Маша и адът на допинга. Губи тенисът, губи и тя!

Как може звезда от такъв ранг да допусне толкова елементарна грешка?
67
Маша и адът на допинга. Губи тенисът, губи и тя!
Снимка: БТА

В ситуацията, в която се оказа Мария Шарапова, тя направи всичко логично и тактически добре. Рускинята винаги е имала отлични съветници в областта на маркетинга, които са добре запознати с работата на западните медии. Общественото признание е толкова рядка практика в допингови скандали, но винаги намалява тежестта на провинението. А една история, че болно момиче приема таблетките, няма как да не предизвика съчувствие у феновете на тенис звездата. По отношение на пиара, всичко беше направено много фино, което ще накара и множество спонсори да не загърбват Шарапова, въпреки че някои вече побързаха да се оттеглят.

Чистосърдечно разкаяние

Международната федерация по тенис (ITF) е известна със своята либералност по въпросите с допинга. Не са редки случаите, когато състезателите са получавали само три месеца наказание и това е логично, защото е малко вероятно използването на стимуланти да даде значително предимство пред конкурентите. Няма съмнение, че Мария ще избегне максималната дисквалификация от 4 години. Най-малкото тя се покая искрено и чистосърдечно и изрази готовност да сътрудничи с антидопинговите власти. В допълнение, Шарапова със сигурност ще наеме най-добрите адвокати и експерти.

Още по темата

Шарапова не е играла след 26 януари, когато загуби от Серина Уилямс на Откритото първенство на Австралия – турнирът, на който е дала положителната пробра. Това означава, че един месец от наказанието й вече е изтекло и в най-добрия случай, ще бъдат добавени още два и няма да играе само на "Ролан Гарос", който така или иначе пропуска заради травма. Главният въпрос е ще позволят ли на Маша да се върне за "Уимбълдън" или Олимпийските игри, които тя описа като голямата си цел през този сезон? Но даже и една година дисквалификация може да се разглежда като добър резултат за нея.

Допингов ад

По време на пресконференцията в Лос Анджелис Мария изрази надежда, че антидопинговата комисия на ITF няма да бъде твърде сурова с нея и ще й остави възможността да продължи кариерата си. През април тя празнува 29-ия си рожден ден и е ясно, че голяма санкция, най-малкото ще я елиминира от топ тенисистите. Инцидентът обаче съвпадна с международната истерия, заобикаляща взимането на забранени стимуланти във всички руски спортове. Разбира се, всеки, който е гледал поне малко Шарапова, е наясно, че нейното отношение към руския спорт не е по-голямо от това на Серина Уилямс. Мария напуска родната си страна в посока САЩ в ранно детство и се прибира в Русия епизодично.

Тя е израснала в американско спортно училище, не е имала руски експерти в екипа си и почти не е влизала в контакт с опозорената Руска антидопингова агенция. Всички тези подробности са ясни за обществеността. В допълнение, Мария е взимала лекарство, което се произвежда на територията на бившия Съветски съюз. При това почти едновременно с фигуристката Екатерина Боброва, която наскоро също беше уличена в употребата на мелдоний.

И това неудачно съвпадение идва в момент, когато десетки руски лекари, дадоха интервюта, в които казват, че са сътрудничили с Шарапова. Инцидентът показва, че тези думи са по-скоро самохвалство и желание да се придържат към звездната й кариера. Следният въпрос обаче вълнува целия свят: Как е възможно спортист, който може да си позволи да наеме цяла антидопингова агенция с фармацевтична лаборатория, да допусне да приеме лекарство, което отскоро е в списъка със забранените вещества?

Русия – синоним на допинг

Русия се превърна в синоним на допинг от другите страни. Това е обидно и невярно, но е ясно, че всичките положени усилия през последните месеци да се възстанови репутацията, се разпаднаха на пух и прах. И сега въпроси могат да възникнат не само от Международната федерация по лека атлетика, която няма да позволи на руския национален отбор да участва на Олимпиадата, но също така и от Международния олимпийски комитет. Цял свят ще чака отговорите със затаен дъх. Особено за звезда от ранга на Шарапова.

Олег Шамонаев, Sport-express

Всичко за допинг скандала около Мария Шарапова четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
3
 
! Отговори
Руските тролове преди 8 години
Пичове като хванаха Ланс Армстронг и Карл Луис нямаше проблем. Всички знаем че руснаците взимат допинг от соца още ... Но сега това е конспирация.... Много тролене много нещо!!!!
42
3
 
3
 
! Отговори
пепи преди 8 години
Падна "Желязната завеса "и истината какво са правили гадните комунисти и в спорта Колкото и да ревете вижте и нашия спорт на какво равнище е Самата истина и при нас допинг но имаше алхимици пример Иван Абаджиев Има и друго политици и мутри крадат повече от преди за спорта нищо!!!
41
0
 
8
 
! Отговори
Бълхата-Слон! преди 8 години
Шарапова от 10 години пие това лекарство, но преди 10 години не се водеха хибридни военни действия срещу Русия!
40
0
 
11
 
! Отговори
Ако Шарапова .. преди 8 години
.. взема допинг, то Годзилата Уйлямс е направо радиоактивен мутант! То за това не я хващат де.
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така пропускат да тестват и Кличко
38
3
 
1
 
! Отговори
Караколю преди 8 години
До Анонимен--51;Да но черните състезатели ги дебнат повече и повече ги наказват.
37
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе че руснаците зобят, факт... Ама че някак си удобно пропускат братята Уилямс, също е факт.
36
2
 
26
 
! Отговори
7 преди 8 години
Мария ако я накажат и 1 месец, оня женския орангутан Серина трябва да изхвърчи доживот!
35
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не съм запознат много с рисковете за взимане на допинг по невнимание, но погледнато отстрани, нещата свързани с употребата на забранени стимуланти се преекспонира и хиперболизира твърде много. Живота ни стана такъв, че каквото и да хапнем все е химия а какво остава при спортистите. В крайна сметка ако не те бива в тениса или футбола, каквото и да взимаш няма да ти помогне. Друг е въпроса при бягането на 100 метра. Но в края на краищата, Маша е готина жена е и те тава е! Другото, майната му!
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В всички случай губи WTA .Серина може да е най добрата но никога не са били интересни нейните мачове.А сега трябва да се намери заместител на Шарапова за да се върне интереса към женския тенис.АТР обаче си е съвсем на друго ниво и класи по интересно.
33
9
 
4
 
! Отговори
oпетков преди 8 години
До EEE: Трябва да четеш повече преди да се изкажеш неподготвен. Този медикамент е следен от Американска организация за чист спорт цяла година и е установено, че дава предимство на употребяващите го атлети, увеличава кислородния капацитет, ерго си е допинг, а иначе е лекарство за сърдечно болни, каквито са повечето топ атлети като Шарапова. Съответната организация дава заявка пред УАДА и лекарството вече е официално става допинг и се забранява. Шарапова е трябвало да внимава.
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как така големите руски спортисти ги фанаха с допинг точно след като джуджа направи национала задължителен?
31
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
шашко писа, са дойде ред на другия експерт коментатор. не месете россия руснаците, когато пишете за американката от Bradenton, Florida, United States - Sugarpova! тази спортистка от осем годишна живее и е възпитавана в американския начин на живот. благодарение на това беше най-скъпоплатената спортистка в света и до 2015 си докарваше от хамериканците и техните концорсиуми в спорта, козметиката, автомобилостроенето и още ... по $30-40 млн. "скапани долари". Sugarpova която заяви че е виновна
30
10
 
26
 
! Отговори
8 преди 8 години
АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ СПОРТИСТИ ВЗИМАТ ДОПИНГ,НО ХВАЩАТ САМО КОГОТО СИ ИСКАТ.АКО МАША СЕ СЪСТЕЗАВАШЕ ЗА ХАМЕРИКА,ТОВА НЯМАШЕ ДА СЕ СЛУЧИ ЗАЩО НИКОГА Н(Е ХВАНАХА СЕСТРИЧКИТЕ С ДОПИНГ.КОГАТО ГИ ТЪРСЕХА ЗА ПРОБА,БАЩА ИМ НАЙ-НАГЛО ОТГОВАРЯШЕ:"НЯМА ГИ,ТЕ СА В СИБИР".ИЗОБЩО НИКОЙ СПОРТ ОТДАВНА НЕ Е СПОРТ,ВСИЧКИЯТ Е ПАРИ.
29
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До кинти 36Чикийте водят до затъпяване.Прекаляваш!
28
4
 
23
 
! Отговори
Помните ли преди 8 години
Помните ли преди време, когато Екатерина Дафовска беше в шоуто на Слави.Тя каза, че всички нейни съпернички тогава /от Германия/ вземат лекарство за разширяване на белите дробове, защото "били асматички" и федерацията по ски разрешавала това. Значи за някои може, за други не! Тогава се зачудих, защото имаме в семейството асматик, тия като са болни, защо бегат!!! Правете си изводите сами!
27
4
 
25
 
! Отговори
EEE преди 8 години
Всеизвестно е, че всички съвременни спортисти гълтат химия. А коя химия ще бъде обявена за допинг и кога, зависи от това дали изнася на дадени хора и кръгове. В случая на нова година са се присетили, че този "медикамент" е допинг защото е руски.
26
12
 
12
 
! Отговори
кинти преди 8 години
Нашия Григорчо ако напише една книга на тема " Моите секс история с Маша"/ и ако сложи и снимки/ ще направи повече пари отколкото ако 50 години бъхти топката! Кой здрав и прав мъж няма да си я купи тая книга и няма да иска да си се представи в някой от "случките" в нея? Тъй са правят пари,ама...ние нали сме "кавалери"..
25
2
 
30
 
! Отговори
брей преди 8 години
Гадно нещо е спорта. Толкова години мъжете ходеха на тенис заради Маша, въздишаха по нея, мечтаеха си да й.. носят ракетата.И сега, когато тя реши да се отказва-натопиха я за допинг. Все едно, че ние не знаем, че всеки елитен спортист взима допинг ,за да е в форма. То само да пътуваш от континент на континент толкова пъти през годината ще те направи "***", а какво остава и да играеш ? Ами я вижте ония негрета -сестри Уилямс-те на айран ли карат за възстановяване?
24
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С тази е СВЪРШЕНО.Спосорите се отказват от договорите а тя "ще ги ситни" онези малки стъпчици на полето в доматите.