Благоевград и Серес с общ културен проект

Целта е да бъдат показани културните традиции на двата региона
5
Благоевград и Серес с общ културен проект
Снимка: Булфото

Общ проект в областта на културата и изкуството "Струма от извора до устието" ще осъществят областните управи на гръцкия Серес и Благоевград, съобщиха  от пресцентъра на областната администрация – Благоевград.

Целта е да бъдат показани културните традиции и съвременните постижения на двата региона с участието на деца и на изявени творци.

В рамките на проекта на 13 и 14 септември деца от Серес и Благоевград на възраст от 6 до 12 години ще могат на живо да участват в двудневен конкурс по живопис в двата града.

Освен това край езерото Киркини в област Серес ще се състои пленер за изявени творци от двата региона.

Платната ще бъдат събрани в каталог и ще бъдат показани в изложби - в Благоевград и в Серес.

Естествените и природни красоти по поречието на Струма, традиционните крайречни селища, исторически места и археологически обекти ще бъдат отразени от осем фотографи от двете области в 400 фотоси, които също ще бъдат показани в  изложби и издадени в каталог.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Познавам много хора от Северна Гърция,които говорят безупречен български език,но защо им е да са българи.Нашата държава не се грижи за своите граждани,а се загрижила за диаспората.Няма нужда.Добре си се чустват в Гърция-имат си работа,пари,спокойствие и всичко,което им е нужно.Говорил съм с тях на тази тема-изобщо не се и замислят да са Българи.Казват ми,че и дори тяхните родители да са били българи-те вече не са.И не заради някакви репресий,а заради нашата бай-ганьовщина от край време.Оставете българите от северна Гърция на спокойствие-забравете!
3
0
 
0
 
! Отговори
sir Urien преди 15 години
Да, наистина са били изселвани българите, но си спомням че БТВ преди 3-4г. бяха направили репортаж точно за българите по поречието на Струма (ставаше дума за няколко села, населени предимно със старци). Все пак не са напълно изчезнали. А и си спомням че някакъв писател твърдеше че те са стотици хиляди там. Разбира се вече е убит. предполагам че българите в Западна Тракия са повече (знаем от историята че тя е била планувана като автономна държава, но Гърция си я е присвоила)... Факт е че Гърция продължава асимилаторските си действия спрямо тях.
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе отдавна няма българи в Серско и Драмско. Всичко българско е изгонено до 1926 година от там. И да има останали някъде точно в тези краища все още с някакъв спомен за българския си произход, то те са капка в морето. След 1920 година тези краища се заселват поетапно и на вълни с малоазийски гърци от Кападокия, Анадолското Черноморие (Пондос), кримски и приазовски гърци, гърци-караманлии (турскоговорящи гърци), източнотракийски гърци и не напоследномясто гърцизирани куцовласи(армъни). Българското население масово е изгонено в България и в презокенските държави. Та сега в Серско и Драмско не се чува българска реч, с изключение на помаците там. Но пък те са тласнати към турско-мюсюлманската пропаганда ,така , че и те не се считат за българи! Може би все още има някакъв български спомен за произхода на т.нар. "славофони" в западна гръцка Македония - Воденско (Едесса), Леринско (Флорина), Костурско (Касторя) и др. Тук обаче много умело и все по-успешно се шири ФИРОМСКАТА македонистка пропаганда, която е подкрепена с държавни пари на ФИРОМ. А България, когато е трябвало да защити българщината е спала и в момента продължава все така престъпно да дреме по националния ни въпрос и националното ни достойнстово. От такава национална нихилистична пагубна позиция просто винаги нашата страна ще бъде губеща и унижавана. А хич не е химера да се роди в недалечното бъдеще и една нова помашка нация. Първите стъпки по създаването на шопската нация са направени от нашите душмани сърбите...А може и ньякой ненормалник да "засвири" и на древнотракийската струна на тракийските българи. между впрочем в гр.Ямбол чух и то от млади хора , че не са никакви българи , ами били "чисти тракийци". мислех го отначало , че е някакъв местен шовинистически майтап, но хората бяха твърдо убедени , че "намат нищо общо с хората от Северна България"(!!!)...Но дано тези младежи с възмажаването си да престане да ги тресе пубертетния "тракийски" хормон. Иначе , лошо, много лошо Седларов - както се казваше в един култов бг филм!
1
0
 
0
 
! Отговори
sir Urien преди 15 години
Снимката към статията е перфектно подбрана. Такива културни проекти са необходими за да могат българите в Гърция да запазят българското си самосъзнание.