Първолак ще се става на 6

Децата вече се развивали по-бързо и затова образователното министерство предлага шестгодишните да ходят на школо
27 мар 2008 14:44,
58
Първолак ще се става на 6
Снимка: Булфото

Министерството на образованието предлага от учебната 2008/2009-та год. децата да тръгват на училище на шест години, а не на седем както е сега.

Зам.-министърът на образованието Кирчо Атанасов обясни, че сега децата се развивали по-бързо и нямало смисъл да се задържат изкуствено да навършат седем години и тогава да тръгват на училище.

„Голям проблем обаче са шестгодишните, които не знаят български език при влизане в първи клас“, каза той.

По данни на Министерството на образованието всяка година средно по 20 хиляди деца отпадат от училище.

Една от основните причини е недоброто владеене на български език.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
D преди 16 години
E kak za kakvi?Jiveem v multietni4eska darjava,ne vsqko dete e dlajno da znae bulgarski predi da vstapi v 1-i klas! Az kogato postapih v 7-i klas,pove4eto bqha anglogovorq6ti,no ima6e i takiva 4iito roden ezik nqma6e ni6to ob6to s angliiskiq,no pak bideha integrirani.Ne moje6 da pravi6 predpolojeniq 4e v Bulgaria samo na bulgarski se govori.V Republika Ujna Afrika sa6testvuvat otdelni u4ili6ta-nemski,angliiski i u4ili6ta s mesten oficialen ezik za instrukciq.V BG kade se predlaga tova?
56
0
 
0
 
! Отговори
D преди 16 години
Dobre e osnovnoto obrazovanie da e do 7-i klas,v darjavata kadeto sam zavar6il osnovnoto si obrazovanie e imenno do 7-i,bez izklu4enie.Tova spomaga za po-barzoto i efektivno preminavane na etapa na strednoto obrazovanie,
55
0
 
0
 
! Отговори
D преди 16 години
Pridarjam se kam liniqta na nomer 10,no 8 e malko kasni4ko; 7 ili 7 i polovina e ok.
54
0
 
0
 
! Отговори
miki преди 16 години
Tova koeto predlaga MON za poreden pat pokazva kakvi nekadarnici ni opravlqvat. Zadavam si nqkolko vaprosa-1.Kade e materialnata baza v uchilishte,koqto da otgovarq na nujdite na 6-godishnite deca?2.Po kakva programa shte badat obuchavani?Neka da si napravqt truda da podgotvqt nova saobrazena s fizicheskite, psihicheskite,vazrastovite na e dostatachno dobra decata za uchilishteosobenosti na tezi deca programa i tova da obhvashta perioda ot 1 do 12 klas pak togava da predlagat obsajdane.V momenta podgotovkata
53
0
 
0
 
! Отговори
Pagane преди 16 години
Абсолютно точно.Народът трябва да е стадо овце,което безропотно да стрижат и доят.Трябва да гласуваме,поне за да махнем доганбей от политиката.Турците са малко,много по-малко от ***,а вече 15 години си "разиграват коня".Писна ми от прословутата българска формула за етническа толерантност.не знам кога не я е имало,та да се спекулира с етническия мир. Защото винаги сме били все толерантни,ни се качиха на главата и ни изяждат живи.Хора,гласувайте.Все ще си намерите за кого.
52
0
 
0
 
! Отговори
PLAM преди 16 години
Излишно е да коментираме.Тези форуми се ги четем само ние.Нито МОН,нито парламента,нито президетството ще чуят това,което ние си говорим,така че нещата се омезсмислят.Истината е ,че ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да излезем да гласуваме,иначе Доган и компания,ще продължават да си водят тяхната си политика.Не разбирате ли,че на тази държава не й трябват интелигентни и образовани хора? Трябва й *** електорат,който да мълчи и да тъне в жалкото си битие.Да не мислите,че на някой много му пука,че 6-годишните деца изобщо не са готови за училище? По-важното е да се ходи на училище,там нищо да не се научава и да се завършва средното образование с посредствени знания.Гимназиите да станели езикови...Предполагам става дума за турски езикови гимназии,защото Шуменският педагогически университет е единия,който бълва от педагози-българо-мохамедани.Всички умни,интелигентни и образовани хора са извън България.А тези,които стоят още тук е въпрос на време да се махнат и те.
51
0
 
0
 
! Отговори
Pagane преди 16 години
В МОН работят невероятни кратуни.Едните са книжни плъхове,на които не им е ясно какво реално се случва извън кабинетчетата им,а другите са онези,които умишлено съсипват образованието,за да затъпява нацията.За хората,които са далеч от системата на образованието искам да кажа,че в момента 5-класниците учат неща,които допреди 2 години се учеха в 6 клас,а 6-класниците учат материал за 7 и 8 клас.Особено утежнен е материалът по български език и математика.Българският език е един от най-трудните в света и за да станат българчетата грамотни са нужни много часове упражнения (аз съм от поколението,което имахме такива упраженения и завърших седми клас напълно грамотна).Поради буквално наблъскания материал учителите нямат възможност да провеждат достатъчно упражнения,за да могат децата да усвоят и затвърдят знанията.Няма да споменавам за програмата по литература в 5 и 6 клас,абсурдна е за възрастта на учениците и само може да доведе до отвращаване на децата от този предмет.Другата невероятна глупост е идеята всяка гимназияезикова.Тези наистина не знаят нищо за реалността.Учила съм в езикова гимназия и знам какви качества трябва да притежаваш,за да се справиш там.За да има качествени ученици,трябва да има и качествени родители,защото 70-80% от интелектуалните възможности се наследяват.Ами то не останаха нормални хора в тая гнила държаваили са в чужбина,или са концентрирани в София,Пловдив,Варна и Бургас.А и въпросът с квалифицирани преподаватели по чужди езици много интересно как ще го реши МОН.Няма нормален човек с перфектен западен език,който да се отдаде на преподаване,защото срещу усилията и познанията си получава 350-400лв.,неуважение от родители,деца,цялото общество,затъпяване и занижаване на способностите му и разбита нервна система.Експериментите на управляващите ще продължават,докато плюем учителите и отказваме да се вслушаме в проблемите,които посочват те.Народ и държава,на които им се свидят средства за образование и здравеопазване,пишете ги обречени.До 10 години няма да имаме нито лекари,нито преподаватели.Ще има посредствени служители,които ще ни осакатяват поради некадърността си."Не сме народ,не сме народ,а ***".
50
0
 
0
 
! Отговори
анонимна преди 16 години
Вижте, ние каквото и да си говорим, ония умните като са решили, значи ще го направят.Техните деца се изучиха по света и знаете ли колко ги интересува, че отнемат 1 година от детството на нашите деца.На нас живота ни взеха докато ни управляват,що да не направят и децата ни неуки.На тях им трябва *** и *** електорат...
49
0
 
0
 
! Отговори
netakabe преди 16 години
Вярно е, че много от децата са готови за първи клас още на 6 години, дори тези, които не са подготвяни предварително могат да се справят, ако учебната програма е адаптирана. Синът ми тръгна на училище на 6, преживяхме 2-3 трудни месеци - писането се оказа голчм проблем, по чисто физиологична причина - финната моторика, тоест способността на детските ръчички да следват сигнала на мозъка как да изпишат буквичката, не при всички деца е еднакво развита. Но след това всичко си тръгва нормално. Така че- на 6 години , ОК.Ама преподаватели по чужди езици, дето освен че не са учители, ами и завършено образование нямат...не е ли малко прекалено??/И на 16 години, учил-недоучил, с диплома за завършено средно образование . Само за да подобрим статистиката за завършено средно образование ли го правим или да угодим на EU, та и нашите работници да са толкова малограмотни като техните. Ами като ще вземаме тертип от тях, по-добре да приемем британската система за квалификационните степени, а не тази на белгийци и германци, която създава армия от слабограмотни и малокулурни потенциални безработни.Така че, на 16 с диплом-няма лошо, ама тя не може да бъде за завършено средно образование.Иначе, лошо ни чака. Ще си внасчме работници от чужбина.
48
0
 
0
 
! Отговори
Musi преди 16 години
da da da pocnat ne na 6 ami otrojdenie che sya pirvoklasnicite ucat takif materlya den az ucheh v 5 klas nz kvo iskat da postignat tez maloumnici nashi mnogoznaynici ....
47
0
 
0
 
! Отговори
Ани преди 16 години
Значи дайте да направим разграничение между "едно време" и "сега". Защото едно време първолаците учеха как се пишат чертички и ченгелчета, буквите и числата до 10. А сега? Имате ли идея какво учат? Не мисля, че този материал може да бъде усвоен дори от 10 годишно дете, какво остава за 6 годишно? Ако програмата е по-лека, ако няма натоварване - ами нека почват от 6 г. Но със сегашната е абсурд. Защото на тази възраст те не могат да усвояват такава огромна по обем информация. И не само, че ще бъдат претоварени физически и психически, но и ще изпуснат основата. А това със сигурност ще се отрази върху качеството на знанията им в последствие. Така че върху това трябва да се замислят най-вече МОН. Децата не са прости. Те изобщо нямат шанс да научат каквото и да било с тези знания, които получават в момента. И не само първокласниците. Всички. Така че МОН вместо да се чуди как да напълни училищата с деца, да помисли как да напълни главите им със знания. И незабавно да спрат бълването на учебници от всеки откаченяк с пари, който си е наумил, че смисъла на живота му е да пише учебници. И още нещо. 44 спомена за ранното ставане сутрин. Да, неприятно е, но надали е по-приятно и 2-та смяна на училище. А първолаците обикновено биват пускани 2-ра смяна първия срок - когато е не само студено, а и рано се стъмва. Та как тия деца ще се прибират сами по тъмно при положение, че голяма част от родителите им работят най-малко до 17 часа? Нека отчетем и това. За първолаци няма междинна смяна, която да им помогне да се адаптират по-лесно. И след целия стрес, ранно ставане, късно прибиране, огромен куп уроци и домашни какво прави МОН? Произвеждат стресирани неграмотници и нищо друго. Всичко друго е в ред в родното ни образование, та дай и възрастта да свалим.
46
0
 
0
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 16 години
Аз съм За това, да се тръгва на училище на 6 години, на мен не ми попречи.На тези, на които не им харесва, ще кажа, да си ги пускат на 7, така ще имат още една година в занимаване с компютърни игри, ходене по улиците и размотаване, без никакъв контрол в най-ранна детска възраст, особенно родителски, защото вас родителите не ви е еня за децата, хвърляте ги на бабите и ходите да правите пари, и по този начин от нашите деца ще излязат гаменчета, нищо друго, а на тази дето не и харесва че много ще работи - ами работи по-малко или изобщо не работи, има и друг начин да си изкараш прехраната, идва Дунав мост 2
45
0
 
0
 
! Отговори
Биляна преди 16 години
Хем да се тръгва по-рано на у-ще , да се пенсионират по-късно и да прекарат целия се живот работейки за една гадна държава.
44
0
 
0
 
! Отговори
майка преди 16 години
Като обобщение предлагам: 1. Да се тръгва на учелеще на 4 години / отпадат проблемите с детските градини / 2. Да се навършва пълнолетие на 14 години - с разрешение за брак, шофорска книжка и много важно - избирателно право. А, бе, смешни сте, нали имам малък ученик, ами децата сутрин спят по чиновете, като изпратиш едно нещастно дете в 7,30 на училище, то си доспива поне до 8,30. Децата в тази възраст имат нужда от поне 10 часа сън и много игра, разсеяни са, защо им отнемате детството?!
43
0
 
0
 
! Отговори
hidden преди 16 години
не знам защо някои хора тука си мислят,че се е провалил експеримента с тръгването на 6 г. Аз лично съм от тези деца и не виждам никаква разлика.Само дето спечелих година за социализация... Провал!?? Кое му е проваленото,ако може да ми кажете.
42
0
 
0
 
! Отговори
macka преди 16 години
и аз тръгнах на 6 години още на 5 знаех да чета и пиша, нищо няма да им стане на децата каквото те се запритеснили , никога не ми е било проблем че съм тръгнала на 6 ...винаги подценявате децата те и за това не искат да се развиват
41
0
 
0
 
! Отговори
xaxa преди 16 години
az predlagam oshte shtom prohodqt da po4vat...nqma smisul da se 4aka do 6 godini...
40
0
 
0
 
! Отговори
ученик преди 16 години
Колкото повече искат да произвеждат генийчета, толкова по-големи *** излизат...Я погледнете 12-15 годишните в момента.
39
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 16 години
Оказа се, че тая година трябва да затворят 300-400 училища, и то баш преди избори, и сега се чудят откъде да съберат първолаци. Сега като направят рабфакове за учители по езици и информатика, после да видите какви уроци ще се карат какъв смях ще пада.
38
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Едно 7 годишно хлапе може да носи повече отговорности, по-тежка чанта, да се пази само от автомобили и т.н. Експериментът се проведе вече в БГ и се провали. Не трябва да се съгласява никой от родителите. Само по желание.Идеята им е да опразнят детските градини от 6 годишните.