Футболист за 100 млн. евро

Пътят на Гарет Бейл до световния връх
1 сеп 2013 20:08,
47
Футболист за 100 млн. евро
Гарет Бейл. Снимка: Reuters

Роден в Кардиф преди само 24 години, уелсецът Гарет Бейл е на път да влезе в световната история като първият футболист, за когото са платени 100 милиона евро. Сумата изглежда не просто голяма, тя е наистина астрономическа.

И то във време, когато европейската икономика (и в частност испанската) е в много тежък нокдаун. Шефът на УЕФА Мишел Платини определи даването на подобна сума като грабеж. „Ако Бейл струва 100 милиона, то аз трябваше да съм безценен“, в типично свой стил се изказа Христо Стоичков.

Мнението на единствения българин носител на „Златната топка“ се споделя от редица експерти, които не отричат качествата на сензацията от „Тотнъм“, но имат сериозни резерви по отношение на парите, които „Реал Мадрид“ е готов да извади за услугите на крилото. Та той би струвал повече от Зинедин Зидан и Луиш Фиго накуп.

В крайна сметка инвестицията е решение на инвеститора. Дали покупката е успешна или не, може да се оцени във времето.

Но нека са насочим към самия играч – кой е той, откъде дойде и как някак изневиделица стана най-ценното футболно бижу в света?

Още от съвсем малък прави впечатление с добре развитата си физика и със завидната бързина. На 14 години пробягва 100 метра за 11.4 секунди. Качествата му са забелязани от английския „Саутхемптън“ и той е привлечен при „светците“.

На 17-ти април, 2006-та година дебютира при мъжете в мач срещу Милуол. Тогава Гарет Бейл е само на 16 години и 275 дни.

След 30 дни идва и дебютът му за националния отбор на Уелс в приятелски мач срещу Тринидад и Тобаго, спечелен с 2 на 1. Бейл става най-младият национал в историята на уелския футбол.

За „Саутхемптън“ изиграва общо 40 мача и вкарва 5 гола. Традиционната му позиция е ляв бек, където бързината и мощната физика са решаващи.

Съвсем скоро Гарет Бейл се превръща в апетитна хапка за най-големите отбори в Англия и е ясно, че „Саутхемптън“ е прекалено тесен за неговите способности.

Младокът прави леко странен избор като отклонява интереса на сър Алекс Фъргюсън и „Манчестър Юнайтед“, за да се присъедини към „Тотнъм“ срещу малко над 8 милиона евро.

Следват 3 сезона на разочарования – слаба форма, контузии и не особено голяма благосклонност от страна на мениджъра.

66 мача и едва 6 гола. Но трябва да уточним, че Бейл все още е държан предимно в защитния вал на „шпорите“. И продължава да носи фланелката с номер 3.

Сезон 2010-2011 е катализаторът, който уелсецът чака.

Съдбата му дава шанс и той не го пропуска – в най-големия турнир, на един от най-големите стадиони, срещу един от европейските грандове. На 20-ти октомври Бейл разнищва защитата на „Интер“ и бележи знаменит хеттрик на „Сан Сиро“. Мачът завършва с победа на „нерадзурите“ (4-3), но звездата на уелсеца започва да грее наистина силно.

Бейл записва 41 мача и 11 гола (почти два пъти повече от 3-те сезона преди това общо). Идва и първото голямо индивидуално отличие – избран е за най-добър млад играч на годината от Асоциацията на професионалните футболисти на Острова.

През 2011-2012 Гарет Бейл стабилизира представянето си и записва 42 мача и 12 гола за „Тотнъм“.

За да дойде голямото избухване.
Миналият сезон в английската Висша лига „принадлежеше“ на Бейл. В началото му той смени номера си от 3 на 11 и уверено заяви: „Вече не съм ляв бек“.

Под ръководството на Андре Вияш Бояш младият играч се превърна от талантлива надежда в световна суперзвезда. 26 гола в 44 мача, голяма част от които изключително красиви и изключително важни за отбора.

Стигна се дотам, че „Бейл вкара“ стана синоним на „Тотнъм спечели“. Страхотна бързина, страхотна техника, страхотен удар, завършен футболист, обрал всички възможни индивидуални награди в края на сезона (единственият друг е Кристиано Роналдо с екипа на Манчестър Юнайтед през 2007-ма година).

Възходът на уелсецът обаче не беше достатъчен за класиране на отбора му в Шампионската лига. А това е турнирът за най-най-добрите.

Тогава на вратата на „Уайт Харт Лейн“ захлопа „Реал Мадрид“ и за всички беше ясно, че бъдещето на Гарет Бейл е далеч от дъждовния Лондон.

Трансферът му в „Белия балет“ се превърна в сапунен сериал, но „Тотнъм“ изигра добре своите карти и е на път да направи най-голямата сделка за продажба на футболист в историята.

За Бейл предстои най-голямото предизвикателство в кариерата му. Предстои да покаже дали наистина струва 100 милиона...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
1
 
! Отговори
Dublin преди 10 години
Az predlagam 100 evro da razvezda 2 ovcarki iz kvartala.MnOO sa burzi...ne moI gi hvaneM..Contrakta da e za pone 5 godini-da poostareiat malko za da ne bEgat tolkoZ...Deal...???
37
1
 
2
 
! Отговори
П.С.Ц преди 10 години
Много са, но щом една (грозна при това картина) струва повече защо не. Пък и Реал са си направили добре сметката. Само от продажба на 1 милион фланелки по 50 лири ще спечелят 50 милиона. Пък и в крайна сметка търсене-предлагане
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
след като нашият некадърник евреина го продаде на манчестър юн. за такива пари защо този да не струва 100 милиона
35
1
 
1
 
! Отговори
macho преди 10 години
Фифа няма да сложат таван на трансферите от 10млн, защото Бг футболистите ще се продават за по 5-6000 евро, а тениските на тея *** ще са по 10 лева и ще почнат всички да показват от кой нещастен отбор са...
34
1
 
5
 
! Отговори
мадридист преди 10 години
Да Бейл е добър, но не чак толкова. Такива суми просто убиват духа на футбола. Освен това защо реал купиха Бейл? Отбора ще се пренасити от звезди и ще тръгне надолу. Въпреки всичко обаче ще се радвам ако Роналдо, Иско и Бейл се сработят. ¡Hala Madrid!
33
1
 
12
 
! Отговори
Joro преди 10 години
Не мога да повярвам, тия от Реал съвсем изперкаха, 100 милиона за прерийния кон Бейл. Това е върха на простотията и Стоичков много е прав в случая
32
0
 
9
 
! Отговори
пощальона преди 10 години
До АнонименМаркетинг, ще ги избият само от реклама! Има да продава чипс и одеколони.... не само Реал.Светът, се е побъркал!
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това са прекалено много пари за футболист от средна класа! Къде е фифа и уефа нали имаше финансов фърплей, или да беше платил друг отбор веднага щяха да са активират от фифа и уефа. Това е = РАСИЗЪМ
30
5
 
7
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
Категорично трябва да се сложи ТАВАН на трансферните суми на футболисти от ФИФА и УЕФА!!! Е_ _ти безобразието! :( Хората измират от глад и мизерия почти в цял свят... Тоя уелски "***" го "трансферират" за 100 милиона?!?! Това сигурно е външния дълг на половин Африка :( и с тия кинти няколко Африкански страни барабар с България ще си позакърпят малко смачканото положение!... че Бейл е класен играч никой не отрича..... но 100 милиона за ЕДИН ЧОВЕК?!?! Отвратително е това.......... :( !
29
1
 
16
 
! Отговори
Dvoto преди 10 години
Гати и нереалните париХората мизеруватнякакви си ритнитопковци стрували 100 млн евроайде беги оттука бе
28
0
 
6
 
! Отговори
ттт преди 10 години
Откакто през 1970 г. Перу ни победи в Мексико (2:3, водехме с 2:0), от футбол много не се интересувам. Но след като е британски футболист, съм сигурен, че е извън първата стотица.
27
5
 
18
 
! Отговори
Стоян преди 10 години
Този Бейл струва колкото са чуждестранните инвестиции в България тази година!Ако Бейл си отговаря на 100те милиона то Ройс трябва да гони 1 милиард, а пък Стойчката наистина е безценен.
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
дсаф
25
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И там се пере пара.100 милиона за играч от средна европейска класа!
24
2
 
13
 
! Отговори
Светльо преди 10 години
До ДиомТо и за Кака се дадоха доста пари и се възможиха доста надежди, но всички занем какво стана...е видим с тая нова звезда как ще потръгне работата....да не се окажат пак без купа и 200млн изхарчени...
23
2
 
12
 
! Отговори
Таханчо преди 10 години
Лудост (точка).
22
1
 
16
 
! Отговори
Асен преди 10 години
е това вече не е нормално ... 25 е много прав...като има *** тарикатите печелят :)
21
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хахахаха, този ако струва 100 млн. евро, един Тодор Неделев даже би трябвало да струва 10 млн. Парите е... ба... ха майката на футбола...
20
7
 
49
 
! Отговори
asd преди 10 години
Ще си ги избият само от тениски и рекламни материали. Така стана и с Кристияно Роналдо, само първите дни след купуването му бяха продадени тениски за няколко милиона. Глупаците са хората, дето нямат пари, но продължават да купуват и да пълнят стадионите. Те богатите затова са богати, защото бедните са ***.
19
7
 
7
 
! Отговори
Диом преди 10 години
Тези, които пишат тук, май не разбират много много от футбол. :) Определено цената не отговаря на това, което футболистът е, но въпреки това Бейл не е случаен футболист и умее да решава сам мачове, което не е малко. Ще видим след края на сезона какво ще е мнението на хейтърите! :)

Спонсорирани публикации