Глад, липса на лекарства и пари - Северна Корея е в сериозна криза

Ще се стигне ли до криза от мащаба на глада през 90-те?
6 май 2021 21:38, Нели Христова
226
Глад, липса на лекарства и пари - Северна Корея е в сериозна криза
Снимка: БГНЕС

Северна Корея е изправена пред една от най-тежките икономически кризи в своята 73-годишна история, на фона на недостиг на храни и лекарства и предупреждения за нарастваща безработица и бездомност.

Икономиката на страната е разбита след като повече от година страната има наложени гранични ограничения заради пандемията от COVID-19. След това имаше наводнения, причинени от природни бедствия, и международни санкции, наложени в отговор на програмите на режима за разработване ядрени и балистични ракети.

Миналия месец севернокорейският лидер Ким Чен Ун призова членовете на управляващата партия да проведат поредния "труден марш", за да избегнат икономическа криза, която той оприличи на глада от 90-те години, в който се смята, че са загинали около три милиона души.

Докато групите, наблюдаващи КНДР, казват, че не са видели доказателства за разгръщаща се хуманитарна катастрофа, наблюдатели, които имат контакти вътре в страната смятат, че влошаващите се условия съвпадат с репресиите от режима, страхуващ се от повторение на социалното сътресение, последвало глада.

"Има много препятствия и трудности пред нас и затова нашата борба за изпълнение на решенията на осмия конгрес на партията не би била изцяло плаваща", каза Ким на низови членове на управляващата корейска работническа партия.

Ким, който е изправен пред най-големия вътрешен тест за деветте си години на власт, заяви, че е инструктирал членовете на партията на всяко ниво "да направят още един, по-труден марш, за да облекчат хората въпреки трудностите, макар и само малко".

Терминът "труден марш" е евфемизъм, използван за описване на последиците от глада през 90-те години, причинен от падането на СССР - тогава водещ доставчик на помощ - лошо управление на икономиката и бедствия. Изчислените жертви варират от стотици хиляди до между два и три милиона души.

Северът затвори сухоземните си граници с Китай и Русия в началото на миналата година след първите съобщения за случаи за COVID-19 в китайския град Ухан. Макар че затварянията и ограниченията за движението на хората в страната изглежда са попречили на пандемията да завладее КНДР, те са опустошили нейната зависима от вноса икономика.

"Севернокорейската икономика е на ръба на огромна рецесия", казва Джиро Ишимару, който оглавява базирания в Осака уебсайт Asia Press и управлява мрежа от граждански журналисти в Северна Корея, пред The Guardian.

Ишимару е на мнение, че колапсът на търговията с Китай е причинил значителни загуби на работни места, тъй като хората са принудени да продават вещи и дори права на пребиваване в домовете си, които са държавна собственост, за да купуват храна.

Данните показват, че търговията на Северна Корея с Китай се е свила с около 80% миналата година, след като Пхенян затвори границите си, знаейки, че значителен брой заболели бързо ще осакатят и без това слабата му здравна инфраструктура.

"Много хора страдат", казва Ишимару. "Говорил съм с мои контакти, които казват, че има все повече хора, които просят за храна и пари на пазарите. Нараства и броят на бездомните хора. Освен това има отчаяна нужда от антибиотици и други лекарства."

Ким, който беше необичайно откровен за "най-лошите досега" предизвикателства, пред които е изправена Северна Корея, изглежда използва мерките срещу коронавируса - със строги ограничения на движението на хората в страната - за да засили властта си, на фона на загрижеността в режима, че продължителната икономическа кризата може да доведе до срив в обществения ред.

"Ким Чен Ун обеща на севернокорейския народ през 2012 г., че никога повече няма да се налага да затяга коланите си", припомня Леонид Петров, експерт от Северна Корея и старши преподавател в Международния колеж по мениджмънт в Сидни. "Очевидно е, че никой не би могъл да предположи, че глобална пандемия ще се съчетае международни санкции, така че предположението, че "мъчителният марш" се завръща, има за цел да мобилизира членовете на партията да работят по-усилено за предотвратяване на бедствия."

Да се изгради точна картина на условията в страната става все по-трудно, след напускането на голям брой дипломатически служители и хуманитарни работници по време на пандемията.

Северна Корея продължава да съобщава, че няма нито един случай на COVID-19, но американски и южнокорейски служители поставят под съмнение тези твърдения.

Посланикът на Русия в Пхенян Александър Мацегора - един от малкото дипломати, които все още са в страната - заяви през април, че животът в Северна Корея е "труден", но няма признаци за повторение на глада от 90-те години.

"Слава Богу, много е далеч от "мъчителния поход" и се надявам никога да не се стигне до това", каза той пред руската агенция ТАСС. "Най-важното е, че днес в страната няма глад."

"Позоваването на Ким на глада е по-скоро идеологически призив за оръжие, отколкото сериозна прогноза за предстояща катастрофа", казва Лейф-Ерик Исли, доцент по международни изследвания в университета Ewha в Сеул. "Той не се оплакваше от глада, а по-скоро изискваше национално единство за увеличаване на вътрешното производство", казва Исли. "Ким също използва самоналожената изолация заради COVID-19 от Северна Корея, за да почисти къщата от чужди влияния, които смята за негативни за неговото управление."

Има признаци, че Северна Корея се опитва да възстанови своята икономическа жизнена линия с Китай - неговия основен съюзник и донор на помощ - включително възобновяване на трансгранична услуга за товарни влакове и изграждане на карантинни съоръжения, които биха позволили доставките да се доставят с камион .

Китай иска да избегне икономически колапс на КНДР, в случай че предизвика хуманитарна криза и политическа кула, която може да завърши на полуострова, контролиран от Южна Корея и САЩ. "Китай и Русия не могат да си позволят да загубят Северна Корея от САЩ и техните съюзници в региона", каза Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
6
 
7
 
! Отговори
Замислен преди 2 години
Зачетох се и с изненада открих, че средната продължителност на живота в северна Корея и България е почти един и същ.
87
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Хемус"Май от това,което съм гледал в ютуб,севернокорейците живеят много по-добре от евро-аталнтическите българи!"Сигурно е така. :)))Що не отидеш да се убедиш на място?Сигурен съм, че ще ти хареса и ще искаш да останеш.:))))))
86
6
 
6
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Да каже как докара България до първо място по смъртност, бедност, нищета, отчаяние и ...
85
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И бай Тошо до там ни докара голяма мизерия остави...
84
2
 
7
 
! Отговори
до 84 преди 2 години
Айде сега, хвани самолета, отиди, снимай (ако ти разрешат), виж, върни се и ни разкажи, защото цялата статия е догадки и приказки тип ЕЖК (една жена ми каза).Не ги защитавам севернокорейците и техния строй, но просто страната е супер тайно всичко и всеки може да си говори каквото поиска - ние няма как да разберем дали е истина или лъжа.
83
6
 
5
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Май от това,което съм гледал в ютуб,севернокорейците живеят много по-добре от евро-аталнтическите българи!
82
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тея са по гладни от 2/3 от Африка. Онея поне имат, какво да ловят.
81
1
 
1
 
! Отговори
До 77 преди 2 години
Нинова отрича. Дори тук в сайта има подробности "А извън веселата част, каня ви на 27.11.2017г., от 15.30 часа, в Софийски градски съд, на първото заседание по делото ми срещу Борисов за твърдението му, че съм била член и активист на СДС", написа още Нинова и обеща: "Там ще е истинското забавление""Освен това Нинова наскоро каза, че демокрацията и е отнела много.
80
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Хайде, хайдеПравилно, няма нужда да коментираме рая Северна Корея, която си провизвежда всичко и живеят прекрасно.:))))))))
79
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 74Я покажи тая класация, куде СК е в топ 10 на най големите износители на храна:)))) Я стига живяхте в измислената си соц пропаганда. Там няма нищо освен студени голи поляни и малко руска техника.
78
5
 
6
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 2 години
Оправихме си територията, че взехме да коментираме и тази на Северна Корея. Само дето те си произвеждат автомобили, камиони, въоръжение, че и ядрени ракети. Ние не знам дали една дрелка можем да произведем вече. Внасяме домати, краставици и 45-годишно дълбоко замразено месо от Ирландия. И си позволяваме да коментираме ли ?!?!
77
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 84Да бе, даже един от тия гений обясняваше, че не бил емигрирал там само защото не знаел севернокорейски.:D : D : D
76
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аа нее сега всички левиии компотаджии ,ще обяснят от европейска България, какъв рай е там. Как изобилието блика. Здравеопазването е безплатно / е то всичко дето не струва нищо е безплатно/ , няма лагери, има свобода на словото, няма казарма и мъчения....абе Сащ х 2 е там :)))
75
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БРАВО БЕ!"Тоя ли цар.вул щеше да унищожи Космическа Америка с конвенционалните си ракети. Марш от тука бе, про..шляк!"Много ясно. :)))))))Ей сега ще направят още няколко анимации.:))))))
74
6
 
4
 
! Отговори
БРАВО БЕ! преди 2 години
Тоя ли цар.вул щеше да унищожи Космическа Америка с конвенционалните си ракети. Марш от тука бе, про..шляк!
73
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Не, че нещо"Не са кой знае каква икономика, но са си самодостатъчни като ресурси."Ей така ви искам. :)))В Северна Корея никакви сериозни проблеми няма, да не занимаваме българската общественост с измислени неща.:))))))))
72
9
 
7
 
! Отговори
Не, че нещо преди 2 години
Никога не съм бил в северна Корея, но мой близък приятел е пребивавал там, та ми е разказвал. Наистина, че си имат кусури и общо взето са нещо като партийна монархия /чухче му викат/, но там бездомен човек няма как да има теоретично. Не са кой знае каква икономика, но са си самодостатъчни като ресурси. Единственото нещо, което внасят е петрол. Руди имат безумно много. И любопитно, една от малкото държави с устойчив демографски прираст.
71
4
 
1
 
! Отговори
Абе... преди 2 години
.. защо някои русофили говорят за глад и проблеми в Северна Корея, там глад няма, проблеми също, държавата цъфти и хората са предоволни.
70
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Демократ Само умствено увредени и прости демократи ,могат да си мислят ,че вонята на сяра е демокрация !
69
2
 
2
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Северна Корея ни е голям проблем тук. Мерси, че ни занимавате с тази важна тема.