Студен душ за 2,5 млн. българи: остават без топла вода и парно

600 хиляди са абонатите на топлофикациите у нас, 350 милиона лева пък са дълговете
12 май 2008 14:52,
46
Студен душ за 2,5 млн. българи: остават без топла вода и парно
Студеният душ няма да подмине никого. Снимка: Булфото

Около 2,5 милиона българи ще останат без парно и топла вода, ако топлофикационният сектор не бъде стабилизиран, обяви председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски.

Спирането на топлофикациите в страната ще прекрати и износа на ток, което ще увеличи цената на електроенергията, а 8000 човека ще останат без работа, предупреждават от Асоциацията.

В момента около 600 000 са абонатите на топлофикационните дружества в страната.

От тях се събират едва 50 на сто от таксите за топлинна енергия и така общата задлъжнялост достига 350 млн.лв.

В същото време съоръженията на дружествата-производители са стари - между 25 и 30 години - и се нуждаят от обновяване, но инвестициите на топлофикациите през последните три години са само 160 млн.лв.

От Асоциацията предупредиха, че ако държавата в лицето на Министерството на околната среда и водите/МОСВ/ не осигури достатъчно квоти за парникови газове на топлофикационните дружества, те ще са принудени да включат цената за допълнително закупуване на квоти в стойността на топлинната енергия.

Асоциацията настоява при формирането на цените Държавната комисия за енергийно и водно регулиране са се ръководи от средногодишна прогнозна цена на природния газ.

Средната загуба на топлофикационно дружество в страната през миналата година е била 1 млн.лв., каза Валентин Терзийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
ПОТРЕБИТЕЛ преди 15 години
живея в 15 етажен жил.блок в голям областен град ,апартаметът ми е с подменена ПВЦ дограма изолацияТ.Е.ПОСТАРАЛ СЪМ СЕ ДА СВЕДА ТОПЛИННИТЕ ЗАГУБИ ДО ВЪЗМОЖВИЯ МИНИМУМ ИМАМ КЛИМАТИК ,КОЙТО Е ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МОДЕЛИ -икономичен клас .ВЪПРЕКИ ЧЕ НЕ ПОЛЗВАМ УСЛУГАТА НА ТЕЦ ПЛАЩАМ РЕДОВНО ПОТРЕБИТЕЛСКА ТАКСА ОТ 55ЛВ МЕСЕЧНО -САМО ТАКСА МОЩНОСТ СЕГА СЛЕД УВЕЛИЧЕНИЕТО ТЯ ЩЕ СТАНЕ 75ЛВ МЕСЕЧНО САМО ЗАЩОТО СЪЩЕСТВУВА ТАЗИ ПАРАЗИТНА СТРУКТУРА-ТОПЛОФИКАЦИЯ ТОВА Е ВИД ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН НАЕМ КОЙТО СПОРЕД ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ИМ НАРЕДБИ ПЛАЩАМ БЕЗ ДА ПОЛЗВАМ ТОПЛИННА ЕНЕРГИЯ .ДАНО ФАЛИРАТ ВСИЧКИ И ТО ПО-БЪРЗО ОТЪРВАНЕ ОТ ТЯХ НЯМА!
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Какви са тия дружества и какви са им разходите не знам.Произвеждат ток и го продават.Отходната вода я пускат по домовете за парно и за нея ти взимат сума ти пари и били на загуба.На кого ги разправят тия.
24
0
 
0
 
! Отговори
+- преди 15 години
прав си 24. Няма безплатен обяд. Само дето разнитам Вальо Топлото и всички други около него, точно безплатно са си хапвали с нашите пари, нали така? Същото е и при тока. Само дето при тока могат да дойдат да те резнат веднага, а при ВИК и ТОПЛОФИКАЦИЯ, не могат толкова лесно.
23
0
 
0
 
! Отговори
Мартина преди 15 години
Абе, какво значи - как да си плащам парното като е 270 лева на месец!? Ако си мислиш, че на ток ще ти е по-евтино нещо много се лъжеш. Тези, дето се отопляваме на ток колко мислиш, че плащаме, а?! Освен това с парно ви е топло в целия апартамент, а ние отопляваме по една-две стаи и сметките през зимата не падат под 250-200 лева. Ако не ми вярваш питай някой който си плаща тока като поп щото иначе ти дърпат шалтера. Няма ли да се научите, че щом ползвате нещо то трябва да се плаща. Няма безплатен обяд. Оправдани са само тези които са си спрели парното а не знам по силата на каква логика плащат за ...тръби и тем подобни.
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
URA!!! Dozhiviahme! Ot koga gi chakam da falirat tia oliali se svini! Ne stiga che mraznah tsiala zima, ami i da im plashtam zaradi "ekstrata", che tehnite trabi minavat prez moiata stena?! Otkade na kade!!! Vmesto te da mi plashtat, che sa si postavili travite v chastna sobsvenost!
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Топлофикация пред фалит?? Твърде хубаво за да е истина.. ако е мога само да кажа -УРА!Няма да плащам вече тръби без да ползвам парно -УРА УРА!
20
0
 
0
 
! Отговори
Radost преди 15 години
Dochakahme nai-posle da gi zakriyat. Moga da Vi kaja che na tok da se otopliavash e mnogo po-evtino. Otakto imam klimatzitzi v kashti e toplo i zimata smetkite mi namaliaha dva pati za otoplenie v sravnenie s kogato izpolzvah parno i neprekasnoto vartyah krancheta i umirah ot stud. URA!!!!!!!
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Изплатихме топломерите на радиаторите( такъв имаме и в банята, кой *** даде идеята) Сега щели да ни правят на газ да са радиаторите и пак трябва да плащаме. Представете си на газ тогава, що хора без домове ще останат не ми се мисли гърмеж след гърмеж, дом без дом. С парно сме и когато е пуснато си е студено, ако искаите вярва не може тернометъра да се качи на скала повече от 13. Ще купуваме климатик. А и ни омръзна да плащаме на крадливи съседи и на топлофикация...
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ще стоите на студено, но поне безплатно, а не ем студено, ем плащаш за тръби и т. н. "екстри".
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
как да си плащам парното, като е 270 лева на месец?! с удоволствие ще го плащам, ако някой ден топлофикация започне да ми представя реални сметки за това, което съм потребявал, вместо да ми плесва някаква безумна сума и после да врънка що не съм си бил платил
16
0
 
0
 
! Отговори
Drinko преди 15 години
Много борчове имат, сигурно са от неплатените сметки на Вальо "топлото". Да си ги вземат от него-кожудерство. Не стига че цялата им процедура по изчисляването никой не я разбира и си пращат сметки по 300-500лв. и ти като редови гражданин си плащаш.Като има ред и справедливост всичко ще е добре. след като има като Вальо "топлото" да си живеят както си искат на гърба на 1млн. хора безотговорно , да бяхме го пребили поне- то неговото си беше жива подигравка с граждание
15
0
 
0
 
! Отговори
12 преди 15 години
Въбощке не ми пука за парното изключил съм го преди години още и се топля на ток , скъпо ама поне знам какво плащам .Да фалират , не ме интересува ще си топля вода на бойлера както досега и пак ще съм ок. Безработни 8000 да бе да.. пазара на труда е гладен ще ги лапне за месец два и то за двойно по големи заплати
14
0
 
0
 
! Отговори
sandman преди 15 години
Дълговете да си ги покрие Вальо Топлото!
13
0
 
0
 
! Отговори
ДО НОМЕР 3 преди 15 години
НЯМА ДА ПЛАЩАМ ПАРНО ЗАЩОТО НЕ Е ЧЕСНО, ИМАМ 200 ЕДИНИЦИ ЗА ЦЕЛИЯ ОТОПЛИТЕЛЕН СЕЗОН НО СА МИ ПРИБАВЕНИ 1000 ЕДЕНИЦИ В СМЕТКАТА, ЗАЩО НЕЗНАМ, И СЕГА ИМАМ МНОГО ЗА ПЛАЩАНЕ БЕЗ ДА СЪМ ПОЛЗВАЛ
12
0
 
0
 
! Отговори
Далия преди 15 години
Какви 46 лв на месец.....на мен парното ми струва 250 лв на месец...! И аз не искам топлофикация - неоправдано високи сметки, комшиите крадът топлоенергия, а аз им плащам разликата..хем ми е студено хем ми празнят джобовете! А това за износа и цената на електроенергията да ме извиняват, управляващите сами са си виновни като не успяха да защитя АЕЦ Козлодуй!
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Недей приказва така защото за 1 месец имам 400лв ток като отоплявам само 2 стаи и ползвам бойлер за топла вода
10
0
 
0
 
! Отговори
а? преди 15 години
Каква е връзката на износа на ток със спирането на топлофикациите?
9
0
 
0
 
! Отговори
jon-jonson преди 15 години
Моето парно работи до 31януари1990г.Спряха го, защото бе много скъпо - по 46 лв/месец и защото ако не се закупеше гориво не можеше да работи топлоцентралата. А в София до този момент се плащаше от 12 до 18 лв на месец... а сега комунизма в София продължава - кой платил, кой не платил,топлофикациите са с огромни дългове, но за София икономическите закони изглежда не важат. 18 години вече съм без парно и ми е харно - искам топло пускам климатика на 25градуса, затопля се и след това намалявам на 20градуса. А парното хладно не прави през лятото, напротив то те изпотява допълнително с т.нар. изравнителни сметки.А след като си санирах жилището, сметките за ток паднаха чувствително. Щели да останат 8000 души без работа. Кой е този хуманист,който така много мисли за хората?Или е някой далечен братовчед на Вальо "топлото", за който нищо вече не се чува.Уважаеми сънародници,Отхвърлете оковите на ТОПЛОФИКАЦИИТЕ.Станете независими, за да не плашате пари на вятъра!
8
0
 
0
 
! Отговори
МАРТИНА ИВАНОВА преди 15 години
ЗАЩО НЕ ПОИСКЕТЕ ДАСЕ ВИДЯТ КОЛКО ИЗПЪЛНИТЕЛНИ ДЕЛА ЗА ЗАВЕДЕНИ ОТ ТОПЛОФИКАЦИЯ С/У БОГАТИ СОБСТВЕНИЦИ С НЕПЛАТЕНИ СМЕТКИ ОТ ГОДИНИ,АМИ СЪБЕРЕТЕ СИ ДЪЛГА ОТ ТАМ
7
0
 
0
 
! Отговори
топлофикациофоб преди 15 години
да ги закриват, след като услугата им е скъпа, некачествена и нерентабилна. кого се опитват да плашат!? има и други начини човек да се отоплява и да има топла вода и май ще ни излезе и по-евтино, освен че няма да пълним гушите на разни мародери.