БФС и националите стигнаха дъното през 2014 г.

Или как затънахме във футбола само за десетилетие
2 яну 2015 15:20, Георги Пешев
41
БФС и националите стигнаха дъното през 2014 г.
Снимка: архив, Булфото

Годините отминават, но неуредиците и некадърността в БФС са вечни. Ще отчетем, че около футболната ни централа и националния ни отбор има изключително много проблеми.

Истината е, че в България тази велика затъва от поне десетилетие. Да не говорим пък за недалновидното, налудничаво и тотално сбъркано управление на БФС. Явно на "Бобитата" това е изгодно, защото във всяка една нормална държава биха им забранили със закон да ръководят и да заемат висши длъжности.

През 2014 година футболните "лъвове" на България напълно изпаднаха в миманса и се озоваха на дъното. Момчетата на Любо Пенев тръгнаха с победа европейските квалификацзии и излъгаха Азарбейджан в Баку, но след това тотално се сринаха.

"Лъвчетата" ни загубиха последователно от Хърватия в София и от Норвегия в Осло, за да дойде срамното равенство с Малта насред стадион "Васил Левски".

След този уникален резил стана и най-интересното. Започна се една компроматна война между Пенев и БФС, която логично доведе до уволнението на "чичовото", което още повече разлюти "супата" на Любо. То не бяха обвинения за неграмотност, не бе чудо.

В крайна сметка Ивайло Петев наследи Пенев начело на "лъвовете", но за пореден път се видя, че шефовете на БФС са тотално неподготвени в този състав, а проблемите наистина са сериозни.

България не е участвала на финалите на голямо футболно първенство от 2004 година и на този етап "големите" могат да ни служат само като учебник по футбол. Ние определено нямаме място сред тях, дори сме изпаднали в трета глуха.

Играта на трикольорите ни е лесноразгадаема, разчита се само на няколко ключови фигури, няма въображение, да не говорим за ефективност. Всъщност липсва идея и стратегия какво, как и кога ще се прави.

Докато това не се случи, "лъвовете" ще продължат да се лутат и да се излагат срещу "джуджета" като Малта. С приказки и голи обещания се видя, че не става, тъй като вече да сме световни шампиони.

Целта е да бъдат вразумени началниците в централата да си опичат акъла. Да имат едно наум, че може някой да ги смени и то много скоро. Идеята за нов шеф на БФС напоследък е разнасяна от недоволни клубни шефове като Самарското знаме.

Въпросът е дали самата заплаха е реална, или пък става въпрос единствено за обикновено надприказване и популизъм. Истината обаче е, че на БФС му трябват нови лица, които наистина милеят за футбола и разбират от тази материя. От този спорт може да се печели, стига имиджът му да бъде изчистен, за да стане продаваем.

Бегъл преглед показва, че сме на светлинни години назад в превръщането на футбола в бизнес. Няма кой да изчисти стоката, да я опакова добре и продаде. Естествено, всичко започва от добрия имидж, а БФС го няма.
Комерсиалният модел на българския футбол е мираж. Такъв не бе установен през последните две декади. А днес ситуацията е по-тежка от когато и да било. Причината е тривиална – парите намаляха и отиват към пълно привършване.

Повечето родни клубове са извън всякаква пазарна логика. Чакат на подаяние от общината или на някой чичко-паричко. Това за съжаление е жалката картинка. И ще бъде така, докато българските клубове са в пълна зависимост от чичко-паричко. Така е най-лесно, но и най-рисковано.

За да направим поне лека крачка напред, футболните ни управници трябва да разберат, че централата и този спорт в България се намират в ужасно състояние и след това да започнат с промени и то генерални. Стане ли това, никой няма да плаши гаргите, а ще се радва на съществуването си в елита и на печалбите си, но не на тези от уредени мачове.

Още спортни новини четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма как да стане по - лошо,националния отбор по футбол е най - големия срам за България не само през 2014 година,а от много години насам е така и не виждам как ще се оправим.Тоя от снимката е време да си ходи,все си мисля ,че заради него футбола е на такова ниво.
12
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе,спрете с това Лъвове , та те са Плъхове!
11
0
 
24
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Най-големият вратар на България за всички времена и най-големият корумпиран алкохолик след Иван Славков в БФС! Това е Михайлов!Язък за това което беше и след толкова радости които ни донесе.
10
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И Пешев къде точно обясни как бг футбола е затънал в последните 10 години? Дай някаква рецепта за възход на националния отбор!
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бг футбола има проблеми, но коментара е повече от хамалски! Днес.бг несериозно е да се публикува такава боза. Нито е маркирани някакви конкретни проблеми, нито са дава някакво дори бегло решение на тях. Специално към автора Пешев - запознай се с функциите на БФС поне, преди да коментираш какво Боби Михайлов трябва да направи. Истината е че за да имаме силен национален отбор, бг футболните клубове трябва да се управляват професионално, аз лично смятам, че това се случва в Литекс и Лудогорец.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След еди мач на Литекс с някакъв отбор за купата където имаше отново подкупно съдийство, Стоичков като треньор на Литекс: И на какво да се научи това мопмче 17 годишното, като го пускам на терена и то тръгва с такъв хъс и след това започва да гледа безобразията от тоя в черно? На какво ще се научи? А Михайлов даже го нямаше на мача да види гаврата. Сега е в Лозана за някаква церемония. Само се чудя тоя кой го познава изобщо някой там в Лозана? Да дойде у нас, аз ще му сложа една перука от Барса
7
0
 
6
 
! Отговори
ФАКТ преди 9 години
А ЗА ДА СТИГНАТ И ПО НА ДАЛЕЧ ,ТРЯБВА ЗДРАВО ДА КОПАЯТ !!
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя така е подпухнал от уиски че е заприличал на китаец.
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Перука, на колко Джака си на снимката?
4
0
 
17
 
! Отговори
Брайко преди 9 години
Така е след като футболът се управлява от хора без нужното образование и подготовка да ръководят и организират...Може да си прекрасен футболист,но нямаш ли другите данни си оставаш добър само на терена и нямаш място в ръководството а при нас се мисли,че от всеки добър футболист става добър управленец.За тези години се изредиха много от звездите на терена,но се оказа,че освен да вкарват голове за друго не стават,но интересното е защо опитите продължават?!Отговорът също е ясен на всички-нали?
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ПРЕЗ 2015 ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ДА КОПАТ НАДОЛУ
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ръководенето на футбола не е като "обръщането" на чашката с уиски например..., а г-ът от снимката е много по-вещ във второто!
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На снимката е отговорникът за тоталния провал на футбола в България. То бива наглост ама неговата е неизмерима...Да се маха и той и синчето му.