Река Сена е мръсна, ще се използва ли за Олимпийските игри?

Тя трябва да бъде използвана за плувния маратон и триатлона
8 апр 2024 19:49, Нели Христова
27
Река Сена е мръсна, ще се използва ли за Олимпийските игри?
Снимка: БГНЕС

Френска благотворителна организация за водите алармира за замърсяването на река Сена, която ще бъде използвана за плуване по време на Олимпийските игри, предаде АФП.

Фондация Surfrider заяви, че е анализирала шестмесечни тестове, проведени от лаборатория, и е стигнала до заключението, че водата в реката продължава да бъде замърсена и потенциално опасна.

"Искаме да споделим със заинтересованите страни нарастващата си загриженост относно качеството на Сена, но също така и рисковете, пред които са изправени спортистите, движещи се в замърсена вода".

Това заяви в отворено писмо базираната в Биариц благотворителна организация.

Парижките власти се надпреварват с времето, за да почистят Сена преди началото на Олимпийските игри на 26 юли, тъй като прочутият воден път ще играе главна роля по време на игрите.

Тя ще бъде домакин на церемонията по откриването, а след това ще бъде използвана за плувния маратон и триатлона - ако замърсяването позволи.

През последното десетилетие в парижкия регион са похарчени около 1,4 млрд. евро за модернизиране на канализационните и дъждовните пречиствателни съоръжения, за да се подобри качеството на Сена, както и на нейния главен приток Марна.

По-късно този месец се очаква да бъде открито ново голямо съоръжение за дъждовни води, а изграждането на нови канализационни връзки за речните лодки продължава.

Surfrider съобщи, че от септември до март лабораторията Eau de Paris и групата за анализ на околната среда Analy-Co са извършили тестове под мостовете Александър III и Алма, където ще се провеждат спортните състезания на Олимпиадата.

Европейските стандарти за качество на водата и международните федерации по триатлон и плуване в открити води определят пределни стойности за концентрацията на две бактерии - E. Coli и ентерококи - които са индикатори за наличие на фекални вещества.

Surfrider заяви, че извършените от него измервания са показали нива, често двойно, а понякога и три пъти по-високи от максимално допустимите.

Основният източник на надежда за организаторите на Олимпийските игри и властите в Париж е, че тези нива са регистрирани през зимния период - и то през една от най-влажните зими от 30 години насам.

Известно е, че проливните дъждове претоварват канализационната система на Париж, което води до директно заустване на непречистени отпадъчни води в реката.

Организаторите винаги са твърдели, че олимпийските спортове могат да се провеждат в реката само ако времето е сухо или валежите са слаби.

Почистването на Сена се предвижда да бъде едно от ключовите постижения на наследството от Олимпийските игри в Париж през 2024 г. Кметът Ан Идалго обеща да създаде три обществени зони за къпане в реката през следващата година.

Тя и президентът Еманюел Макрон обещаха да се потопят в Сена преди началото на Игрите, за да покажат, че тя е безопасна за спортистите и обществеността.

В миналото олимпийското плуване в открити води често е било засегнато от проблеми със замърсяването.

В края на тестовото състезание през 2019 г. преди Олимпийските игри в Токио плувците протестираха срещу качеството на водата в Токийския залив.

На Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. перспективата за плуване в замърсения залив Гуанабара също влезе в заглавията на вестниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от НОТИФИКАЦИИ
Фенове на Левски и ЦСКА са се били на магистралата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Високият стандарт предизвиква отделяне на голямо количество -***-!
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Проблемът идва от това, че в много държави е обичайна практика улуците да са включени в градската канализация, като прибавиш че това са градове в които всичко е зациментирано и се получава този проблем с реката, в градовете където няма река при проливни дъждове е-кОлите преливат от отводнителните шахти.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дали кафявото плува отгоре или е под формата на кафява вълна?
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
През лятото ухае на теменужки! Има фекал от Азия, Африка, Европа и Америка!
19
0
 
7
 
! Отговори
Копрофил,гей,натовец преди 3 седмици
Фекалиите са чудесен афродизиак,всички ги обичаме!!
18
0
 
11
 
! Отговори
бооожееее! преди 3 седмици
Стигнахме върха на цензурата, каквато не помня да имаше дори при Тато преди 1989 година. В заглавието на статията пише че Сена е мр-ъс-на. Но аз не мога да използвам тази дума. *** река се цензурира от шефовете на този сайт. Сега ще напиша "чиста река" да видим дали и думата "чиста" също е забранена в този сайт! Такова чудо не бях виждал досега. Редакцията може да използва тази дума, че Сена е нечиста, но ние читателите нямаме право да повторим тази дума. Забранено е!
17
0
 
4
 
! Отговори
hamilkar преди 3 седмици
До 18Да и аз така питам, как може да има ф.ъшкий във френската riviere! Скандау!
16
0
 
11
 
! Отговори
това е невъзможно! преди 3 седмици
Е, как ще бъде *** Сена? Тази река да не е в някоя комунистическа държава? В СССР? В НРБ? Или пък в Куба, Китай и Корея (трите Ка)? Това не може да бъде! Има някаква грешка! В една демокрация като Франция реката не може да бъде ***! Сигурно става въпрос за реките Хуанхъ и Яндзъ в Китай. Или река Меконг във Виетнам. Няма как да е във Франция. В демокрациите такива неща не стават!
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Липсват ми обичайните заподозрени, които всеки обясняват как на запад начинът на мислене и дисциплината били други, и как такива неща се случвали само в България.
14
0
 
9
 
! Отговори
hamilkar преди 3 седмици
Хасан и Мамаду от ф.екални частици страх нямат! Ша рипат и ша пливат!
13
1
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 седмици
ДОБРЕ, ЧЕ Е ОЛИМПИАДАТА ТА МАЛКО ПОНЕ ЩЕ ПОЧИСТЯТ РЕКАТА!
12
1
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 седмици
a, що марица е чиста та има състезания на грЕбния канал във филипополис
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Лека полека ще изкарат Путин виновен изчакайте само още два-три дена да минат и ще видите,че ще домъкнат от десет кладенеца.вода и ще кажат,че Русия и Путин са замърсили любимата на всички парижани Сена...
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Макрон съпругът ли е???? Там съпруга няма
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Веднага напишете статия да ми вмените вина, че съм замърсил Сена с найлоновите торбички, които ми дават от магазина.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Д-р Костадинов - премиер!
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Олимпиадата отдавна е загубила смисъла си, те за една *** вода са се разтревожили.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Макрон, чакаме да се потопиш в реката
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тамън. Екстра . Като за френцузи.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Я и капиталистите мърсели! Нещо май се разпада социалистическия ЕС.