Новият стадион на ЦСКА - безшумен, 16 000 места, виза за големи мачове

Строителите осигуряват 40 дка парк и садят 300 дървета
9 яну 2024 13:00, Петър Бойчев
35
Новият стадион на ЦСКА - безшумен, 16 000 места, виза за големи мачове
Снимка ИПА

ИПА е архитектурният екип, избран да реализира голямата мечта на ЦСКА за собствено, модерно и мултифункционално спортно съоръжение, отговарящо на всички текущи и нови изисквания от страна на УЕФА, похвалиха се в сата на компанията.

Целта е проектът да вдъхне нов живот на тази зона, да се направят подобрения в прилежащата инфраструктура, да се облагородят околните пространства и да се създадат нови зони с възможност за отдих и почивка. Предвидено е връщане на 40 дка за свободно ползване в парк "Борисова градина" чрез обособяване на зелени площи и алеи, както и засаждането на над 300 нови дървета. Стъпката на стадиона се намалява с около 3800 кв. м, като реконструираното съоръжение попада изцяло в чашката на съществуващия обект.

Ключов момент в реконструкцията е „Българска армия" да отговаря на всички текущи и нови изисквания от страна на УЕФА. Една от целите на проекта е стадионът да бъде категоризиран в т.нар. IV категория "Елит", което ще позволи провеждането на футболни мачове от големи турнири.

Стадионът ще разполага с близо 16 хиляди сертифицирани от УЕФА седящи места. Всяко място е проектирано със зрителен ъгъл, съгласно изискванията на УЕФА и ще осигурява перфектна видимост към терена. Към всички сектори е предвиден необходимият брой входове и изходи, в съответствие с международните стандарти и практики за евакуация и безопасност.

Реконструираният стадион ще бъде с модерна визия, хармонично и деликатно вписваща се в заобикалящата го среда. Фасадната обвивка е проектирана в земни и неутрални нюанси и ще изпълнява шумоизолиращи функции. Редуцирането на нивата на шум ще увеличи комфорта на гостите на парк „Борисова градина" по време на събития.

Проектът предвижда използване на готови конструктивни елементи, в съответствие с модерните тенденции за реконструкция на такъв тип обекти. Предвидена е подмяна на съществуващите, негодни за експлоатация конструктивни елементи с нови такива, предварително изработени извън зоната на парка. Всички сектори ще бъдат покрити с метална козирка, която ще предпазва зрителите от капризите на времето.

Мерките за енергийна ефективност включват монтаж на соларни панели, специално LED осветление за терена и интеграцията на последно поколение системи и технологии. Всички вложени инсталационни решения ще гарантират ниски експлоатационни разходи, устойчивост и комфорт на обитаване.

Важна част от проекта е футболният терен, който се предвижда с подгрев, дренажна система и със съвременна напоителна система с възможност за оборотно използване на водата. Това гарантира перфектното състояние на игрището през всички сезони и възможността за целогодишно му ползване, независимо от атмосферните условия.

Високото ниво на изживяване на феновете е допълнено чрез изграждането на нови съвременни пространства – интерактивен музей и модерен фен магазин, ВИП зона със самостоятелни помещения тип „skybox", с директна гледка към стадиона, ресторант с първокласно обслужване, киоскове с възможност за закупуване на различни храни и напитки, мултифункционални зали за културни и бизнес събития.

Обърнато е специално внимание на най-малките фенове, като се предвижда изграждането на специален детски сектор, в който малчуганите спокойно да могат да се забавляват с аниматор в закрито пространство с чудесна гледка към терена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Апффф хахахахахаха футбол нямаме, стадион ще строим..хахахаха...с 16 000 седалки?! В центърана на София?! С ограничен брой паркоместа, нали?! Типично! Просто, просто, та чак малоумно решение.
31
0
 
1
 
! Отговори
!!!@$$$ преди 3 месеца
А ве те всичкото чорбар нямат и 10 000 ама стадион за 16 000! Микренски простотии!
30
0
 
0
 
! Отговори
БашМайстора преди 3 месеца
Коментар N30 недей така тъжно да мучиш,ще ви подарим козирката да си покриете пасището че горките кравички ги вали дъждеца.🤣🤣🤣
29
5
 
5
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
16 00 места и претенции да играе в м/ународни турнири... Хахахахахаха... Гpyx-rpyx!!!
28
4
 
7
 
! Отговори
:) преди 3 месеца
Този стадион няма място в центъра на София, поради липса на култура в посетителите. За какво ни са проблемите с трафика, ***, виковете, пияните, бутилките, счупените входни стъкла, изкъртените знаци и тн в центъра на София? И така при всеки мач.
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Стария стадион не беше ли 20 тина хиляди места? Нещо смаляване ми се вижда, това са -4000 билета за концерти и големи мачове.
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
хубава работа ама българска
25
1
 
6
 
! Отговори
Мен преди 3 месеца
Сериозно ли 16.000 места за град с милион и половина население? Валенсия е толкова голяма а стадион за 60.000 е малък. Като правят нещо ново да мислят....това е селски стадион по капацитет...даже и за Ловеч е малък
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всичко е много добре, само не знам как ще го опазят това бижу от феновете. Дали ще има бомбички, факли и трошене на седалки? Тук в тази държава нищо ново и хубаво не може да се запази.
23
0
 
1
 
! Отговори
Цецка преди 3 месеца
Всички знаем, че ще ни върнете на Армията!
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
2096та година: Левски се договори с НАП и тополите до стадиона вече пазят сянка, а ЦСКА мислят къде ще се паркира на бъдещия стадион. Националите ще са преместени изцяло в историческия музей.
21
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Еха, пък ако и беше истина, цена нямаше да има! Най- якото в България е , че дори и да построят нещо, до два месеца ще започне да се руши, щото краднат матрял и строят с вестници. Ще падне някоя козирка след дъжд или вятър, ще паднат плочките от стълбите и плочките от пешеходните места ще хлопат и ще се разместват. Мечта! Със сигурност ще бъде много хубаво. Успех ви пожелавам. Балкански Комунисти
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Левскарите нали правиха стадион ?Друг е въпросът че няма резултат , ама те са си виновни , а сега И ЗАВИЖДАТ !
19
7
 
11
 
! Отговори
Сандо преди 3 месеца
аз съм ЦСАКр и ще се радвам да видя един нов и модерен стадион в София. Дори да беше на Левски пак щях да се радвам! Пожелавам на всеки отбор подобна придобивка!
18
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
16000, това е стадионтче :). На Левски им трябва минимум 25000.
17
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кой ше плаща чорбарите нали имат борчове към НАП като милиционерите от Левски :)))
16
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За какво са ви тия стадиони кой нормален човек ходи на бг мачове?За феновете хулигани е достатачно ливада с дървени пейки. Футбол няма тия строят стдиони. Държавата трябва, да забрани това безумие.
15
10
 
10
 
! Отговори
Финансова измама преди 3 месеца
ЦСКА завлачи държавата, ред доставчици, търговски партньори, работници, играчи треньори с над 30 милиона дългове които не им плати. Шашмата която направиха е цинична. Днес няма ЦСКА а Литекс - който се нарича ЦСКА и получи стадион Българска Армия на готово, но без да плаща и стотинка от дълговете на предното дружество. Случая перфектно илюстрира какво представлява идеала на червена България.
14
4
 
11
 
! Отговори
Селски работи преди 3 месеца
От кумова срама поне двадесет хиляди да бяха го докарали Голям гранд малко стадионче
13
7
 
7
 
! Отговори
Лудогорец преди 3 месеца
До ком 13.Със същия успех можеше фа са и 500 места понеже с оглед на успехите на клуба и феновете толкова ще имат мерак да ходят на мачовете нс ТИРЕТО...-"Бий чорбата по главата-бий, бий, бий..."'