Времето сбърка екс танци-манци мечки и ги направи кукуряци

Няколко от обитателите на парка за танцуващи мечки в Белица се объркаха от топлото време и вместо да откъртят зимен сън, се разхождат и трошат леда на езерата
5 яну 2007 11:11,
Времето сбърка екс танци-манци мечки и ги направи кукуряци
В парка мечоците забравят лошите времена, когато са били карани да танцуват и пият водка. Снимка: Булфото

Четири-пет от обитателите на уникалния Парк за реадаптация на танцуващи мечки в Рила планина край Белица посрещнаха будни първата за България европейска нова година. 

Причината животните да не са в нормалния за сезона зимен сън е липсата на сняг и продължаващото необичайно топло време, заяви пред БТА Юлиан Чуков, ръководител на екип в парка, изграден и стопанисван от фондация "Четири лапи" и природозащитната организация на френската кинозвезда Бриджит Бардо.    

Настанените в парка бивши танцуващи мечки са общо 20. Животните постепенно забравят битието си на улични артисти и се връщат към естествения си начин на живот, уверяват новите им стопани.

Някои от мечките, като Вела, са живели доста тежко и разгулно.

Собственикът на 168-килограмовата красавица я хранел с хляб и сладко и по думите му тя можела да изпие 20 бири и пет водки "за отскок".

Преди десетина дни повечето от мечките се бяха подготвили за зимен сън и се изпокриха, но не в изкуствените "жилища", които сме им изградили, а в бърлогите, които сами си изкопаха в гората, разказа Чуков.

Но слънцето и твърде високите температури явно са пообъркали някои от тях и Елена, Дана и Мариана започнали отново около обед да излизат за по два-три часа на разходки из парка.

Тези, които обичат да се къпят, даже чупели леда на изкуствените езерца, за да се насладят и на водата.    

Стопаните на мечото селище от "Четири лапи" започнали отново да слагат по четири-пет килограма храна - плодове и зеленчуци, за всяка от будните мечки.

Част от манджата оставала неизядена и липсата на апетит, според гледачите на мечките, е свързана с обърканото им от времето полусънно състояние.

Преди зимния сън дневната дажба за всяка мецана стигала около 12 килограма, после постепенно я намалявали до заспиването им.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание