Вълчев иска математиката за втора задължителна матура

Приключила е доставката на безплатните учебници до 7 клас, похвали се още образователният министърът
8 сеп 2008 12:04,
66
Вълчев иска математиката за втора задължителна матура
Снимка: БГНЕС

"В перспектива трябва да се замислим за въвеждане на втора задължителна матура по математика или природни науки", заяви министърът на образованието.

Даниел Вълчев обаче бе категоричен, че не става дума за въвеждането й още от догодина.

"Необходимо е през 2009 година да се подобри организацията за провеждането на матурите", коментира още министърът.

По думите му датите на изпитите трябва да се изтеглят преди 24 май.

Министърът съобщи, че доставката на безплатните учебници до 7-ми клас е приключила в повечето общини.

Той съобщи още, че през тази есен Законът за училищното образование ще влезе в Народното събрание и вероятно през следващата учебна година ще влезе в сила.

В него се предвижда въвеждането на оценка за поведение. 

По повод закриването на училища министърът коментира, че закриването на едно училище не означава автоматично, че учителите остават без работа.

"Голяма част от тях отиват след децата, които са преместени в друго учебно заведение, но при не всички това е така", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе прав е Вълчо.Това са предметите, които са нужни - езици математика и информатика.Другите да се махат от учебния план.
24
0
 
0
 
! Отговори
prowler преди 15 години
Представям си как ще завършиш, след като не знаеш, че някои думи се изписват с "Ъ". Пък и научи името на министъра, което е Даниел Вълчев, а не Милен Велчев. Защото ще има да ги измисля още тъпотии.
23
0
 
0
 
! Отговори
Fill преди 15 години
matematikata e na4in na mislene za tova ne moje da go nau4itea za 6liokavicata - da ti e minavalo prez uma, 4e tam ot kydeto pi6a nqmam kirilica v ofisa? i poneje sym dobyr po matematika sym tam, kudeto ti nikoga dragi/a nqma da byde6uspeh na maturite :P
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Проблемът не е в това,че има матури.Трябва да има.Проблемът е,че не се работи комплексно,пълно е с недомислици.Първо трябва да се "ремонтират" учебните програми,които са пълни с глупости.Има толкова много ненужна фактология,която обаче трябва да се преде в час и за упражнения,които да затвърдят новите знания,няма време.на всичкото отгоре от МОН вместо да опростят материала,те го усложняват.Мъниците в още в начален курс учат за абстрактни съществителни!Невероятна глупост е и трансформиращият преразказ,за който дори учителят на миналогодишните и по-миналогодишните седмокласници няма право да отдели часове,защото не заложен в учебната програма.Децата в 6 клас учат по математика материал,който се е изучавал в 7!Махнаха "Ангелинка"-единственото прозведение,което докосна учениците,на които аз преподавах.В 8 калс се учи "Преди да се родя" на Ивайло Петров-разкошно произведение,но децата няма как да го разберат,защото все още нямат поглед върху проблемите,които третира.поне би трябвало да познават Йовков,за да разберат иронията на Ивайло Петров.Но Йовков се учи в горен курс,защото е сложен.И всички тия абсурди и недомислици требва се конкурират с интернет,телевизия и мобилни телефони.Политиката на МОН отвращава българчето от училище и учебния процес.За мен това е умишлено.Онзи ден великият реформатор Кумчо Вълчо пак излъга-учителите одобрявали учебниците.Ами да му дам на министъра едно кравешко,едно кучешко и едно овчо л....о и да му кажа избирай!
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Желанието на учениците е да не учат и да имат все високи оценки... Работата на министъра е да определи кое е добре за обществото. А и за учениците - не е случаен фактът, че пълнолетие (т.е. пълна отговорност за собствените действия) се навършва след края на средното образование.А Милен Велчев отдавна не е министър...
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
тоя Милен Велчев може да си навре математиката с извинение в *******. С всяка година все по големи глупости измисля ! Предпо4итам аз да си избера втората матура от колкото някакъв *** дето се тъпчи с пари само ! Поне като е министар да се съобразява и с желанието на учениците ! а сега ще натапче гушите на частните учители ! Тази година завъшвам и немисля заради тоя да харча пари за частни уроци !!!
19
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 15 години
Abe toq Valchev nqma li da go mahat veche to ne vqrvam po kadaren da doide ama toq samo gluposti misli
18
0
 
0
 
! Отговори
Vesi преди 15 години
Това нищо не е, ако знаете какво обгазяване има над София в момента! Не може да се диша, не може да се живее повече в тоя град! Вие сте седнали за матури да се притеснявате, хора!
17
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 15 години
Az sam absolutno sigorna, che ako toi darji maturi nishto nqma da napravi ama nali na darjavata im trqbva obshti rabotnici ne vishisti zashto ne slojish i oshte nqkoi druga zadaljitelna matura che da e po sigorno, che nqma da zavarshim
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Браво, Вълчев, математиката е основен предмет и е определяща за развитието на мисловните процеси. Но докато не принудиш учениците, те няма да я учат. Така можем да се напълним с хора, които нямат логическо мислене и не правят разлика между правило и желания... Ето и пример - N 6 изобщо не е наясно със смисъла от правила и го показва в неграмотния си коментар - чете се трудно, а и половината смисъл се разбира след дълбоко премисляне. Другата половина хич не може да се открие...И до N 1 - образованието вече претърпя основен ремонт - това, което е сега, е резултат от ремонта. По-скоро се нуждае от възстановяване на правилата отпреди 20 години, когато интелигентността на учениците се оценяваше на 2-ро място в света. Сегашните ученици в никакъв случай не са по-*** от някогашните, но не могат да решат тестовете на МЕНСА. Защо? Ами много просто - образованието има за цел не само да напълни главите на хората със знания, но основно да развие мисленето. А точно това сега куца в образователните и възпитателните стратегии.
15
0
 
0
 
! Отговори
Comment преди 15 години
За сведение, на нежежите от форума искам да кажа, че математиката е най-фундаменталната наука! Дори и Философията се гради на някаква логика, сиреч на математика! Ето защо е правилно да се въведе, като основен критерий за зрялост, тоест способност за самостоятелно логическо мислене! Друг е въпросът какво точно от тази най-фундаментална наука, трябва да се учи, кога и къде да се учи и как да се преподава. Това, че на някои им се вижда трудна и неразбирема е проблем на учебните програми и на некадърните учители, много от които също като учениците си не разбират математиката. Имал съм щастието да имам винаги много добри учители и преподаватели в университета, на които съм изключително благодарен затова, че сега мога да мисля, разъждавам и заключавам самостоятелно, способности без които не бих се оправил в чужбина, където живея от дълги години. Това винаги ми е било приемущество всред колегите. Математиката е и в основата на всички хуманитарни науки включително и на езикознанието. Без нея нямаше да можете сега да леете глупостите си по Интернет! Не се страхувайте от математиката, тя е наука, а всички науки са за да служат на човека - не да го плашат и тормозят! Много от най-великите математици са били и велики поети, художници, философи и т.н. Математиката е задължителен изпит и в страните от ЕС и това не е случайно. Рано или късно учебните програми на страните от ЕС ще се уеднаквят и в това е надеждата. На всички които не разбират математиката искам да кажа думите на проф. Брадистилов на една лекция: " Някои се оплакват, че не разбират обясненията ми, но моята работа е да ги доведа до моето ниво, а не аз да отида на тяхното ниво!" Та помислете! И на вас ще се наложи да общувате с хора на ниво, нали сме част от ЕС! Как бихте се чувствали ако разберете, че нивото ви не ги задоволява! Но за преподаването и материала сте прави. Те много куцат и затова има толкова много дето не разбират математиката. А човек като не разбира нещо то започва да му тежи, да го тормози и той най-естествено затова го мрази!
14
0
 
0
 
! Отговори
От 11 преди 15 години
Не ме познаваш,че да ми казваш колко ми е умствения багаж на мен или на някой друг, нито пък дали зубря-ясно ли е?Просто всеки човек си има някой предмет който не му допада и който не му върви чак толкова добре.Е, този предмет при мен е МАТЕМАТИКАТА.Това исках да кажа просто.Незнам кой е по-неграмотен-аз или ти?Със 6 ще пише ш и ще ми казва на мене колко съм била грамотна...Айде погледни първо себе си...и ти не си особено интелигентен така че по-добре си трай!
13
0
 
0
 
! Отговори
Учител преди 15 години
Много правилно,приятел!От сигурен източник в МОН знам, че Дани Боцкавия се е заканил да го запомнят стачкуващите учители.Въвеждането на делегираните бюджети е било замислено като средство за очистване системата от "Ненужни" учители.Ненужните най-често са неудобните и мислещи учители.В момента директора има пълното право да уволнява и назначава когото и както си поиска, като се оправдава с делегирания бюджет.Но Дани Боцкавия сам се изненадал от прилагането на делегираните бюджети.Надминали се собствените му очаквания.В МОН се говори, че около 40 % от учителите са заплашени с уволнение, или са на 55%норматив.Сега там треперят, и се чудят какво да правят, защото най-кадърните са или гонени, или сами бягат, а нови учители трудно се намират.След няколко години пък, има голям брой ученици и деца в детските градини -бъдещи ученици, а Дани знае, че трудно ще намира учители тогава.Знаят, приятелю, знаят....Но всички в правителството все едно са Йезуити!
12
0
 
0
 
! Отговори
Fill преди 15 години
kak 6te q razbirate matematikata, kato samo zubrite i pak ne se vijdate kakvi negramotnici izlizate ot u4ili6te.ama to ne e zadyljitelno be hora, kato vi e trudno, kato ne vi dostiga umstvrn bagaj - aideee na poletouman ot maloumnici
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимна преди 15 години
Здравейте.Тази година ще бъда 11 клас.През 2010 завършвам.Ще се примиря с матурите по български език и един свободно избираем, защото просто нямам друг избор.Но и МАТЕМАТИКА-това вече е прекалено.Аз как мога да се подготвя по всички предмети и да изкарам хубави оценки като математиката не я разбирам?????????Предпочитам всеки друг предмет,но не и математика.Надявам се за випуск 2010 да няма задължителни матури по математика :(
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ясно е че искат да затруднят колкото се може повече ученици да постъпят във висши учебни заведения на България не и трябват шефове, а повече работна ръка!
9
0
 
0
 
! Отговори
Завършил преди 15 години
4,аз държах матури тази година.Бяха абсолютна пародия, от подобно отбиване на номера няма нужда.Само пари на вятъра.Същевременно Вълчев се проявява като абсолютен лицемер:уж е против частните уроци, иска да ги премахне като практика, а ще прави и матурата по математика задължителна.
8
0
 
0
 
! Отговори
Платон преди 15 години
Вълчееев, Вълчееев, ти май не знайш, че не всички са читанки като тебе? За какво им е на 11-ти клас матура по математика, като после повечето от хората ще упражняват само събиране, изваждане, умножение и деление?Да си чувал, че всеки трябва да учи САМО това, което го интересува?
7
0
 
0
 
! Отговори
Mama преди 15 години
"За" матурите съм. Но нека задължителните такива все пак са съобразени с профила на училището. Нали това е идеята гимназиите да бъдат профилирани! Т.е. математиката да бъде избираем предмет за хуманитарните и чуждоезиковите, а задължителна за природно-математическите профили.
6
0
 
0
 
! Отговори
Black_Onyx преди 15 години
абе тоз министар добре ли е с тази глава.на нас ем нени се учи ами тои го прави още по трудно училището .. баси тъпия ... дано го махнат да сложат някои по кадърен.....