Шокираща новина от МОК: Без Русия на зимната олимпиада

"Чистите" руски състезатели ще се състезават под олимпийския флаг
Обновена: 5 дек 2017 22:06 | 5 дек 2017 22:05, Красимир Ангелов
303
Шокираща новина от МОК: Без Русия на зимната олимпиада
Снимка: БТА

Международният олимпийски комитет (МОК) отстрани Русия от зимните олимпийски игри в Пьончанг през следващата година, но остави широко отворена вратата за "чистите" спортисти, които могат да се състезават под олимпийския флаг като неутрални.

Решението беше взето днес по време на заседание на Изпълнителния комитет, който разгледа отново доказателствата около скандала за систематична употреба на допинг в руския спорт и манипулацията на тестове в местната антидопингова лаборатория по време на последните зимни игри в Сочи през 2014 година.

Комисия, водена от Самуел Шмид, представи нов доклад с информация от изследвания и изслушвания на спортисти, като сведенията не бяха на разположение на МОК преди летните олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2016 година. Заключението от доклада "Шмид" гласи, че "в Русия е била извършвана систематична манипулация на антидопинговите правила".

Комисията на Шмид препоръча на Изпълнителния комитет на МОК следното: "Да се вземат уместни действия, които ще бъдат достатъчно сериозни, за да санкционират по ефективен начин манипулацията на правилата за употреба на забранени стимуланти и системата в Русия". Комисията препоръча това да се случи чрез забрана на руските униформа, флаг и химн в Пьончан в началото на следващата година. Комисията на Шмид уточни в своя доклад, че МОК "трябва да защити правата на чистите спортисти в Русия".

След като дискутира и одобри доклада "Шмид", Изпълнителният комитет към МОК взе следните решения: "Да изключи Олимпийския комитет на Русия с днешна дата; Да покани руските спортисти за участие на зимните игри в Пьончан под строги условия. Поканените спортисти ще участват, независимо индивидуално или отборно, под името Олимпийски спортист от Русия (ОСР). Те ще се състезават със състезателен екип, носещ именно това име и брандиран с олимпийския флаг. На церемониите по награждаване (при злато за такъв спортист) ще бъде свирен олимпийският химн".

МОК реши още, че няма да акредитира представители на руското спортно министерство за игрите в Пьончан и ще изключи министър Витали Мутко, както и неговия заместник Юри Нагорних, от всички бъдещи олимпиади.

Председателят на организационния комитет за Сочи 2014 Дмитри Чернишенко пък загуби мястото си в комисията за Пекин 2022, а президентът на Олимпийския комитет на Русия (ОКР) Александър Жуков ще остане временно без членското си място в Изпълнителния комитет на МОК.

Това обаче не е всичко, защото ОКР ще трябва да покрие разходите по изготвянето на докладите и хилядите повторни проби, които възлизат на около 15 милиона щатски долара. С това, уточняват от МОК, ще бъде изградена наново цялостта на борбата срещу употребата на забранени стимуланти и ще се изчисти името на спорта на международно ниво.

МОК си запази правото да вдигне частично или изцяло наказанието срещу ОКР преди церемонията по закриване на олимпийските игри в Пьончан, ако санкциите бъдат приети и изпълнени без условия от страна на представителите на местния комитет, федерациите и спортистите.

Всичко за решението на МОК вижте в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ярък промер за намесата на краварската политика в международния спорт. То ако и това вече е спорт .
153
10
 
17
 
! Отговори
:))))))))))))) преди 6 години
по-надрусани и фалшиви от спортистите на САЩ нямадопинг до таванатова го знаят и малките децасветът още се смее с псевдошампиона Фелпс :))))))))))))))
152
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
русия е жалка,смешна,унижена и джужето нищо не може да направи русия=северна корея.Запада да бойкотира фифа 2018
151
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крым наш!Сега ще вземем и Украйна! За назидание!
150
8
 
9
 
! Отговори
Следващият път преди 6 години
Следващият път Путин и Русия щесе замислят дали да правят допинга държавна политика......Самите състезатели ще се дърпат, защото така увяхна една тяхна мечта.
149
17
 
12
 
! Отговори
Браво на МОК преди 6 години
Това е Единственото правилно решение.Русия никога не играе по нормалните човешки правила, винаги е живяла с измами, кражби и убийства.
148
8
 
13
 
! Отговори
Ко?Не! преди 6 години
80% няма да харесат тази новина.
147
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Западът в безсилието си и злобата срещу Русия е пълна гротеска!Добре, че Путин го слуша главата, иначе до сега да ги е натикал там, където слънце не огрява.
146
8
 
16
 
! Отговори
Българин преди 6 години
И плеснаха с ръце та са прегърнаха..гейско с гейско ,лесбийско с лейсбийско..
145
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега разбрах кой е виновен за допинга в нашите щанги - Путин!
144
18
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако има държави с топки, нека бойкотират Олимпиадата. Така ще забият един як шамар на американските братя.И кой руски състезател ще отиде да участва под олимпийски флаг? Нали после ще го линчуват самите руснаци като предател. Да няма руски флаг и руски химн на олимпиадата е символична демонстрация на намеренията на Запада към Русия.
143
28
 
22
 
! Отговори
Крим не е руски преди 6 години
Руснак,това вече звучи подло!
142
22
 
18
 
! Отговори
ким чен ун преди 6 години
руснаците да участват на игрите в Северна Корея.....лика прилика са си
141
30
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо да е шокираща новината? Много спортисти взимат допинг, но единствено в руската *** това е държавна политика с участието на специалните служби. Напълно закономерно е да го отстранят.
140
12
 
21
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Това, разбира се, е политически повлияно решение. Доста са примерите как политиката влияе на спорта в Псевдодемократичните общества. Русия вече беше достатъчно наказана.
139
13
 
27
 
! Отговори
Името е поличба преди 6 години
Самуел Шмид??? Това име казва всичко.
138
27
 
16
 
! Отговори
Путларах акбар преди 6 години
терористични държави не трябва да се допускат на такива мероприятия.
137
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а вие да не си мислите, че ще има световно по футбол в россия? нема да има!
136
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не виждам какво е шокиращо, след като е доказано че това е държавна политика., да си "дрогират" спортистите.
135
13
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МОК е една такава организация... Повече н икога не смятам да гледам олимпиада. Както и да следя нобеловите награди. Причините са известни на всички.