Туристи бягат от "радиационния" Черноморец

100 жители излязоха на протест, според тях това било лъжа
5 авг 2010 14:30,
58
Туристи  бягат от "радиационния" Черноморец
Снимка: БГНЕС

Чужди туристи са отказали резервации за почивка в района на Черноморец заради забраната за ползване на плажа Вромос, който се намира между Бургас и Созопол.

Тя бе издадена преди два дни от областния управител в Бургас Константин Гребенаров след екоконстатации, че на плажа има радиационен фон – два пъти над нормата.

Според кмета на Черноморец обаче радиация на плажа няма. По този повод стотици жители на градчето излязоха на протест.

По думите им заливът Вромос е съвсем чист. Има хора, които са го ползвали с години и сред тях няма такива, които са се разболели заради завишената радиация.

"Ще поръчаме независима експертиза, която да направи измервания. Учуден съм защо държавата обяви преди месец плажа на Вромос на търг, при положение че е радиоактивен", коментира кметът.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков се срещна с днес протестиращите. 

Той обеща, че ще бъде извършено второ експертно замерване и оценка на плажа и ако се окаже, че радиационният фон е в допустимите норми, заповедта за забрана за плажуване ще бъде отменена.

Още по темата

Цялата документация по случая "Вромос" ще бъде събрана и преразгледана, обеща финансист №1.

"Чух какви ли не версии, но при издаването на заповедта съм се ръководил единствено от грижа за здравето на хората. При данните за радиацията, които получихме от националната лаборатория, съвестта ми не позволява да рискувам", заяви областният управител Гребенаров. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
7
 
! Отговори
Душевно спокоен преди 13 години
Така че се огледах вкъщи за неща, които съм започнал и стоят недовършени и преди да тръгна за работа тази сутрин довърших една бутилка "Мерло", една бутилка "Шардоне", ендна ботилка "Бейлис", дна бутхилка с воткъ, дно стекше биришка, към шетфърт ракииийка, ндна малкъ мъстишшшкааа, млкху тортичшкхааа... иии... ндни шукуладофи бунбонкички..И си немате нъ предхстаа колку ми е кефф и спукхоиноо...Пр..препр... препредайте тфа на койтуу може повеше да постигнт душевън мир..
12
4
 
7
 
! Отговори
Душевно спокоен преди 13 години
Изпращам ви това, защото определено при мен имаше ефект и всички, които следват този съвет биха имали много по-спокоен живот.Следвайки едно просто правило, което чух от едно здравно предаване най-после постигнах своя вътрешен мир и душевно спокойствие. Докторът в предаването съветваше, че за да се постигне това е необходимо да довършиш всички неща, които си започнал.
11
2
 
11
 
! Отговори
!?!?! преди 13 години
в околностите на този плаж десетилетия преди това са изхвърляни тези отпадъци и тогава никой нищо не е казал. Според изнесената информация в края на 90-те години там е имало някакви действия за прочистване на района. ЗАЩО ТОЧНО СЕГА ИЗНЕСОХА ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ? Защото не може хората да се пекат там, където не те скубят за чадъри, шедлонги и други глупости! няма дебеловрати "разпоредители", които не дават да сложиш хавлия дори на прибоя. НИКОЙ НЕ ДАДЕ КРАЙНО СТАНОВИЩЕ, значи е кьорфишек
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Колко си умен направо ГЕНИЙ
9
2
 
9
 
! Отговори
Гайгер преди 13 години
Плажът на търг и понеже много скъпо ша му дойде на братото, ша пуснем един слух, че плажа е радиационен и готово. За 5 лева си имаш плаж, държавата излагана, вълкът сит! Всичко си отива на мястото. То тази радиация от вчера се е появила, сигурно някой френски туристи са си правили ядрени опити :)
8
7
 
7
 
! Отговори
пламен преди 13 години
ох, поредната глупост,че бил с повишена радиация.... след като е с повишена радиация да земат и да махнат военното поделение което се намира на не повече 500 метра от въпросния плаж... напрао глупости, все пак въпросния плаж е известен като радиоактивния и пак си е пълен. още като малък баща ми ме водеше там и аз продължавам да си ходя там на плаж пък съм вече на 22 да ви кажа нищо ми няма с 2 ръце съм с 2 крака нищо по-различно от нормалните хора....
7
2
 
22
 
! Отговори
Атака преди 13 години
Цялото, черноморие ще се контролира от ***-аджийте? Няма ли акоции и за тях!А квартирите и хотелите плащат ли данаци?Или пък заведенията издават ли за всичко касови бележки?Май за морските курорти няма държава?Там е нормално да не се плащат данаци!
6
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
През 70-те на този залив са изсипани над 7 млн. тона хвост. Факт! Няма как да няма радиация.
5
3
 
33
 
! Отговори
Атака преди 13 години
Абе не знам за радиация, но на морето масово не се издаваът касови бележки!
4
3
 
8
 
! Отговори
.!. преди 13 години
Бромос е гръцкото Вромос = Воня,Мръсотия
3
3
 
4
 
! Отговори
павката преди 13 години
Прав си, само не знам къде видя рима в думите ти!?
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кой плаж е ВРОМОС? На севр от Черноморец или на юг?
1
2
 
39
 
! Отговори
рапан преди 13 години
всичко е нагласено, след 2-3 годинки ще го купи някой на безценица, ще си направи хотелчетата и всички ще забравим, както винаги става в нашата държаваи рима има