Земеделието ни е в икономически колапс

Намаленият добив ще бъде усетен съвсем скоро, предупреждават от Асоциацията на земеделските производители
29 мар 2009 16:42, Петя Славова
54
Земеделието ни е в икономически колапс
Снимка: БГНЕС

Българското земеделие е на прага на икономически колапс.

Това заяви председателят на АЗПБ (Асоциация на земеделските производители в България) Ивайло Тодоров.

В условията на задълбочаващата се финансова криза, поредното забавяне в плащанията на субсидиите за кампания 2008 г. и отказа на банките да ги кредитират, е повече от обезпокоително.

Според Тодоров, възниква проблем с финансирането на одобрените проекти по програмата за развитие на селските райони.

Банките отказват да кредитират тези проекти, което ще доведе до тяхното неизпълнение, твърди той.

Асоциацията отдавна настоява за въвеждане на схема за рефинансиране през банките с ресурс на Държавен фонд „Земеделие“, но все още няма подписано споразумение с нито една банка за това.
Подобни ситуации ще накарат фермерите да забавят плащанията си до юни тази година.

Пролетта е най-натоварения период през годината от цикъла на земеделското производство.
Намаленият добив ще бъде усетен от управляващите и всички останали още през юли и август.

С неизбежна спешност следва да бъдат извършени обработки по пръскане и торене на есенници и съответно торене, пръскане и сеитба на пролетници.

От друга страна земеделските производители са натоварени и със заплащането на трупащите се за всеки ден забава лихви и неустойки по необслужените кредити, получени срещу бъдещото вземане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
БгГ не служи на дявола. Преди 20 години комунистите са си поръчали плана на Ран и Ът - план за преход към пазарна икономика. Хората са им направили план, като съвсем съвестно са ги предупредили за страничните ефекти. Комунистите с радост са възприели най-трънливия и труден план за преход, допълнително усложнявайки нещата с корупция, силови групировки и прочие прелести. С едничката цел да дойде момента, в който хората да си кажат "аман от тая демокрация". Това е то. Никой от никъде не е препоръчвал приватизацията да се прави под масата, напротив, точно на това е наблегнато в плана - да се внимава всичко да е прозрачно и чисто. Никой от никъде не е препоръчвал да се пускат да вилнеят мутри - това си е наше изобретение. Вземете и прочетете тоя прословут план и не си измисляйте и не слушайте разни агитатори да ви го преразказват.
52
0
 
0
 
! Отговори
Чeрвената помия преди 15 години
Аз ще гласувам за Атака.Съветвам Ви , да направите същото, ако не искате това да продължава!Може да са луди, но истината говорят у нас или пияните, или лудите!
51
0
 
0
 
! Отговори
VAZDUHAR преди 15 години
V JUGOSLAVIA RAZBIHA INDUSTRIJATA I IMFRA STRUKTURATA S BOMBI , ZASHTOTO SARBITE NE POJELAHA DA SE SAMOUNISHTOJAT . V BG TAZI RABOTA SVARSHIHA RABOTLIVI LAKEI , SRESHU ZAPLASHTANE ILI PRIVILEGII , DOKATO NARODA VIKASHE URA . OSNOVATA NA TEZI ZLINI E ZAD OKEANA , NO NARODA NE MOJE ILI NE ISKA DA GO RAZBERE . BG E NA ABSOLJUTNO GRESHEN PAT . POSLEDICITE OT GRESHNATA STRATEGIJA SHTE BADAT TEJKI . KAKVO HUBAVO SME VIDJALI ZA POSLEDNITE 20 GODINI ? ZASHTO MISLITE CHE NESHTO SHTE SE PROMENI ? NISHTO NJAMA DA SE PROMENI , DOKATO BG SLUJI NA DJAVOLA !
50
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Първо, по време на социализЪма само най-безпросветните ги хващаха с краден цимент. Всички снабдители, шофьори и всякакви други си крадяха полулегално, това е ФАКТ. И не само цимент, но и цели миксери бетон. Второ, както вече казах, демокрацията не е криворазбрана, а кривоприложена и то от пребоядисалите се бай Тошови другари. Трето 5 години за торба цимент никой не е давал, освен ако освен кражбата не е имало и нещо по-тежко.
49
0
 
0
 
! Отговори
Червената помия преди 15 години
Когато тези хора ,за които говориш , живееха в социЯлизЪМа, както казваше Тато, за открадната торба цемент се лежеше по 5-6 години.Хората даже и не си заключваха вратите.Всичко, за което говориш, дойде с криворазбраната демокрация и сестра и -мизерията ....
48
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"някогашните напоителни съоръжения в БГ, които демокрацията разграби, изпочупи и унищожи. "-------------------Ибах таа демокрация, как така ви изяде съоръженията.Познавах човек, който е крал напоителни съоръжения (Фрегати) по нощите за старо желязо. Нито името нито фамилията му беше "Демокрация". Познавах и един с дървена ръка. Хвалеше се как му изгоряла ръката, като се качил на далекопровода с брадва да сече жицата. ***, дето крадат капаците на шахтите сигурно също са демократи. Що не се скриеш,а? Ако ще си изсмукваме глупости от пръстите и аз мога да кажа, че всичко това е дело на комунисти-саботьори.
47
0
 
0
 
! Отговори
do Kris 37 преди 15 години
20 точки на партия АТАКА 1. България е еднонационална, монолитна държава, неподлежаща на разделяне по нито един от следните принципи: верски, етнически, културен. Различието по произход или вяра не може да се поставя над националната принадлежност. Който прави това, се самоотделя от българската нация и държава и не може да има никакви претенции към тях.2. Официалният език в България е българският и в националните медии, издържани от държавния бюджет, не може да има емисии на друг език. Забрана и ясни санкции за етнически партии и сепаратистки организации. 3. Строги санкции за ругателство с български национални светини и хули срещу България.4. Здравето, социалната сигурност, образованието, духовният и материалният просперитет на българската нация са приоритет номер едно за държавната власт. Те стоят над влизането в политически, военни или други международни съюзи.5. Българската държава е длъжна да осигурява здравето, социалната сигурност и условията за духовен и материален просперитет на всички българи с всички средства на държавната власт. 6. Всеки български инвеститор, предприемач и производител е с предимство пред всеки чуждестранен до изравняването на стандарта ни на живот със средноевропейския. Българското производство, търговия и банки трябва да са в български ръце.7. Данъците и доходите в България трябва да бъдат съобразени с възможностите и нуждите на българското население, а не с изискванията на МВФ и Световната Банка. 8. Приватизационните сделки подлежат на ревизия. 9. Българският бизнес, независимо държавен или частен, се подпомага от държавата във и извън границите й.10. Генерален прочит на бюджетната схема и преразпределението на бюджета в полза на българските граждани, а не на управленската върхушка. Съкращаване на администрацията.11. Програма за преодоляване на демографския срив сред българите. 12. Незабавно изтегляне на войските ни от Ирак. 13. Напускане на НАТО. Неучастие във военни блокове. Пълен неутралитет. Никакви чужди военни бази на българска територия.14. Референдуми по всички важни въпроси, засягащи живота на над 10% от нацията. 15. Българската земеделска земя не се продава на чужденци при никакви условия.16. Преразглеждане на затворените глави в преговорите с ЕС и предоговаряне на неизгодните за България клаузи. Отмяна на договора за затваряне на АЕЦ Козлодуй. 17. Прекратяване на българската зависимост от МВФ и Световната банка18. Провеждане на операция Чисти ръце. Разследване на криминално забогателите и всички сделки с участие на политици, както и сделките по външния дълг.19. Конфискуване на незаконно придобитото имущество и създаване на фонд за безплатно медицинско обслужване с конфискуваното. Правна формула на понятието национално предателство. Съд за национални предатели.20. Законово въвеждане на минимална цена на труда - почасово заплащане, отговарящо на средноевропейското.
46
0
 
0
 
! Отговори
Червената помия преди 15 години
Пич, точно защото си на 23 години не си виждал земеделие и напоителни системи в България.Причината е, че 3 годишните деца нямат спомени.За твое сведение, тогава нямаше пустеещи земи, а язовирите, които ги има и в момента, не са строени само за красота и да се лови риба в тях, а захранваха напоителните системи.Да не говорим, колко помпени станции имаше на Дунава и други голями реки за тази цел...България тогава ИЗНАСЯШЕ селскостопанска продукция, колкото и да не ти се вижда вярно това.Фермите по селата бяха пълни, нямаше и една капка вносно мляко, сирене или салам.Сега има.Има и сирене, има и вносен салам,вносни чушки, вносни домати, всичко е вносно.От цялата история със селското стопанство най-голяма полза имат чуждите производители и вносители.Както със всичко хубаво, дето го убиха в държавата ни, продажни наши политици по поръчка на външни икономически сили ПРЕДАДОХА И ПРОДАДОХА България.Връщане назад няма.От сега нататък сме само пазар и общи работници на голямия брат.Никой няма да допусне да има силна и икономически независима България, която да изнася,вместо да внася и яде всякакви ***.Но сами сме си виновни!Волен може да е луд и популист, но казва истината право куме в очи, и за това аз лично ще гласувам за Атака.
45
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"демокрацията" или ХОРА са ги крали?!
44
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Добре ще чакаме ОХРАНИТЕЛЯ да направи напоителни системи! Той сигурно даже си мисли, че това е нещо за наливна бира!
43
0
 
0
 
! Отговори
Да-да преди 15 години
Младостта не оправдава неоснователните ти нападки. Съветвам те да намериш учебник по ССМ, където евентуално може да има архивна информация + снимков материал от някогашните напоителни съоръжения в БГ, които демокрацията разграби, изпочупи и унищожи. А направата и монтажа им в днешни условия не е като да си купиш 1 бут. Кока-кола.
42
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Хора на Б.Б. ПОДХВАНАХА да ПОМАГАТ на ЗЕМЕДЕЛИЕТО и ето какво става! Те са добре, а хората дето работят са зле! Така ще стане с ВСИЧКИ ВИ като дойде той! Дано го посрещне най-лошото преди това и най-сетне го подпукат от къде има пари това желе!
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
аз съм на 23 и никога не съм виждал работещо земеделие ТУК в БЪЛГАРИЯ! Просто сега почна най-сетне да се говори! Ами колапс ще има! КЪДЕ СА ВИ НАПОИТЕЛНИТЕ СИСТЕМИ БЕ ЗЕМЕДЕЛЦИ! КАКВА СУША КАКВИ 5ЛЕВА ПАК ЩЕ ГОВОРИТЕ И ТАЗИ ГОДИНА! ПО СТАТИСТИКА БЪЛГАРИЯ Е НАЙ-СУХАТА ДЪРЖАВА В ЕВРОПА! ЗНАЧИ НЕ ЧАКАЙТЕ ДЪЖД АМИ СИ НАПРАВЕТЕ НАПОИТЕЛНИ СИСТЕМИ! ЯЗОВИРИ ВЕЧЕ ИМА!
40
0
 
0
 
! Отговори
VAZDUHAR преди 15 години
ISKAM SAMO DA TI KAJA , CHE NJAMASH AKAL ZA 1 STOTINKA !
39
0
 
0
 
! Отговори
xx99 преди 15 години
Относно джиповете на земеделците. Джиповете са на прекупвачите и търговците. Има и едри земевладелци които не разчитат на прекупвачи. Така ще е докато не се регламентира процента на печалба на търговците. В момента се стимулира търговията а не производството и то не само в областа на селското стопанство
38
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Планът Ран и Ът както разбирам не е дело на някакви българомразци, а бизнеспроект, който Луканов и компанията му са поръчали, за да си направят Преход. Каквито изисквания са заложили комунистите, такъв план са им изготвили специалистите.
37
0
 
0
 
! Отговори
Крис преди 15 години
АКо аз направя един сайт като на атака и посоча не 20 , а 40 точки ще гласуваш ли за мен ??? Много е лесно да си опозиция , много е лесно да говориш като болен сидеров , но ако е на власт от тия 20 няма да направи . Как го виждаш това увеличение на пенсийте с толкова много , как виждаш борба с турци и роми , та те са родени в България, значи са българи. Как виждаш глупостите му за България на 3 морета и т.н. Празни приказки ... и не на последно място намери си вестник демокрация, когато волен беше редактор , 1990 г ,виж какво пише там :) и пак ще обсъждаме.
36
0
 
0
 
! Отговори
VAZDUHAR преди 15 години
TI DRUGARJU TODOROV SHTESHE DA IMASH UVAJENIETO NA HORATA , AKO BESHE KRITIKUVAL KOMUNISTITE PREDI 1989-TA . MNOGO E VEROJATNO TOGAVA DA SI BIL CHLEN NA PARTIJATA . SIGUREN SAM , CHE BRADA V NIKAKAV SLUCHAJ NE SI IMAL , SLEDVAJKI DIREKTIVITE NA PARTIJATA . NE E LI JASNO I ZA SLEPITE , CHE SEDESETATA RAZRUSHIHA SELSKOTO STOPANSTVO , I NE SAMO ?
35
0
 
0
 
! Отговори
VAZDUHAR преди 15 години
TOVA , KOETO TI KAZVASH , SHTE BADE ZAPISANO V BALGARSKATA ISTORIA !!! TOVA SA ISTINSKITE VINOVNICI ZA VNOSNITE DAMATI , ZA SIRENETO OT GOVEJDI CHERVA I TEBESHIR I ZA TRICITE V HLJABA ! AKO IMASHE ISTINSKA VLAST , TEZI HORA SHTJAHA DA SA IZKARALI 20-TINA GODINI V ZATVORA DOSEGA . ISTINATA NE MOJE DA SE SKRIE .... TRAGEDIJATA E , CHE OSHTE IMA HORA , KOITO SA GOTOVI DA VARNAT LIKVIDATORITE OTNOVO NA VLAST !
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ами нали за това ДПС управлява земеделието, за да го погуби!