Трескаво изравят "Майбах"-а

Военното ведомство изравя германските танкове, закопани в пограничните райони с Турция, заради кражбата на две машини - реликви
8 фев 2008 10:54,
10
Трескаво изравят "Майбах"-а
МО изравя танковете „Майбах”, положени по времето на Студената война в пограничните райони с Турция. Снимка: БГНЕС

От няколко дни военното ведомство изравя танковете „Майбах”, положени по времето на Студената война в пограничните райони с Турция.

Бойните машините биват транспортирани до военна база край Ямбол.

Първият танк, изваден край елховското село Лесово е германски, а освен него в земята има вкопани и руски бойни машини.

Според военните "Майбах"-ът тежи 12-14 тона, а съветските Т-34 били още по-тежки.

Причината танковете да бъдат изровени е кражбата на два „Майбах“-а.

В края на януари тази година германска реликва бе откопана и открадната между елховските села Раздел и Голям Дервент .

През декември пък лъсна кражбата на друг „Майбах“, който бил подготвян за износ в Германия, където колекционери плащат колосални суми, за да притежават реликвата.

Тогава МВР задържа майор Алексей Петров и двама германски граждани.

Впоследствие съдът наложи гаранция от 5000 лева на българския военен, защото нямало опасност той да се укрие и да извърши нова кражба на танкове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
ne sa преди 16 години
ne sa sa6tite okopi! kopal si okopi da izfarlqt lajnovozite smradta
8
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
През лятото на далечната 1971 заедно с целия набор стари войници от нашето поделение правихме окопи за танкове по южната граница. Имахме невероятен стимул - командирът на поделението беше обещал, че след като си изкопаем окопите ще бъдем уволнени евентуално предсрочно. Предполагам, че това са същите окопи, в които са вкопани въпросните танкове.
7
1
 
1
 
! Отговори
Arkan преди 16 години
A kolko takiva otidoha za staro jeljazo???
6
1
 
0
 
! Отговори
Мишо преди 16 години
Така е, Киро. Ама тази машина си е направо произведение на изкуството, ако питаш мен. 88 милиметровото му оръдие е еталон. В нашата армия тези оръдия са още на въоръжение. Пазят ги по казармите за всеки случай.
5
1
 
0
 
! Отговори
Кирил преди 16 години
Гледката на чисто нов Тигър сега може да е внушителна, но преди 54 години е карала много хора да си плюят на петите.
4
1
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Точно и аз си мислех, че "Майбах" са двигатели. Ама пишат и нищо не разбират
3
1
 
1
 
! Отговори
Мишо преди 16 години
В англия съм се наслъждавал на перфектно реставрирани немски танкове. Гледката на Тигър, който изглежда все едно вчера е излязъл от завода, наистина е внушителна. Такива експонати наистина са много редки и малко музеи могат да се похвалят с тях. Но за да се превърне някой от нашите заровени танкове в такъв се искат много, наистина много пари. Въобще не е ясно от каде може да се намери автентична апаратура и части, за да се направи танка максимално близък до това, което е бил преди. Както казах това е привилегия на най-богатите музеи. Друг е въпросът дали такъв музей ще иска да се сдобие с краден танк.
2
1
 
0
 
! Отговори
Бугарин проЗд преди 16 години
..така е-Майбах е заради двигателя.Показваха по Дискавъри за такива находки -как колекционерите ги взимат куп старо желязо за милиони долари и после с десетилетия ги възстановяват..играят си хората на техни войнички.Иначе военните се сетиха...чакат все някой да им нареди
1
1
 
1
 
! Отговори
Мишо преди 16 години
Първо танк Майбах няма! Въпросните машини са два типа: на снимката е показан Щурмешутце(Sturmgeschutze). Това дори не е танк, а се води самоходна артилерийска установка. С две думи няма купол, оръдието се движи само по вертикала и има само малко отклонение по хоризонтала. Другият тип машини в България са танковете Панцеркампфваген 3 (Pzkw-3). В началото на войната тези танкове са били основни за немската армия. Същината на въпроса е, че споменатите танкове се произвеждат от Круп и Хеншел. Само двигателите им са бензинови, марка Майбах. Няма танк Майбах. Иначе по границата най-често заравят съветските Т-34/85. По въпроса с цената, ако един немски танк от тези години е добре реставриран, с повечето прибори вътре струва много скъпо.