Осло, Алмати и Пекин в битка за Олимпиада 2022

Градът домакин ще стане известен след една години в Малайзия
5
Осло, Алмати и Пекин в битка за Олимпиада 2022
Снимка: Reuters

Изпълкомът на МОК определи днес три града да останат в надпреварата за домакин на Зимните олимпийски игри през 2022 г.  Това са Осло, Алмати и Пекин, които преминаха ситото от градове, подали молба, съобщават от БОК.

По различни причини отпаднаха Краков, Лвов и Стокхолм, които също искаха да домакинстват игрите.

Осло е столицата на Норвегия, като градът вече е организирал зимната олимпиада през далечната 1952 г., След това Норвегия бе домакин на още едни игри – в намиращия се на 150 км северно Лилехамер през 1994.

Алмати е най-големият град на Казахстан с население 1.5 милиона жители, като страната и регионът на Средна Азия никога не са организирали олимпийски игри.

Ако китайската столица Пекин пък спечели надпреварата, ще стане първият град в историята, домакин на летни и на зимни игри, след като организира Олимпиадата през 2008 г.

Сега за трите кандидатури предстоят процедури, визити и проверки. Градът домакин на ХХІV зимни олимпийски игри през 2022 г. ще се определи на 31 юли 2015 година, по време на Сесията на МОК в Куала Лумпур.

Към момента са ясни домакините на предстоящите три олимпиади. Следващата лятна олимпиада ще бъде в Рио де Жанейро през 2016 година, следва зимната в Пьончан (Южна Корея) през 2018 година, а лятната олимпиада през 2020 ще се роведе в Токио.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Пазарлъците за гласове ще започват скоро. Това е златно време за лобистите в МОК. Самото гласуване на такива домакинства е една голяма пародия, защото всеки знае, че този до него вече е продал гласа си за много пари. Въпросът е само кой е дал повече пари, за да купи повече гласове. Навремето Иван Славков изгоря по този начин. Имаше и един руснак, който беше в играта, но онзи си изми ръцете с нашия бунак. Иначе Пекин е най-вероятен домакин заради парите си, но според мен ще е Осло победителят.
1
6
 
3
 
! Отговори
Алматлия преди 9 години
Като не щат Банско или Витошка щото не сме били подготвени, да ходят на Алмати.