Спасиха мечка от стопанин, давал й 20 бири и пет водки „за отскок"

Вела е най-новият обитател на парка за реадаптация на танцуващи мечки край Белица
24 сеп 2005 13:50,
Спасиха мечка от стопанин, давал й 20 бири и пет водки „за отскок"
Вела била използвана да забавлява чужденци, но българите се държали враждебно със стопанина й заради мъченията, на които подлагал животното. Снимка: Булфото

Мечката Вела, която познавачите на този животински вид оценяват като красавица, е най-новият обитател на парка за реадаптация на танцуващи мечки край Белица.

Екип на организацията за защита на животните "Четири лапи" даде началото на нейния нов живот, като се споразумя след дълги преговори с досегашния й собственик и я настани в уникалното селище в Рила.

Мечката бе взета на 23 септември сутринта от село Дряновец край Разград. Тя бе транспортирана с мобилната амбулатория на организацията "Четири лапи" до парка край Белица.

В медицинския център в парка й бяха премахнати веригите и халките от носа и животното бе прегледано от специалист. За целта мечката бе предварително упоена.

Ръководител на екипа бе доктор Амир Халил, основател на българския клон на "Четири лапи" и регионален мениджър на организацията за Източна Европа.

Три дози анестезия бяха необходими, за да бъде упоено животното за медицинския преглед, разказа Георги Русев, пресаташе на "Четири лапи". След установяването на теглото й, новодошлата мечка се оказа най-едрата женска в парка със своите 168 килограма.

Вела е родена през 1989 г. и е взета от цирк в София. По-късно тя става собственост на Георги Маринов. Преговорите със собственика на животното продължили повече от година и половина, за да може днес мечката да започне новия си живот.

Собствениците на мечки се пазарят до последно, те изкарват до 12 000 лева на сезон и се интересуват от животните дотолкова, доколкото те им осигуряват тези пари, коментира Русев.

В миналото Вела е печелила за господаря си предимно по Черноморието – в районите около Варна, Несебър, Равда и Созопол. Георги е припечелвал от чужденци, които се снимали с неговата Вела.

Българите се държали враждебно към него заради всекидневните мъчения, на които е подлагал животното, разказва Маринов.

По неговите думи мечката била способна да изпие 20 бири и пет водки "за отскок". Той хранил животното предимно с хляб, сладко, мляко, царевица и ябълки, когато имал възможност.

Вела ще бъде настанена в отделен сектор на самостоятелно наблюдение за няколко месеца, за да се преценят навиците и характера й. Това ще помогне в осигуряването на най-подходящите за нея условия, обясниха от "Четири лапи".

Едва 5 са танцуващите мечки в България, които продължават да работят, но от организацията полагат усилия и те да бъдат освободени и настанени в парка в Белица, посочиха представителите на благотворителната организация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание