Популярен ли е снукърът в България?

Обновена: 10 май 2023 18:23 | 30 яну 2021 09:00, Александър Попов
Популярен ли е снукърът в България?
Снимка: Pixabay

Снукърът е игра, за която чуваме все по-често през последното десетилетие. Като разновидност на билярда, нейното начало започва някъде през XV век в Индия и в последствие британските офицери ще го пренесат в Европа.

Основните разлики между популярния билярд и снукър се забелязват в размерите на масата - тази за снукър е малко по-голяма, както и в броя на топките 21. На масата се поставят 15 червени топки, още 6 с различни цветове, които носят и различни точки. Веднъж щом червените топки бъдат вкарани с помощта на бияч, идва ред и на всички останали спрямо точките като черната е последна.

Максималният брой точки, който всеки играч може да спечели е точно 147, а играта се играе между двама души. Професионалният снукър се радва на много внимание по света, а през последните години започна да печели вниманието и на родните фенове, поради простата причина, че в него можем да открием значително по-сериозни изисквания в правилата, всеки играч трябва да има много сериозни умения и опит, а най-важното е, че често ставаме свидетели и на много красива игра.

Снукърът е спорт, който се различава от традиционните дисциплини, но пък мнозина казват, че когато играта влезе под кожата на зрителите, не може да бъде игнорирана. През 2015 г. забелязахме, че някои величия като Рони О'Съливан бяха поканени в България и демонстрираха своите умения пред публика, събитието се радваше на особено внимание, а дори стана ясно, че този спорт вече може да се похвали и с български професионални играчи.

Турнирите също така могат да се похвалят и с много сериозни парични награди. Често сумата варира между 250 хиляди евро и милион, а през годината можем да забележим, че календарът определено печели вниманието на аудиторията и докато самият спорт не може да се похвали с толкова сериозно покритие в България, зрителите все по-често следят различните турнири. Мнозина са и тези, които правят спортни прогнози за следващия турнир.

От анализа на Nostrabet Bwin България, разбираме за наличието на професионална секция, в която с особено внимание се следят и всички събития. Операторът покрива всички топ състезания, можем да открием Price Boost, Мастърс серията и дори световният шампионат. Операторът предлага на почитателите да номинират победител, но също така да изберем количеството сенчъри брейкове, фреймовете и още много други. Очаквано можем да видим и по-сериозното присъствие на някои от важните играчи в този спорт - Рони О'Съливан, Марк Селби, Дин Дзунхей и още много други.

Снукърът е от онези спортни дисциплини, които изискват вниманието на зрителя, освен това не трябва да забравяме, че всеки играч демонстрира много сериозно хладнокръвие и точно, когато най-малко очакваме играта може да се развие в посока, за която не сме подозирали. Станахме свидетели на създаването на нови клубове, според официалните данни днес този спорт се радва на повече от 100 милиона фена само в Китай, а най-вероятно през 2024 г. отново ще има опит да бъде добавен в олимпийските спортни дисциплини.

Някои експерти смятат, че златните години най-вероятно са минали, но други са категорични, че най-вероятно играта се променя, както се случва и с много други дисциплини днес. Не трябва да се изненадва, когато забележим, че все повече спортни фенове следят с интерес този спорт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още по темата: снукър
Още от