Местят тракийска гробница на 2 600 години, за да я спасят от иманяри

Тя е открита празна през 1995 г. в местността "Четирите могили" край село Волово
12 авг 2005 14:38,
За да бъде спасена от иманяри, каменна тракийска гробница в землището на Борово е демонтирана и тези дни ще бъде вдигната в центъра на града, разказаха служители от общинската администрация в Борово, съобщи БТА.

Преместването на археологическия обект се извършва, след като е направен опис на каменните блокове от русенския археолог Димитър Станчев. Съдействало е и предприятието "Скални материали"АД в Русе. Финансирането - около 15 000 лева, е осигурено в рамките на правителствената кампания за малки инвестиционни проекти.

Гробницата е датирана отпреди 2 600 години. Тя е открита празна през 1995 г. в местността "Четирите могили" край село Волово. Гробницата се затваря с 400-килограмова плъзгаща се каменна врата. Износването на жлебовете й показва, че обектът е отварян много пъти през вековете, пише в археологическите справки.

Преместването на древното каменно съоръжение става с разрешение на Министерството на културата и туризма. Около гробницата в центъра на Борово ще бъде изграден и етноисторически комплекс. В него туристите ще могат да се запознаят с миналото на този край и с копие на Боровското тракийско сребърно съкровище от IV век пр. Хр., казаха в от общинската администрация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание