Арестуваха хакер за атаката срещу НАП – не е руснак, женен за българка

Възможен мотив е той да е искал да покаже възможностите си
Обновена: 17 юли 2019 08:41 | 17 юли 2019 08:33,
281
Арестуваха хакер за атаката срещу НАП – не е руснак, женен за българка
Снимка: Pixabay

Има заподозрян за хакерските атаки срещу НАП и той е бил задържан вчера следобед. Това стана ясно от думите на Явор Колев, началник на отдел "Киберпрестъпност” към ГДБОП.

Арестуваният е 20-годишен, работи като служител на компания за киберсигурност в София, предаде Bulgaria ON AIR.

Започва и проверка на информационните системи на всички държавни институции, след хакерската атака срещу НАП. Проверката беше разпоредена от премиера Бойко Борисов. Анализ показа, че атаката е от чужбина, преди около 20 дни.

"Той работи като служител на компания за киберсигурност. В рамките на служебните си задължения тества уязвимости на различни компании с цел да се предотвратят такива атаки ”, съобщи Колев.

Службите са иззели доказателства - лаптоп от работното му място, два – от офиса му, един стационарен компютър, на които се съдържат данни, сочещи за неговата съпричастност.

Още по темата

"С голяма вероятност можем да кажем, че сме установили заподозрян, съпричастен с тази атака”, заяви Колев.

Той обясни, че се проверяват всички версии относно хакерската атака срещу НАП

Колев отрече арестуваният да е руски гражданин, женен за българка, както се твърди в писмата до медиите.

"МВР разполага с огромен ресурс, със специалист - психолози, IT-специалисти, разполагаме с опитните служители на "Киберпрестъпност”, всички възможности са мобилизирани. Разследването продължава”, заяви Колев пред "Нова тв".

Според разследващите мотивът за извършването на атаката може да е хакерът да докаже възможностите си.

Комисията за защита на личните данни започва проверка на приходната агенция, която е заплашена от глоба - до 20 млн. евро

Властта обяви, че като автори на атаката се подозират проруски хакери. Източените от НАП данни са разпределени в 57 папки. Те съдържат огромен брой имена на хора и фирми, ЕГН-та, адреси, банкови сметки и суми, отнасящи се за ДДС и други данъци, акцизи, осигуровки и глоби.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това някакъв майтап ли е? Заподозреният е 20 годишен!!!!!.....Работи за киберсигурността и тества уязвимостта на системи?????.... Какво образование има 20 годишен за такава отговорна длъжност? ....Елементарно той на тези години е и без висше образование, или е гений,който е успял да завърши предсрочно? И вече му се поверява такава отговорност?
209
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може ли хакерът Путин да прикрие позора на НАП и Горанов?
208
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Правителството ви е бавноразвиващо се. Състоянието на киберсигурността ви е пародийно", пишат авторите му........"Кристиян Бойков ли изпрати мейла с този текст? И Бойко му предлага високоплатена работа?
207
0
 
37
 
! Отговори
няма доказателства преди 4 години
Пише ,,заподозрян" в статията. Ако няма доказателства утре ще го пуснат. Така че не виждам каква работа са свършили полицаите като нямат доказателства. Може виновникът спокойно да е шефът на отдела,в който е работил и именно началникът му да го е натопил,като е казал на полицаите да го арестуват.
206
2
 
52
 
! Отговори
М. Габриел=калинка преди 4 години
Мария Габриел да връща наградата дето й дадоха,че е успяла да запази кибер сигурността и да хвърля оставка. В друга държава като Германия щяха да я накарат, но нали е от калинките на Бат Бойко.
205
5
 
36
 
! Отговори
според мен преди 4 години
Путин успя да отърве своите хакери и арестуваха българин, някакъв обикновен служител работещ в София в отдела киберсигурност.Не вярвам,че някой краде лични данни,ако няма да ги използва с някаква цел.Много ясно,че ще кажат,че не са ,,важни". Това с писмото от предната статия от руснаците беше много добре измислено. Бойко ядоса Путин с това,че иска да слага ламарина на паметника на Съветската армия и Путин си го върна. И аз щях да направя същото на мястото на Путин,а на наш Бойко дори НЕ разбра.
204
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и аз имам Имейл в яндекс, сигурно съм руснак XD
203
0
 
41
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Този Явор Колев е най-големия рушветаджия. Какво се прави на интересен всеки път.....
202
11
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е разграден двор за руския шпионаж !Всеки руснак и русофил под лупа и спиране на руските бежанци !
201
1
 
39
 
! Отговори
то един мотив преди 4 години
Само като прочетох подзаглавието,, възможен мотив" става ясно,че не са сигурни в нищо полицаите.Кой краде информация,ако тия данни няма да му донесат пари? От предната статия прочетох,че е проникнал в сайта на МОН,вероятно тогава са му трябвали отговорите от матурата на него и съучениците му.
200
1
 
37
 
! Отговори
Рушките лайнари преди 4 години
Една атака не могат да спретнат като хоратаОказа се наше момчеТюх да се не види
199
3
 
49
 
! Отговори
Киро преди 4 години
Поредната лоша постановка на малкия екран.Пързалката работи и през лятото.
198
1
 
38
 
! Отговори
ЦецоКрадецоЛъжецо преди 4 години
Ся, историята е следната: заради любовен триъгълник станА всичко - невръстният хакер се влюбил в Мария Жирафа, като същевременно ободрявал Лилето Павлова и когато Марийчето не отвърнала на чувствата му, тръгнал да й отмъщава с помощта на един пловдивски клошар от тютюневия склад. Битов скандал, nothing to see here, move on!
197
1
 
39
 
! Отговори
123 преди 4 години
Сигурно е бежанец - гей и слуша чалга
196
0
 
34
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонимен226и по какви "правила и закони" Тиквата е тоя,който да определя дали да има паметници и какви да бъдат те?!..ИЗСМУКАХТЕ го с това си раболепие!!..Добре че е 150 кила,иначе да е останал вейка до сега от смукачи като теб..
195
3
 
38
 
! Отговори
2 преди 4 години
Руснак е , руснак !Вчира го каза министъра !Не го крийте !*** 1
194
1
 
50
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
1.-Имало ЗАПОДОЗРЯН за атаките..ЗАПОДОЗРЯН!!!!!!!..НИЩО ПОВЕЧЕ!2.-"Заподозряния" работел в София.3.-"Анализ показа, че атаката е от чужбина, преди около 20 дни."!!!!!!..-ОТ ЧУЖБИНА!!!,НЕ от София,където работи ИЗКУПИТЕЛНАТА ЖЕРТВА!!4.-"Властта обяви, че като автори на атаката се подозират проруски хакери."..ХАКЕРИ,мн. число!...Е,някой наема ли се да навърже горната главоблъсканица в някаква СМИСЛЕНА теза?!
193
11
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: 225Естествено, че Бойко е руска пoдлoгa!Иначе нямаше да допусне това недоразумение, паметника на Съветската армия, да стърчи още на пъпа на София, че и да го пази от посегателства на всичкото отгоре!!!
192
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно руснаци са! Този е бушон, а Бойко е руска ***! Извън парламента се целуват с Нинова уста в уста. Управляват ви *** -народе!
191
0
 
48
 
! Отговори
Георги преди 4 години
Хванали са някое момченце, което им е излязло с подобен криминален профил. За да се прикриеш в интернет са необходими много по-малко знания, от колкото за хакване на сървър. Както казва Б.Б. - пускат само кьорфишеци. Истината, е че със всеки ден интелигентните хора в тази държава стават все по-малко. Във всички сфери където се иска мозък има недостиг на хора. В сферата на IT сме на високо ниво, защото държавата не участа в обучението. Повечето специалисти са самоуки или от чужда литература :).