Къщата на Ванга става музей

"Ще дойдат добри дни за България, за народите, които помагат на нашата държава", пише на къщата ма Ванга
5 май 2008 10:57,
21
Къщата на Ванга става музей
Ванга. Снимка: junior.ru

"Ще дойдат добри дни за България, за народите, които помагат на нашата държава", пише на малка табела, която ще посреща от утре посетителите в дома на легендарната българска прорицателка Ванга.

Къщата става музей със съдействието на петричката община една година, след като държавата предостави правото на ползване на имота, разказа пред Нова телевизия председателят на фондация "Ванга" Иван Драмов.

"Не е важно какъв си, важното е да си добър човек", е повтаряла често ясновидката, както и "Да не се караме, да се обичаме". Надписите с нейните думи са поставени след множество вещи, които са й служили приживе и огромен брой подаръци, донесени от благодарни хора, на които е помогнала.

На първия етаж на къщата е кухнята, където Ванга е обичала да готви. Икони и гоблени има по стените на молитвената стая, в която пророчицата е отправяла своите молитви. Запазена е автентичната обстановка около миндерчето, на което Петричката врачка е приемала хората - с живо цвете до нея и телефон.

На горния етаж са спалнята и терасата, на която си е почивала. Някои от изложените плетива и бродерии са направени от нея. Ванга се е научила да плете, да бродира и дори да свири на пиано през трите години, прекарани в дома за слепи в Земун след 1925 година, разказа пред камерата една от жените, които са живели години наред в къщата и са помагали в домакинството.

Вангелия Гущерова (31 януари 1911 - 11 август 1996), наричана още Ванга, Петричката врачка, Ванга гледачката, Баба Ванга или Леля Ванга, бе почитана от десетки хиляди българи и чужденци като пророчица заради приписваната ѝ феноменална способност да вижда съдбата на всеки човек, който я посещава.

Хората вярваха, че тя притежава дарбата да предсказва бъдещето, да посещава духом различни места и да говори с цветя. На 12-годишна възраст загубва зрението си в следствие на внезапна буря, при бива грабната от силния вятър и по-късно, след дълго търсене, е открита затрупана с камъни и пръст в една нива.

От 1925 г. живее в дом за слепи, където прекарва три години. След смъртта на втората ѝ майка, Ванга се прибира вкъщи, за да се грижи за по-малките си братя и сестри. Славата за пророческите й способности възниква постепенно. Твърди се, че помогнала на баща си да намери чужда овца, открадната от стадото, което той пасял, като точно описала двора, в който овцата била скрита. Ванга казала, че била видяла всичко насън.

През годините на Втората световна война отчаяни хора, загубили връзка с близките си, отивали при Ванга с надеждата да ги успокои или да им каже къде се намират лобните им места.

Сред най-популярните твърдения, приписвани на Ванга, са смъртта на цар Борис III, разпадането на Чехословакия и на Съветския съюз, връщането на Симеон Сакскобургготски, но не като цар, потъването на подводницата „Курск“ и атентатите от 11 септември. В отговор на въпроса дали България и Македония пак ще бъдат заедно, Ванга казва: „Там, дека е текло, пак ке тече“ и „Един народ — една държава“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Steluchka преди 15 години
що не ходите да се самозадоволявате-вие които знаете само да обиждате.Баба Ванга е велика жена!
19
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 15 години
" българска прорицателка Ванга " - каква е тази дума прорицателка за първи път я чувам!!!!!!!
18
0
 
0
 
! Отговори
Борис Рашев преди 15 години
На хората, които цитират библията ,искам да кажа-"Който може нека да пророкува, който може нека да лекува. Какво лошо е сторила, като е помогнала на хиляди хора с дарбата си .Така е един има дарба да пее, друг има дарба да рисува, а тя имаше дарбата да пророкува и то изключително точно. Баба ми е ходила при нея и съм абсолютно убеден в правотата на всичко!!!
17
0
 
0
 
! Отговори
Стоян преди 15 години
,а де, и тука специалисти и знаещииии с лопата д а ги ринеш. Пък експеритииии , и в Библията и в църковните неща,да ти умре коня на челна стойка в банята.Абе ,алоооо, Не сме по време на ИНКВИЗИЦИЯТА!!Това време отдавна си замина,кво сте седнали тука д а дигате кокалите на мъртвата жена,друга работа нямате ли си, ГЕРГЬОВДЕН Е , народеееее, недей светотатства,че ще си го намериш....
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не вярвам в тея работи много ама ... много хора казват, че найстина е познавала :) е лошо няма и какви зли духове ви гонят :D и светица една жена която има прозрения незнам на какво се дължат но определено не е на зли духове :)
15
0
 
0
 
! Отговори
Do nomer 12 преди 15 години
Абсолютно си прав.Тази жена може и да е познавала нещо,но то в никакъв случай не е от Бог.Ако някой си беше направил труда да прочете Библията,щеше да знае,че Бог отрича всякакви врачки,баячки,гледачки и т.н.Тези жени са обладани от зли духове и не ми се мисли къде са сега душите им.Така че да се говори,че Ванга е светица е глупост.Тя си е човек,като всички нас.Свят е един и той е Бог.
14
0
 
0
 
! Отговори
- преди 15 години
Наскоро разглеждах един известен руски сайт и имаше огромна статия за Ванга и предсказанията й, искам да ви кажа, че в чужбина определено се интересуват какво е казала ! на много хора е помогнала тази жена ! за нищо не е излъгала и е била много народен човек ! но ние типично по български сме готови да отречем всичко и да се направим на интересни с обратно мнение по всички въпроси ! наистина ,като не знзете нищо, поне млъкнете !
13
0
 
0
 
! Отговори
13 преди 15 години
Искам само да ви кажа че моите роднини са имали честта да я познават и всички неща за които са я питали са били вярни и са се случили и недейте да говорите много при положение че не знаете нищо !
12
0
 
0
 
! Отговори
BG® преди 15 години
Ванга не е никаква светица! За мен тя си една вещица... Какво значение има че това, което е казвала, се е сбъднало??? Това не означава, че дарбата й е от Бог, а напротив - най- близките и хора могат да ви разкажат в какви състояния е изпадала (т.е. била е обладана от зли духове).
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Улица в Петрич е преименувана от "Опълченска"- на "Ванга"!Ми така де, някакви си ОПЪЛЧЕНЦИ !Кво толкоз са направили за Родината и за нас!
10
0
 
0
 
! Отговори
.. преди 15 години
Моя близка е ходила при Ванга и тя й е казала неща, които се сбъднаха.
9
0
 
0
 
! Отговори
Dimitar преди 15 години
Всяко живо същество живее живот според постъпките си, извършени в миналото. То е направлявано от съдбата. Това, което не е предопределено да се случи, никога няма да се случи, независимо колко упорито опитваш. Това, което е предопределено да се случи, ще се случи, независими колко упорито се опитваш да го спреш. Затова, най-добре е да се запази тишина.
8
0
 
0
 
! Отговори
NIKI преди 15 години
BRAVO ZA INICIQTIVATA,4E SA NAPRAVILI DOMA NA TAZI SVQTA JENA MOZEI,POKLON PRED SVETLATA I PAMET.PRO4ETOHTE LI NADPISITE CITATITE I?NEKA SE ZAMISLIM VARHU TEZI DUMI TE SA VE4NI
7
0
 
0
 
! Отговори
g преди 15 години
Няма такива хора, които да "виждт" в бъдещето. Ако имаше поне един, всички проблеми на Земята щяха да бъдат решени. "Ясновидците" са въздух по налягане и шарлатани. А на Ванга и докладваха кой чака навън кой как е облечен и какви кахъри има - така че...
6
0
 
0
 
! Отговори
xxrosixx преди 15 години
Za6to vinagi trqbva da gledame negativnoto i da obijdame horata! Ne mojem li da priemem 4e jivota e edna misteria i 4e nqkoi ne6ta sa prosto neobqsnimi! Nomer 1 i 2 da se zamislqt malko vurhu tova koeto sa kazali za6toto ne sa pravi :@
5
0
 
0
 
! Отговори
SlAdKoTo_9 преди 15 години
abe baba vanga si e nai populqrnata kvoto i da si govorim tq e edinstvenata jena v bg koqto naistina poznava s1dbata na horata nikoi drug e nqmalo kato neq nqma i da ima
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ГОЛЯМ БИЗНЕС КОМУНИСТИЧЕСКИ СЕ ВЪРТЯ МНОГО ГОДИНИ С ВАНГА.ТО БЯХА ЗАПИСВАНИЯ,ТО БЯХА ТАКСИ,ТО БЯХА ВРЪЗКИ ЗА ДА Я ПОСЕТИШ,А ТЯ ОГРАНИЧЕНА ОТ ВРЕМЕТО И ТАКСАТА ,ГЛЕДАШЕ ДА ПРЕТУПА С ЕДНА ДУМА.ГОНЕШЕ ПОСЕТИТЕЛИ И ПРИЕМАШЕ ОТБРАНИ.И ОХРАНА СИ ИМАШЕ.ЗА ДАРБАТА И СЪМНЕНИЕ НЯМА И ЗА КОМУНИСТИЧЕСКИЯТ БИЗНЕС КОЙТО НЕ Е ПРЕСТАНАЛ И ДНЕС.КОЛКО Е ВХОДА НА МУЗЕЯ И КОЙ ГО СТОПАНИСВА ?
3
0
 
0
 
! Отговори
xmmmm преди 15 години
za koia Vang NI PISHETE,be tia si beshe chista manipolatorka i lujkinia ybedete me v obratnoto?????
2
0
 
0
 
! Отговори
az преди 15 години
Пророчица. И то най-голямата.
1
0
 
0
 
! Отговори
Nan преди 15 години
Veshtica