Белгийската полиция ескортира шведите до летището

Заради сигурността им се наложи специална операция
17 окт 2023 10:18, Красимир Ангелов
14
Белгийската полиция ескортира шведите до летището
Снимка: БГНЕС

Зрителите на прекратената заради атентат европейска квалификация Белгия - Швеция бяха изведени малко преди полунощ от стадион "Крал Бодуин" в Брюксел, след като бяха блокирани там повече от два часа и половина, предаде АФП.

Както е известно, малко преди началото на мача двама привърженици на Швеция загубиха живота си в квартал "Моленбек" след като бяха застреляни от радикален ислямист.

Още по темата
"Бях стесирана, не знаех как ще се приберем, защото бяхме дошли на стадиона с метро", каза пред АФП 21-годишната Манон Антоан, която е била на трибуните в компанията на брат си.

Зрителите от Швеция излязоха последни от стадиона заради наложилите се високи мерки за сигурност. Президентът на Белгийския футболен съюз Ману Льороа обясни, че полицията е ескортирала гостите и отбора до летището, тъй като към онзи момент нападателят все още не беше открит от органите на реда.

Тази сутрин той бе задържан, след като е бил прострелян от полицаи при опит да бъде заловен.

Според разследващите престъплението шведската националност на жертвите е "възможен мотив" за агресора, който е записал видео, в което признава, че се вдъхновява от ислямската държава.

Организаторите на мача са рабрлали десет минути преди началото му, че "нещо сериозно се е случило", е заявил Льороа пред RTBF. "Беше решено, че мачът ще започне, тъй като стадионът бе най-сигурното място в този момент за феновете, особено за шведите", обясни президентът. Но на полувремето мачът бе прекъснат и не бе подновен.

От УЕФА обясниха, че решението мачът да не се доиграе е било взето след консултации между двата отбора и органите на реда.

"Аз съм изключително тъжен. Бяхме 100% съгласни, че не трябва да се играе второто полувреме заради ситуацията и уважението към жертвите и техните семейства", коментира селекционерът на Швеция Яне Андершон.

Малко преди полунощ започна изтеглянето на белгийските фенове по трибуните - постепенно, за да се избегнат струпвания.

"Всички бяха спокойни, феновете започнаха да пеят, имаше атмосфера, но бяхме и притеснени", призна Карен, която бе дошла на стадиона със семейството си от Лимбург. (БТА, Христо Бонински)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
0
 
! Отговори
Възмездие преди 6 месеца
Нали палиха корана(свещената книга) да палят свещи сега шведите!! 15 милиона бойци на Всевишния вече са във Европа взел съм си пуканки и ще го гледам филма!!!
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Баба Меркел де е сега да види каква я забърка? Докара проблеми на 5-6 поколения след нея, почти като *** л ко умното джудже Путткин.
10
2
 
6
 
! Отговори
Мишо преди 6 месеца
Това е да си Швед! Сега ще ги е страх да излязат от вкъщи даже. Това не е демокрация и свобода, а свободия граничеща с безумие.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 4 На фона на останалия свят, все още е.
8
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тия па цел мач спрели заради атентат извън стадиона! Каква връзка има с мача немога да разбера!
7
0
 
5
 
! Отговори
квартал "Моленб преди 6 месеца
каква изненада, същото гето, което армията щурмува при предходните атентати.
6
1
 
11
 
! Отговори
Жиката преди 6 месеца
Борелчо каза:ще се реши всичко на бойното поле.Сега да не се възмущават.
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Туй в европейската градина на борел ли се случва?
4
3
 
14
 
! Отговори
RIP, Europe преди 6 месеца
Беше най-хубавият континент за живеене. Жалко.
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тъй тъй,пускайте още *** в Европа и накрая християните ще станем малцинство,то затова Кадафи беше казал,че Европа ще я превземат без нито един изтрел.
2
7
 
2
 
! Отговори
нешведите и на преди 6 месеца
снимките и видеата не приличат на футболни роднини, или мохамедани , стари с гсм, две дебелани , 7 деца , без знамена и зурни, няма конфети . Острието на Агитките явно е на заден план . 94г. идваха в бг - едни едри, високи нешведи . Да си горят курана и баблииките в нешвеция . снимката е от 2021 г.
1
15
 
1
 
! Отговори
пришълецът преди 6 месеца
А какво ни интересува това нас нормалните турски гейове:)))