Кристиано Роналдо спечели Златната топка

Португалецът остави зад себе си Франк Рибери и Лео Меси
Обновена: 14 яну 2014 11:09 | 13 яну 2014 21:15, Друми Георгиев
42
Кристиано Роналдо спечели Златната топка
Роналдо спечели Златната топка за втори път. Снимка: Ройтерс

Звездата на Реал Мадрид Кристиано Роналдо е новият носител на Златната топка. Португалецът сложи край на хегемонията на Лео Меси, който спечели отличието от 2009 до 2012 година. Роналдо спечели Златната топка за първи път през 2008 година. Кристиано Роналдо се пребори за най-ценния индивидуален приз във футбола за миналата година с Меси и Франк Рибери.

Кристиано не спечели трофей с Реал Мадрид. Той остана и зад Лео Меси сред голмайсторите на Ла Лига през миналия сезон, но през календарната 2013 година заби 69 гола с екипите на Реал и португалския национален отбор. Той почти сам класира Португалия на Мондиал 2014, след като вкара цели 4 гола на Швеция в баражите за класиране на световното първенство.

Франк Рибери грабна с Байерн Шампионската лига, титлата в Бундеслигата, Купата на Германия, Суперкупата на Европа и световното клубно първенство. Той бе избран за Футболист №1 на Европа, за Футболист №1 на Франция, за №1 в Бундеслигата и за най-добър играч на световното клубно първенство.

Лионел Меси стана шампион на Испания с Барселона, а след това спечели и Суперкупата на Испания. През миналия сезон той стана голмайстор на Ла Лига, с впечатляващите 46 гола, които му донесоха и "Златната обувка". Честите травми на аржентинеца обаче го извадиха извън ритъм през втората част на годината и той я завърши с общо 45 гола за Барселона и Аржентина.

При треньорите за №1 през 2013 година бе избран доскорошният треньор на Байерн Мюнхен Юп Хайнкес, който изведе баварците до исторически за клуба требъл. Германският специалист се пребори за приза в конкуренцията на Юрген Клоп (Борусия Дортмунд) и отказалият се от футбола бивш мениджър на Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън.

В идеалната единайсеторка на ФИФА място намериха само трима футболисти на европейския и световен първенец Байерн Мюнхен - Мануел Нойер, Филип Лам и Франк Рибери.

Макар да получи седем безответни гола от баварците в полуфиналите на Шампионската лига през миналия сезон, Барселона пласира четирима футболисти в мечтания отбор на света. Това са Дани Алвеш, Шави, Андрес Иниеста и Лионел Меси.

Двама футболисти на Реал Мадрид намериха място в идеалния тим на ФИФА - Серхио Рамос и Кристиано Роналдо. Останалите двама играчи, които допълниха състава са от френския шампион Пари Сен Жермен - Тиаго Силва и Златан Ибрахимович.

Автор на най-красивия гол за 2013 година и носител на наградата "Пушкаш" е Златан Ибрахимович. Трикратният световен шампион Пеле получи почетна "Златна топка" за заслуги към футбола. Кралят на футбола не сдържа сълзите си, след като получи наградата.


Идеалният отбор на 2013 година:

Вратар:
Мануел Нойер

Защитници:
Филип Лам, Серхио Рамос, Тиаго Силва и Дани Алвеш

Халфове: Андрес Иниеста, Шави и Франк Рибери

Нападатели:
Кристиано Роналдо, Златан Ибрахимович и Лионел Меси

Още спортни новини четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
5
 
! Отговори
fire преди 10 години
Napulno zaslujena nagrada! Izob6to ne e lesno 5 godini da si v top forma i vinagi v top 3. Ronaldo nosi na gurba si nacionalniq team na portugaliq i real madrid. Dokazal se e v sporting, man. untd. i real madrid. Stiga ste zavijdali. 260 gola v 256 ma4a kak vi se struva?
31
4
 
3
 
! Отговори
maora преди 10 години
Abe toa si e pistiniak i ne go haresvam, moje da e talantliv ama ne moga da go gledam. Ide mi da go ritna.....adski me drazni
30
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поздравления!Много се трудеше и заслужено победи.Златната топка е индивидуално отличие,не отборно.
29
1
 
3
 
! Отговори
АНАЛИН преди 10 години
До menТИ СИ *** И ЦЪРВУЛА
28
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Poduene is the best team ever!
27
11
 
6
 
! Отговори
men преди 10 години
роналдо калъфкалдо? ай сектир. вкарал хиляда гола и отбора му от 5 години има 1 титла. шапки долу. рибери трябваше да стане. а дедо фърги чиито отбор куца и потъва какво прави на трето место? манафчестър не отпаднаха ли от базел миналата година още в групите. ми че да сложат догодина тренера на лудогорец.
26
1
 
11
 
! Отговори
От Питане - последно преди 10 години
Отборът, който най-много ме е кефил това е Аякс със състава си от 1994г-1995г. - няма никога повече да се случи нещо подобно - толкова много звезди на едно място да играят като един механизъм. Основната причина да харесва тогавашния Аякс беше, че имаха (и може би още имат) най-добрата школа в света - те правеха звезди и ги продаваха, а почти всички харчеха милиони да купуват. Играеха най-красивия футбол и мачкаха наред с доста голове на мач!
25
0
 
5
 
! Отговори
Изабела преди 10 години
Разбрах,че е шега!
24
2
 
8
 
! Отговори
От Питане преди 10 години
Шегувам се разбира се :)Аз лично спрях да гледам футбол към 2000-ната година заради цирковете, които се случиха с националния ни отбор между 1994г. до 2000 година и после във вътрешното първенство. После загубих интерес и към чуждите първенства и турнирите за купите - прекалената комерсиализация уби футбола.
23
0
 
9
 
! Отговори
Изабела преди 10 години
До Питанеиграе,ама е Кристияно Роналдо и е в Реал (Мадрид)
22
5
 
5
 
! Отговори
Питане преди 10 години
Че тоя Роналдо играе ли още. Спомням си го още от преди 15-20 години в Барса със Стоичков.
21
9
 
12
 
! Отговори
Изабела преди 10 години
Меси е по-добрия от Роналдо и Рибери,но беше контузен няколко пъти и не игра.Това оказа влияние той да не спечели Златната топка!Но надявам тази година да е по-добра!
20
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кво се ядосвам незнам . Футбола е вече бизнес . Утре милиони сополиви пубери ще си купят белия *** с номер 7 . Ти им казваш че Кристияно е гей , ама те децата не знаят още секс със жена какво е , камо ли какво е това гей ! Това е реалноста за съжаление през 2014 -пари ,маркетинг , манипулация и пак пари пари ...
19
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заслужено е сега, не си кривете душите. Меси е добър, но Роналдо тази година беше по-добър, даде много на футбола.
18
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Един поглед над коментарите му стига на човек, за да се убеди колко жалка и завистлива нация сме станали... Браво на Роналдо- заслужено спечели тази година! А за чикибоиците които го наричат гей, жените с които е бил, май-май само на картинки сте виждали такива!
17
6
 
26
 
! Отговори
Man U7D Fan преди 10 години
За всички, дето казват, че Кристиано не заслужава ЗТ, а Рибери я заслужавал, понеже спечелил всичко с Байерн - аз да питам друго. А 2010, когато Уесли Снайдер спечели КЕШ, печелейки с Интер точно с/у Барса, стана шампион на Италия, Купа на Италия, голмайстор заедно с Вия и Мюлер на Световното с по 5 гола, Меси дори не отбеляза гол на Световното, но взе ЗТ. Защо питам тогава Снайдер не е заслужавал ЗТ, а сега Рибери я заслужава!?!? Питам!!!!!!!!!!
16
21
 
10
 
! Отговори
1970 преди 10 години
Имам чувството,че Роналдо си проси наградите.Тази вечер го доказа отново,както си испроси по-голяма заплата от РМ (ревове и сърдене) така и ЗТ сега(сърдене не Блатер и реване).Но за истинските фенове на футбола обаче истинския победител е Ф.Рибери.
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каква беше тази пародия с Пеле немога да разбера.ЗТ се дава на играчи играли в Европа.Пеле никога не е играл в Европа.За хората които незнаят Пеле почти цялото СП 62 е бил контузен и титлата му е донесена в болницата от Гаринча за благодарност,когато Гаринча умира (в бедност) Пеле не отива на погребението му странно ,че при това положение този *** си позволи да говори за приятели и приятелство.ПЪЛЕН ЦИРК.
14
2
 
4
 
! Отговори
просто човек преди 10 години
youtube/watch?v=wJ7FvFKMP18Няма Роналдо, няма никой!Този е извънземен!
13
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пародия ! Рибари я заслужаваше много повече .Плачко дори не е шампион с балерините. На какво основание я взема този ***. Сигурно да вземеш всичко във футбола за 1 година включително и световен клубен шампион не означава нищо. Догодина да я дадат на Валери Божинов, и той нищо не е направил, нито е шампион с някои отбор. Меси нямаше шанс тази година въпреки че поне стана шампион с Барса, а той *** за някакви си 66 гола. Пародия..... Рибари е много прецакан, това е извода от тази веч