се превърна в най-скъпо платения лекоатлет в историята
Обновена: 8 авг 2012 12:17 | 8 авг 2012 10:31, Бойчо Попов
42
По 20 млн. долара на година - Юсеин Болт знае как
Снимка: Reuters

Юсеин Болт отиде на Олимпийските игри през лятото на 2008 г. сякаш от любопитство, а си тръгна с три златни медала. Той е човекът, който наскоро постави световен рекорд в бягането на 100 м, но малцина извън леката атлетика знаят нещо за ямайския спринтьор.

Болт изпъкваше с бягането си на 200 м, а 100-те метра бяха сравнително нова дисциплина за него по време на Олимпиадата в Китай. Тогава единствените му спонсори бяха Puma, с която подписа малка сделка през 2003 г., и Digicel, ямайски мобилен оператор.

Атлетът напусна Пекин като един от най-известните атлети на планетата с три златни медала и три световни рекорда. Болт отбеляза върхови постижения в бягането на 100 и 200 метра, превръщайки се в първия мъж, който грабва олимпийското злато в двете дисциплини след Карл Люис през 1984 г. Той беше част и от ямайския отбор при щафетата на 4×100м, който разби поредния световен рекорд. Оттогава насетне животът на най-бързия мъж на света не беше същият, пише в свой анализ Forbes.

Докато славата на Юсеин Болт нарастваше, сметката му не оставаше по-назад. Спринтьорът изкара приблизително 20,3 млн. долара през последната година от наградни фондове, бонуси, хонорари от явявания по различни събития и спонсори. Така се класира на 63-то място сред най-високо платените спортисти на Земята.

Предстои му известно предизвикателство, за да измести по приходи баскетболистите Леброн Джеймс и Кобе Брайънт, но въпреки това доходът му е 20 пъти по-висок от това, което други световно известни спринтьори изкарват за една година. Като цяло няма друг спортист в историята на леката атлетика, който да е изкарвал подобни суми.

Болт подписа спонсорство с Gatorade, с швейцарския производител на часовници Hublot и с Virgin Media след игрите в Пекин. По-късно Visa го привлече и разпространи образа му на билбордове из цяла Европа, където леката атлетика остава разпространен спорт. В момента операторът на кредитни карти е официален спонсор на Олимпийските игри в Лондон и има право да използва спортиста като рекламно лице.

Тази година Юсеин ще разработи своя линия слушалки след подписания договор със Soul Electronics. През юни той добави към спонсорите си и Nissan Motor, които планират да използват лекоатлета в мащабна рекламна кампания. През 2010 г. спринтьорът публикува автобиография, озаглавена „9.58: Да бъдеш най-бързият мъж в света“, и готви втора книга след Олимпиадата в Лондон.

Продължението на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
ттт преди 11 години
До 25 от 9:Знам. На майтап го написах.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Карл Люис е спортен феномен, който трудно ще бъде повторен. Повтаря подвига на Джеси Оуенс , постигнат в Берлин през 1936 година, който побеждава в лекоатлетическите дисциплини - 100 м, 200 м, скок дължина и щафета 4х100 м. Повтаря рекорда на своя сънародник Ал Ертер - победител на четири Олимпиади (от 1956-1968, хвърляне на диск), като победеждава в четири олимпиади в дисциплина - скок дължина.Карл Люис успява да се нареди сред лекоатлетите (квалификации) които да участват в Олимпийските игри в Москва - 1980, (като 19-годишен), в щафетата 4х100 м. и в скок дължина, но поради политически причини, САЩ отказват да участват на игрите (бойкот).Изключителните му атлетически способности са довели до многобройни постижения и награди ,включително избирането му за "Спортист на Века" от Международен олимпийски комитет.
31
4
 
2
 
! Отговори
Мара Фурламата преди 11 години
До сега е имало на този свят само един истински велик *** и той се казва Луис Амстронг! Болт едва ли ще има спортното дълголетие на Карл Люис, започва да се самозабравя вече...
30
2
 
6
 
! Отговори
Кану преди 11 години
Добре е, че все пак са споменали Карл Луис, защото всички побързаха да обявят Болт за най-великият лекоатлет. По-младите неказ знаят, че Луис също бе толкова велик в бягането за времето си и дори беше най-добрият в скок дължина с множество златни медали в тази дисциплина.
29
4
 
3
 
! Отговори
Въпрос преди 11 години
Чудно ми е само с какво го зобат тоя :)
28
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тука май само лапетата от гола съм.бг са писали ! Ямайка е малък остров , ако не се лъжа само с 2-3 милиона население . Но са дали на света повече откокото 1 милиард *** от Индия ! Завиждате, ама Ямайка е дала на света освен Болт и Боб Марли и регето, както и стила денсхоул със Шон Пол ! Юсеин Болт не е *** а *** ямайканец , има голяма разлика ...
27
1
 
9
 
! Отговори
ДЕнди преди 11 години
Абе, де му е гайката на тоя Болт?
26
3
 
5
 
! Отговори
Темерут преди 11 години
Бърза справка от произхода и възхода на човечеството: за ваша информация целият род Homo Sapiens Sapiens е от Африка :) Хайде, със здраве!
25
4
 
2
 
! Отговори
сони преди 11 години
Пичът от пост 20 си е също ***!ПРЕДЦИТЕ на Болт са от Африка,бе ***!
24
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** и *** - ***, в която има единици хора, а другото е смет. Статистиката го показва и те самите не го отричат.
23
1
 
16
 
! Отговори
Темерут преди 11 години
Какво му броите парите? Уникален е, и си ги заслужава! М/у другото името му "Bolt", означава мълния, стрела, и той напълно го оправдава!
22
3
 
12
 
! Отговори
Арсен Люпен преди 11 години
Maле колко *** народ има! Пича от коментар 20 ви обеснява къде е Ямайка и за благодарност сте му нащракали яко минусите! Евала!
21
1
 
15
 
! Отговори
до 25 преди 11 години
Мога да ти изброя поне 50 спорта в които също "тренират всеки ден по няколко часа", но не печелят ЦЯЛО СЪСТЕЗАНИЕ за под една минута на терена!Постижението му си остава уникално обаче.
20
1
 
8
 
! Отговори
До 9 преди 11 години
К'ви 10 секунди работа? Атлетите тренират всеки ден по-няколкото часа. Как мислиш се поддържа форма?
19
2
 
7
 
! Отговори
1 преди 11 години
mnogo,mnogo,mnogo dobar ! unikalen
18
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-бързата бяла жена Ивет Лалова е с 500 лева заплата.
17
6
 
28
 
! Отговори
Туби или не в шише преди 11 години
Винаги съм се питал защо, черните са най-добрите в бягането ? Дали не за това защото белите са най-добри в стрелбата ? :-)
16
15
 
25
 
! Отговори
до 19 преди 11 години
Глупендър какво африканско село?Ямайка ако не знаеш се намира в Карибско море,част от Антилските острови,което значи на 140км от Куба,ти откъде да знаеш,ох колко си ***...
15
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Знае той. Добре че се е родил ***, та природата го е надарила с качества да бяга
14
3
 
9
 
! Отговори
до 10 преди 11 години
Да ти клюмне вовеки па на тебе !

Спонсорирани публикации