Лудогорец скочи на БФС, ЦСКА ще обжалва наказанието си

Двата клуба с остри реакции след дербито помежду им
10
Лудогорец скочи на БФС, ЦСКА ще обжалва наказанието си
Снимка: Lap.bg

От Лудогорец излязоха с отворено писмо след наказанията на Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз, след които стана ясно, че съперникът на разградчани в неделя – ЦСКА, е лишен от домакинство за две срещи.

Шампионите са категорични, че е недопустимо започването на футболен мач при погазване на повечето изисквания на БФС, описани в нормативните документи. В добавка, клубът изрази мнение, че мерките от типа "мач без публика" отдавна са показали своята неефективност, защото футболът е за феновете.

Пълен текст на отвореното писмо на "зелените":

"Уважаеми Дами и Господа, вярваме, че вече е назрял моментът за дискусия и вземане на строги мерки се цел опазване живота и здравето на футболисти, длъжностни лица и посетители по време на футболни срещи, определяни като рискови. В България сме свикнали да се вземат мерки, когато стане непоправимото и обикновено дискусията замлъква седмица след всеки фатален инцидент. След мача в неделя на стадион "Българска армия" сме повече от сигурни, че трябват крути мерки срещу футболните хулигани, които с действията си създават предпоставки за трагедии, които ще се помнят с години. И всички мълчаливи свидетели ще бъдат виновни.

Не приемаме агресията и рискуването на човешки живот в името на победата в една среща, без значение какъв е залогът. Човешкият живот и най-висшата ценност и ние трябва да го пазим.

Категорични сме, че е недопустимо започването на футболен мач при погазване на повечето изисквания на БФС, описани в нормативните документи. От личния ни опит знаем, че двубой в европейските клубни турнири не би започнал въобще при блокирани пътеводи в секторите заради драстично надхвърляне капацитета на трибуните. Футболен мач не може да има при наличието на огромно количество бомбички, предварително вкарани на стадиона. Недоумяваме как някой е допуснал монтирането на пиротехнически средства по оградите пред секторите, при положение, че това е абсолютно забранено от БФС. Недоумяваме как се позволява безпроблемното хвърляне на камъни, които пряко застрашиха здравето на Кирил Десподов. Наскоро пак на същия стадион нашият лекар Валентин Великов и футболистът Илкер Будинов бяха наранени, но това бързо и услужливо се забрави. Да не говорим за неуважителното отношение към полицията и агресията срещу униформените. Това вече показва, че се преминава тънката червена линия между реда и анархията. И в големите първенства има мега скандали между отборите, но правилата за сигурност се спазват стриктно.

Не по-малък проблем са обидите на расова и етническа основа, които се подминават с лека ръка. Но тази необуздан и ненаказан език на омразата рано или късно ще насади нови разделителни линии, а да не кажем и конфликти, от което ще страда цялото общество. Длъжни сме да напомним, че скандиранията "Бийте турците!!!" се отнася за хиляди наши сънародници, които живеят и се трудят почтено, и милеят за родината ни не по-малко от българите. И за всичко това се сипят суперлативи: "Страхотна атмосфера".

А това, че отборът-гост влиза на стадиона през товарния вход, а официалната делегация не получава адекватно посрещане вече е нещо, което се приема за нормално. Ние отдавна сме решили, че при нас и най-свирепият противник ще се чувства спокоен за сигурността си и няма да допуснем да бъде целен с камъни и бомби.

Уважаеми Дами и Господа,

Години наред се говори за проблемите на българския футбол. Ние сме дълбоко убедени, че първото и жизненоважното нещо е да се създадат нормални условия за провеждане на футболни срещи. Време е. Мерките от типа "мач без публика" отдавна са показали своята неефективност, защото футболът е за феновете. Стадионите ще си бъдат все така празни, докато не убедим родителите, че са безопасно място, където да заведат децата си“.

От ЦСКА също реагираха и отговориха на днешното наказание, което бе наложено на клуба от Българския футболен съюз. "Армейците" бяха санкционирани с два мача без публика и глоба в размер на 15 300 лева.

"Разбираме, че наказанията за ексцесии трябва да са сурови, но не разбираме докога различните отбори ще бъдат третирани различно. Не разбираме защо докладите на делегата и съдиите с описани инциденти не се качват, за сметка на докладите преди и след мач, които са качени в системата на БФС и в които се говори за "осигурени нормални условия за провеждане на футболната среща".

Имаме няколко въпроса. Кои са тежко ударените? Колко тежко? Какви са последствията за въпросните лица? Как се очаква да се запознаем със случилото се? В жалбата си ще изискаме да получим цялата налична информация, за да се запознаем с казуса в детайл.

Нима е случайност, че в момент, в който сме на точка разлика от Лудогорец, сме сурово наказани да се хвърлим във войната без нашата армия?! През годините сме се убедили, че от БФС четат дисциплинарния правилник подобно на дявола Евангелието – както намерят за удобно, за когото намерят за удобно.

Нищо не е решено! С вас, “армейци”, ще се борим докрай! Всички действия на кръгове около БФС само ни карат да вярваме още по-силно, че се страхуват от нас.

Всички реакции след срещата четете в Gol.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: ЛудогорецЦСКА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Т. Петков преди 1 година
Как чуждестранните футболисти влияят на българското първенство по футбол - спъват по всички възможни начини развитието му. Всички искаме успехи, но в основата им не стои привличане на чуждестранни, често пъти второкласни футболисти. Просто трябва де започне от откриване и работа с талантливи българчета. Резултатите са по-бавни, но по-сигурни, ще трябва да минат години. но това е по-трайният и сигурен начин за успех. Българите сме доказали, ч сме талантливи и като спортисти.
3
1
 
8
 
! Отговори
фен преди 1 година
Вярно е отборът на партията изтърва около 25 титли в послендите 10г., които им се полагат изконно още от времето на милко балев. Направете пробив в Европа и плачете че сте ощетени, ама всички знаем че и тази година всички бг отбори ще ядат сопата там. Лудогорец се представя най-добре в Европа, откакто е шампион. Но изоставането ни във футбола е ясно видимо, отбори без българи не мерси.
2
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какво да връщат пари, бе? И на кой да връщат? Лудогорец поне се опитва да прави нещата адекватни и очевидно им се получават. Всяка година са шампиони. Не лежат на стари лаври като софийските кочини с дрогирани фенове дето не знам колко години подред не знаят що е това трофей.
1
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва Домусчиев да върне парите дадени му от държавата за строителството на стадиона в Разград .