Нургюл Салимова зае второ място на Световната купа по шахмат за жени

Нашето момиче отстъпи в борбата за златото пред Александра Горячкина
Обновена: 21 авг 2023 16:55 | 21 авг 2023 16:53, Красимир Ангелов
281
Нургюл Салимова зае второ място на Световната купа по шахмат за жени
Снимка: БФШ

Нургюл Салимова остава на второ място на Световната купа по шахмат за жени. Преди минути българката отстъпи пред Александра Горячкина в битка за купата в решителна трета партия по блиц шах на Световната купа в Баку (Азербайджан).

Още по темата
Първите две срещу между двете приключиха без победител, макар българката снощи да пропусна добра възможност да спечели.

Във финала българката отстъпи с 1,5:2,5 точки на рускинята Александра Горячкина. В днешния тайбрек по бърз шах българката бе надиграна с 0,5:1,5 точки след реми с белите в първата партия и загуба с черните във втората.

Победителката в мача ще вземе 50 000 долара от общия награден фонд от 676 250 долара, докато загубилата финала ще получи чек за 35 000 долара.

Класирането за финала на второто издание на Световната купа по шахмат е най-значимото постижение в кариерата на 20-годишната Салимова при жените. По пътя си към него бившата световна шампионка при момичетата до 12 години преодоля Чарлийз ван Зил от ЮАР с 2:0 точки, Оливия Киолбаса от Полша с 1,5:0,5 точки, Мери Ан Гомес от Индия с 2:0 точки, Медина Аулия от Индонезия с 2,5:1,5 точки, Полина Шувалова от Русия с 3:1 точки и Анна Музичук от Украйна с 3,5:2,5 точки, припомня БТА.

С класирането си за финала на Световната купа и Салимова, и Горячкина си осигуриха участие в турнира на претендентките за световната титла. Той ще се проведе в Торонто от 2 до 25 април 2024 година в канадския град Торонто. В него ще играе и Анна Музичук, която зае третото място в Световната купа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
0
 
18
 
! Отговори
до 205 преди 9 месеца
Защо българка да се състезава под флага на Азербайджан или Турция? Лично ще изпратя пари на момичето, ако се сподели банковата й сметка. Щом държавата абдикира от талантите си, дано не сме толкова глупави да ги подаряваме на други държави, а да се опитаме да ги запазим тук у нас.
188
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Още едно доказателство ,че това не е спорт ,победителят получава 50хил.$.,а Нургюл 35хил.$.Извинявайте но един футболист световен шампион получи 2млн.$ ,Победителят на Уимбълдън 3млн.$,и т.н.Дано ударът джакпота от рекламиране на търговски марки.
187
1
 
19
 
! Отговори
аврааам преди 9 месеца
Една е истината - ПОЛИТИЦИТЕ НИ не са кадърни и не стават за чобани Това момиче при вложени макар и малко пари щеще да е първа и над руснаците !!! които навремето играеха сами против света !!!!Тяхната школа по шах е най силна в света ! А тука чета туркиня била !!! а Зидан да не е францюзин !!! чист алжирец Мислете ако се смятатеза културни преди да пишете
186
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Така се почва. Това е правилният път. Първо трябва да вкусиш поражението, преди да се изкачиш на върха. А на Нургюл пожелавам следващия път да се яви от името на Азербайджан (или Турция). Тая крива нива наречена България, нито ще я оцени, нито ще и помогне.
185
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Браво на Нургюл и Александра! Красиви умове!
184
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нургюл е българка и няма нищо, нищо лошо.
183
4
 
13
 
! Отговори
Галин Костов преди 9 месеца
Както бразилците са царе във футбола, такива са и руснаците в шахмата. Александър Алегин, Борис Спаски, Владимир Крамник, Гари Каспаров Aнатолий Карпов. Същото е и при жените. Защо изобщо коментираш като си нямаш понятие от материята? Това че се интересувам от нещо не ме прави автоматично русофил. Ти наред ли си? Аз съм горд че това български момиче изпоти сериозно руснаците в тяхната собствена игра.
182
3
 
6
 
! Отговори
vale_karo преди 9 месеца
Напълно грешиш .Тя си е чиста Българка. Не я обиждайте! Както навремето казвахме :Бъркате двата щата.
181
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Предлам всички ние да купим цветя и да посрещнем това момиче с хора и ръченица (може и кючек)вместо тази демагогия туркиня или блгарка и т.н МОМАТА СЕ Е РОДИЛА В БЪЛГАРИЯ И ЖИВЕЕ В НЕЯ ЗНАЧИ СИ Е БЪЛГАРКА ! А ако беше в Швеицария щеше да е шв-ка или украинка ако беше в Украина !!! но си е българка ! а въобще това си културата!!! както И МАРИЯ КЮРИ - ЧИСТА РУСКА ДУША НО Я ЗНАЯ ВСИЧКИ КАТО НЕ рускиня - поне така се пише в учебника по физика !!!!
180
9
 
1
 
! Отговори
Ехх преди 9 месеца
Платиха ли й нещо рашагите, или я заплашиха, за да направи фаталната грешка ?
179
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами да се прекръсти както Алексей Петров да ни докаже лоялност, бе.
178
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Браво и на двете състезателки. Красиви умове, за разлика от припадащите от яд коментиращи.
177
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нургюл е туркиня. Няма нищо, ама нищо лошо.
176
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То си трябват и топки.
175
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нургюл Салимова (за щастие) е толкова туркиня, колкото Соломон Паси (за нещастие) израелец.
174
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Още преди три-четири години Турция предлагаше на Нургюл да се състезава за тях, но тя отказа. Също като Тезджан Наимова прославя България. Не поставяйте по съмнение нейната лоялност към родината.
173
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В този ред на мисли (на антибългарите) да попитам: Соломон Паси да не би да е израелец?
172
1
 
12
 
! Отговори
Матрял преди 9 месеца
Ей сега е времето да се направи още една шахматна федерация,пет са малко...Иначе поздравления за Нургюл,обедини народа...
171
4
 
13
 
! Отговори
Галин Костов преди 9 месеца
В спортната секция на ИТАР-ТАСС мачът е новина номер едно. Шефът на руската федерация по шахмат-най -мощната и титулувана федерация в света, казва че победата на руската състезателка е била изключително трудна. Дословно:"Това беше най-трудния в мач в живота и!". Тази вечер едно младо момиче от българското село Крепча направи истински фурор в световния шахмат, и въпреки огромните ресурси с които руския шахмат разполага им се противопостави достойно. Шапки долу пред таланта на нашата Нургюл!
170
4
 
12
 
! Отговори
Не им отговаряйте преди 9 месеца
Хора, тр*ловете търсят начин да ви вкарат в спор. НЕ ИМ ОТГОВАРЯЙТЕ, не им обяснявайте, НЕ ИМ СЕ ВРЪЗВАЙТЕ! ТОВА ЦЕЛЯТ! Използват всякакви трикове - нападат момичето, САМИ СИ "СПОРЯТ"-почват САМИ тема и почват да се "карат" уж, че са различни хора, провокират, дори пишат нещо уж добро и "между другото" вкарват глупост! ПОМИСЛЕТЕ-всъщност няма как по име да знаеш нито религия, нито етнос, а те дори НЯМАТ ЗНАЧЕНИЕ-тя САМА се определя за Българка и с ВСИЧКО, което е, заслужава САМО ОБИЧ И ПОДКРЕПА!