»ран потвърди официално за инцидента с хеликоптера на –аиси

 онкретна информаци€ за състо€нието на президента на страната засега н€ма
19 май 2024 18:30,  расимир јнгелов
14
»ран потвърди официално за инцидента с хеликоптера на –аиси
—нимка: Ѕ√Ќ≈—

¬ътрешни€т министър на »ран јхмад ¬ахиди потвърди за националната телевизи€ на »ран, че „един от хеликоперите от кортежа“, с който е пътувал президентът на »ран ≈брахим –аиси, е имал „твърдо кацане“, съобщава иранската агенци€ ћехр.

"–азлични спасителни групи се придвижват към м€стото на инцидента, но заради мъглата и лошото време, може да им отнеме време да достигнат района“, казва ¬ахиди, но допълва, че работата на съответните екипи е под контрол, съобщава Ѕ“ј.

ќще по темата
—поред информаци€та екипите са установили контакт с придружители на президента. –айонът, в който е станал инцидентът, е планински и ¬ахиди изрази надежда, че скоро спасителните екипи ще стигнат до там и ще предостав€т повече информаци€.

ћестни медии съобщават за проливен дъжд в окръг ¬арзахан, където е станал инцидентът.

√убернаторът на провинци€ »зточен јзербайджан -  а€толах јл ’ашим, и външни€т министър ’осейн јмир јбдулахиан също са били в хеликоптера, превозващ президента.

ћениджърът за връзки с обществеността на ќрганизаци€та на „ервени€ полумесец об€ви изпращането на 20 спасителни екипа в района с инцидента с хеликоптера, превозващ конво€ на президента.

–аиси беше в провинци€ »зточен јзербайджан тази сутрин, за да открие €зовир. Ќа церемони€та присъства и президентът на јзербайджан »лхам јлиев. язовирът е трети€т, който двете нации изграждат на река јрас.

ѕосещението дойде въпреки охладнелите отношени€ между двете страни, включително заради нападението  посолството на јзербайджан в “ехеран през 2023 г. и дипломатическите отношени€ на јзербайджан с »зраел, който иранската шиитска теокраци€ разглежда като свой основен враг в региона, припомн€ јсошиейтед прес.

»ран разполага с различни модели хеликоптери, но международните санкции затрудн€ват получаването на части за т€х. Ќегови€т военен въздушен флот също до гол€ма степен датира отпреди »сл€мската революци€ от 1979 г.

63-годишни€т –аиси е твърдолинейна политическа фигура и преди да стане президент той е ръководил съдебната система на страната. –аиси се см€та за протеже на върховни€ лидер на »ран а€толах јли ’аменей и н€кои анализатори предполагат, че той може да замени 85-годишни€ лидер след смъртта му или оттегл€нето му от тази рол€.

–аиси спечели президентските избори в »ран през 2021 г. при гласуване с най-ниската избирателна активност в истори€та на »сл€мската република, отбел€зва Ѕ“ј.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


14
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
8
1
 
1
 
! ќтговори
Ѕонго Ѕонго преди 1 месец
 урбан , в€търът на пром€ната
7
2
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
 армата не закъсн€.
6
3
 
7
 
! ќтговори
јнонимеЌ преди 1 месец
÷–” ќЅя¬», „≈ ј “»¬»–ј Ќ≈ѕ–≈ Џ—Ќј“ќ —ѕяў»  Ћ≈“ »! ј ј ќ ƒ∆ќ Ѕј…ƒЏЌ —ѕ≈„≈Ћ≈Ћ 2-–» ћјЌƒј“ » √Ћј¬ј“ј Ќј јя“ќЋј’ ’ј’ј¬ќ“≈…ё ў≈ ѕјƒЌ≈ —Џўќ!
5
5
 
12
 
! ќтговори
—елска пръчка преди 1 месец
ћосад хареса това!
4
6
 
14
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕамет за ћахса јмини, убита от копоите на а€толасите!
3
6
 
11
 
! ќтговори
√ерой преди 1 месец
»зпърд€ли са се за последно. —връхсекретен щатски спутник им е изпратил специални по-здрави с лазерен лъч.
2
12
 
7
 
! ќтговори
—покойно преди 1 месец
’еликоптер ћи-171 с президента на »ран се приземи твърдо в района на ¬арзеган¬ъв хеликоптерът присъствали губернатора на »зточен јзербайджан а€толах јл-’ашем и министъра на външните работи на »ран ’осейн јмир-јбдолах€н. ѕоради тежките метеорологични услови€ спасителни€т екип не усп€ да стигне до м€стото на кацане. »рански€т президент »брахим –аиси и външни€т министър ’осейн јмир јбдулахиан оцел€ха; те пътуват в кола като част от кортеж към “ебриз.
1
22
 
24
 
! ќтговори
’ј-’ј-’ј-’јјјјјјјјј преди 1 месец
’ората на ѕуутиин ќред€ха , а —ега  ой е Ќаред ???