Петър Стойчев чака силно представяне на плувците ни в Рио

В България няма база, а искаме плуване, допълни той
Обновена: 8 авг 2016 12:48 | 8 авг 2016 11:52, Анисия Иванова
9
Петър Стойчев чака силно представяне на плувците ни в Рио
Снимка: Bulgaria On Air

Светът е Олимпиада, а България има своите именити спортисти, с които да се гордее. Един от тях е Петър Стойчев, с който се срещна екип на Bulgaria ON AIR. Най-успешният ни плувец е участник на четири Олимпийски игри.

"Невероятно е да бъдеш на Олимпийски игри, всеки спортист се старае да участва. В плуването очаквам много силно представяне от тримата ни състезатели, на които желая успех. Ще има силна Олимпиада за българските плувци", коментира 11-кратният носител на Световната купа по плувен маратон.

Той призна, че основният проблем на българското плуване са басейните и посочи, че има градове, които разполагат само с по един малък басейн. Това създава напрежение между клубовете при тренировките.

"Плуване без плувна база няма как да има. Защо федерацията толкова години няма генерален спонсор и допълнителни приходи", попита Петър Стойчев и добави, че има страх в някои от клубовете, че ще бъдат ощетени, ако не направят определени неща.

Той коментира и разразилия се скандал с изваждането на голяма част от руските спортисти от игрите в Рио заради съмнения в употреба на допинг.

"Надявам се всичко, което се случва с Русия, скоро да се изясни - къде е основата и има ли истина в това, което ни се представя. Всички спортисти, които са се класирали по честен път, имат право да участват на Олимпиадата. Не виждам нищо спорстменско в това цяла една страна да бъде оставена извън игрите", коментира Стойчев и добави, че винаги е имало подкрепа на по-силните.

"Има двоен аршин в някои ситуации. Против съм цяла държава да бъде извадена от Олимпийските игри", добави плувецът пред Ганиела Ангелова.

Той припомни, че 11 години се е развивал в басейн с 25-метров размер в Смолян. Петър Стойчев призна, че успехите му се дължат на огромен труд, дългочасови тренировки 6 дни в седмицата и хиляди преплувани километри.

"Не бих се захванал с това, ако трябва отново да го направя. Единственият ключ за успеха е положителното отношения към самото състезание. Да се мотивираш и постоянно да си повтаряш, че е топло, когато е студено", каза още легендарният плувец.

Той си спомня с радост за 2009 г., когато е приет в Залата на плуваната слава в САЩ, но се е примирил, че "успешните хора в България са приети по-добре от големите нации".

"Обичам България и не съм обиден. Да не се признават тези, които успяват, си е изцяло наша черта", добави бившият министър на спорта.

В момента Стойчев помага на българското плуване със знанията и опита си, като няма намерение да работи за друга държава. Има вероятност да участва в световното първенство по ледено плуване в Германия в началото на 2017 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Гуфи преди 7 години
В плуването е немислимо да се мисли за медал, ако състезателите не тренират от малки в перфектно изградена държавна доктрина откъм структурата на този спорт. В момента я караме на личния ентусиазъм и талант на шепа индивиди, което в повечето случаи стига най-много за топ 20, което с оглед споменатите условия е отново невероятно постижение. Ако спортът като цяло стане сред основните държавни приоритети, може след 10-20 години да мислим за силни представания.
6
1
 
5
 
! Отговори
Балкантурист преди 7 години
Силно демек след 60-то място и всички живи и здрави без удавени.Това е ,що държавна пара се изпотроши за селфита и спортен туризъм
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Светът е Олимпиада, но България няма своите спортисти - истински биткаджии, които да излизат и да побеждават. Срамото за Григор Диитров.Срамота за Антоанета Бонева.О, да ама тя се била притеснила. Ама Тони - това за това е подготовката;за това харчите държавни пари/безспорно не са достатъчни/ - за да се подготвите.Какво ни остава една на възраст Ивет Лалова /аз поне незная някой който да я наследи/ и гимнастичките и то по-специално отбора.Това не е представяне.Срамота
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и косово има златен медал, важно е от нашите плувци да не се е удави някой както онзи колездачът падна на тренировките
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако няма удавени сред плувците ни ще кажем, че сме се представили добре
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
,,Невероятно е да бъдеш на Олимпийски игри......,,Обяснете го на оня *** Григороя Димитров-мишока!!!!!!!
1
4
 
13
 
! Отговори
asfasfasf преди 7 години
Дежурната фраза " Няма База" . Ония етиопчета и кенийчета маратонците дето взимат всеки път медала да не би имат база ? Не, имат воля и упоритост! Вчера чета наща била под напрежение не могла да се концентрира еми като си под напрежение защо си там ?

Спонсорирани публикации