Продължава спасителната акция за туристката в Пирин

22-ма спасители са тръгнали към района на заслона Кончето
3 дек 2009 09:50,
87
Продължава спасителната акция за туристката в Пирин
Снимка: Булфото

В 6,30 часа тази сутрин 22 планински спасители от Разлог, Банско, София и Благоевград са тръгнали към района на заслона Кончето в Пирин, където вчера преди обяд стана инцидент с жена.

Тя е паднала и е пострадала тежко. Снощи спасителите не можаха да стигнат до мястото на инцидента и акцията бе временно преустановена заради много тежките условия във високата планина – снеговалеж и ураганен вятър.

Участниците в акцията са прекарали нощта в хижа "Яворов" и рано сутринта са тръгнали отново към мястото на инцидента.

Освен 22-мата спасители, които се придвижват пеш към Кончето, други трима техни колеги са потеглили с кола по долината на река Влахи.

По думите на дежурния в централата на Планинската спасителна служба (ПСС) Венелин Петров тази сутрин времето е малко по-благоприятно.

"Има мъгла, но вятърът е слаб, има и слаб снеговалеж. Обадиха се и колеги от федерацията по пещерно дело, които имат готовност да изпратят при нужда свой екип", допълни Петров.

Още по темата

В сряда около 10,05 часа в централата на ПСС е постъпил сигнал за пострадала туристка недалеч от ръба Кончето в Пирин.

Обадил се е нейният спътник, който съобщил по телефона, че жената се е подхлъзнала по заледените скали и се е спряла около 200 м по-надолу с множество травми и е в тежко състояние.

Мъжът е останал при нея. По-късно батерията на телефона му паднала и връзката с него е прекъсната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
браво!да са живи и здрави!аз вече пих 2,*** за тяхно здраве ще изпия още 2:)))
86
0
 
0
 
! Отговори
глупости преди 14 години
Хеликоптер, снабден с термокамера може да следи нощно време примерно за нарушители на границата. Същия хеликоптер може нощно време да търси изпаднали в беда в планината. Начини има, техниката са я измислили в белите държави. Само че в *** човешкия живот не струва пукната пара
85
0
 
0
 
! Отговори
ПСС - герои преди 14 години
БРАВО!!!! ЕВАЛА на ПСС!!!
84
0
 
0
 
! Отговори
Любо преди 14 години
намерени са живи и здрави - пътуват към болницата в момента
83
0
 
0
 
! Отговори
Хайдутин преди 14 години
Брее, те тия корави бре и за хайдути стават, БРАВОС, ще пия едно и за тях, аре по едно за всеки
82
0
 
0
 
! Отговори
Pustiniak преди 14 години
az puk ne viarvah che Bai Ganyo i ot planini i ot spasitelni operacii,ama sum se lugal.Kak sum mogul?Haide sega vsichki deto pliuehte spasitelite da vzemete da mluknete,a?Prekrasna novina,che momicheto e jivo,dano da se opravi burzo.Za svedenie,v nemskata chast na Alpite,spasitelna operacia struva 25000evro-minimum.Ako si zastrahovan,plashta kompaniata,ako ne si plashtash ti!I tazi suma ne e za da se pocherpiat spasitelite posle,a za da imat sredstva za sledvashta.Te sushto imat provali!
81
0
 
0
 
! Отговори
bozadjia преди 14 години
и тия дето плюеха против ПСС ... на тях оставям да предценят
80
0
 
0
 
! Отговори
bozadjia преди 14 години
евала! сега ше пия едно за тяхно здраве!
79
0
 
0
 
! Отговори
иван преди 14 години
Живи и в добро здравословно състояние бяха намерени двамата туристи, пострадали на Кончето вчера Ренета и Георги. 22-годишните алпинисти са открити в долината на река Влахи.Припомняме, че до преди минути двамата бяха издирвани от 23-*** спасители от няколко града. Вчера към 12.30 часа в спасителната служба в Банско се обадил Георги, който съобщил, че приятелката му се подхлъзнала и паднала от седловината Кончето. Малко след това батерията на телефона му се изтощила и връзка с тях до момента липсваше.
78
0
 
0
 
! Отговори
Намерени са! преди 14 години
Планинските спасители са намерили двамата пострадали в Пирин, съобщи за Агенция Фокус председателят на БЧК Христо Григоров. Пострадалите мъж и жена са в относително добро здравословно състояние, уточни Григоров. Жената е подвижна. Акцията е приключила успешно, пострадалите се транспортират към болница.
77
0
 
0
 
! Отговори
do danykoplatec преди 14 години
Свирчо вземи да прочетеш малко пък тога ви показвай селянията. Има МТО и когато не мойе не може да се използва хеликоптер. Точка, какво квичиш само?
76
0
 
0
 
! Отговори
bozadjia преди 14 години
superpechiявно не си разбрал какво имам предвидцелта ми беше имено да обясня на един по-долу, който твърдеше, че кат паднеш от кончето и оп, айде в бъндерицалично аз, едно от най-хубавите ми преживявания е кончето, както и 2-та дена изкарани на заслона
75
0
 
0
 
! Отговори
AAAA преди 14 години
DA IVAN:KUDE GO PRO4ETE????DANO DA E ISTINA!
74
0
 
0
 
! Отговори
иван преди 14 години
току що прочетох, че са ги намерили живи и здрави в долината на р.Влахинска!
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
вече и хеликоптери намесихте...при 30-40м/с УСПЕХ!
72
0
 
0
 
! Отговори
знаеш ли какво... преди 14 години
Приятелю...чета ти простотиите (те няма как да не бъдат забелязани) и си мисля, че това, което ще ти напиша ще ти бъде от полза: Ти очевидно си доста самотен и комплексиран. Не си оценен или поне така се чувстваш. И приятели нямаш. Съвета ми е да започнеш да се занимаваш с нещо полезно за теб. И по-малко време в нет-а. За всеки има надежда!
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аз в Пирин щях да се пребия през юли ,а през декември няма да отида и насила .Докога ще има хора които си мислят че в планината е като разходка по Витошка?
70
0
 
0
 
! Отговори
superpechi преди 14 години
Божаджия,абе ти имаш ли представа къде е хижа Бъндерица.До там и един ден да се търкаля не може да се изтъркаля,трябва и по нагорнище на места да мине.Не се занимавайте да пишете глупости като не са ви ясни спасителните акции и кога и как може да се използвам хеликоптер.Хеликоптер има и е на разположение,но това не е като детска играчка,пусни дистанционното и хоп готово.Имайки предвид какво беше вчера времето,направо се моля да са оцелели и двамата.
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Хеликоптера лети денем и то ако няма много гъста мъгла или силен вятър.През останалото време е безполезен.
68
0
 
0
 
! Отговори
Хайдутин преди 14 години
А аз кога требваше не ходих та сега на дърти години...