Какво става в блок 20?

Общински съветник в Ямбол обвини кмета за случващото се
16 сеп 2010 20:00, Екип на Dnes.bg
278
Какво става в блок 20?
Въпросният блок 20. Снимка: Каньо Канев

„Неверни са твърденията на кмета Георги Славов пред медиите, че психозата около станалия печално известен блок 20 в Ямбол е създадена от група общински съветници, които са против събарянето на сградата“.

Това твърди в писмо до Dnes.bg общинският съветник Каньо Канев.

„Не общинските съветници, а самият кмет създава психоза в района със заплахи на ромите чрез свои служители и полицията. Не хората от блок 20 в к-с „Райна княгиня” са причина за бедствено положение в Ямбол. Самият кмет е бедствие“, твърди той.   

Канев отбелязва, че община Ямбол е собственик на 144 апартамента, останалите са собственост на 61 частни лица, които водят административно дело срещу заповедта на кмета заради начина, по който е разпоредил събарянето на сградата.

„До момента кметът, като представител на общината – най-големия собственик, не е организирал общо събрание, на което да бъдат взети решения за съдбата на сградата и разпределянето на ангажиментите между собствениците. Не е провеждана и тръжна процедура по Закона за обществените поръчки, съгласно решението на Общинския съвет“, посочва в писмото си общинският съветник.     

По информация на обитатели на сградата и по изявления на самия кмет пред медиите от 15 септември разбрахме, че са разлепени само обяви, с които жителите се уведомяват, че трябва да напуснат апартаментите си до 16 септември, защото предстои събарянето на блока, отбелязва Канев.

Според него точно това е създало психозата в района и е предизвикало рушенето на жилищата. 

„Жителите на сградата заявиха, че служителите на РУ на МВР – Ямбол, Игнев и Бакалов, и служители на общинската администрация от сектор „Превенция и опазване на обществения ред” са им казали да вадят дограмата, за да си сглобят „жилища”, както и да съборят панелите, за да продадат желязото. Разполагаме със запис на изявленията, които сме готови да предоставим“, заявява още Канев.

По думите му на 15 септември безразборното рушене на блока е продължило пред погледа на полицаи, без да се предприемат никакви мерки за безопасност на децата и възрастните хора от страна на кмета. 

Едва след нещастния инцидент с 11-годишното момиченце кметът бил обявил бедствено положение.

"Вчера бях на мястото, пред блока, и видях как блокът се руши. В 17.11 часа звъннах на телефон 112, за да предупредя, че районът трябва да се обезопаси преди да е станал някой инцидент. За съжаление, прогнозите ми се сбъднаха и стана този нещастен случай с детето", обясни още Канев в разговор с Dnes.bg. 

 „В момента над 1000 души, сред които възрастни хора в тежко здравословно състояние и деца на възраст от 0 до 16 години, са изхвърлени в импровизиран палатков лагер в зелените площи в съседство до блок 20. Няма яснота къде ще бъдат настанени. Никой от тях не разполага с друго жилище, което пък създава страх у останалата част от населението, че ще започнат да се самонастаняват в чужди имоти“, коментира още общинският съветник от Ямбол. 

Той посочва, че събарянето на блок 20 ще коства на общината не по-малко от 2 млн. лева и тя ще бъде принудена да плати обезщетения на собствениците на апартаменти заради безотговорното й отношение години наред към този имот и липсата на контрол върху наемателите.

Още по темата

Канев посочва още, че независимо от редицата проверки на прокуратурата срещу кмета на Ямбол Георги Славов корупционните практики в управлението на града продължават. 

"Кметът има шест досъдебни производства, едно от които прерасна в съдебно - по член 282, алинея 3 - за длъжностно присвояване в особено големи размери", заяви пред Dnes.bg Канев. 

„Има тенденции за прикриване на длъжностни престъпления чрез отделни общински съветници, депутати и длъжностни лица“, посочва общинският съветник.

Група общински съветници разполагали с данни и факти за нарушения на редица закони, в това число и Закона за предотвратяване и разкриване на конфликта на интереси, от страна на кмета Георги Славов, областния управител на област Ямбол Таня Димитрова, общински съветници в община Ямбол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още по темата: кметобщински съветник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
15
 
2
 
! Отговори
Р. Добрева преди 13 години
Съжалявам, че Ви пиша без обръщение, но Вие вероятно изпитвате несигурност в мислите и думите си, след като се криете зад АНОНИМНОСТТА. Ето, че Вие не искате да разберете за какво става въпрос. Омразата заслепява, но нека Ви е простено от мен и от Господа.....
223
1
 
21
 
! Отговори
Razlichen преди 13 години
Това не са хора! Дали са им жилища, а те са съсипали целия блок! Сегь какво? Да им дадът нови жилища, които пак да унищожат? И защо за *** да трябва държавата или общината да им осигурява жилища? Защо не ми дадът на мен? Преди да ги съжаляваш и защитаваш ги попитай, какво те са дали на държавата, та тя да им е длъжна с нещо! Да живеят на палатка и толкоз!
222
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"...човешки същества били с право на живот" - КОГАТО СЕ НАНАСЯЛА В ТОЗИ БЛОК 20 - В ТАКОВА СЪСТОЯНИЕ ЛИ СА БИЛИ АПАРТАМЕНТИТЕ. СЕГА ИМ ДАЙТЕ НОВ БЛОК. КЪДЕ СА НАШИТЕ УПРАВНИЦИ, ЗАЩО НЕ ГИ ПОДВЕДАТ ПОД ОТГОВОРНОСТ ЗА ТОВА КОЕТО ПРИЧИНЯВА ТАЗИ *** *** НА НАШАТА РОДИНА.
221
0
 
22
 
! Отговори
еми преди 13 години
ХОРА,НЕ РАЗБИРАТЕ ЛИ ЧЕ *** СА МЪРЗЕЛИВО И КРАДЛИВО ПЛЕМЕ.НА ТЯХ ИМ ДАЙ САМО ПОМОЩИ И НЕ ГИ ТЪРСИ ЗА РАБОТА.ВИЕ ДА СТЕ ВИДЯЛИ СЛАБ ***-ВСИЧКИ СА ОХРАНЕНИ? А КОЛКО ОТ ТЯХ КАРАТ КОЛИ? А ДА СТЕ ВИДЯЛИ ДА КАРАТ ШОФЬОРСКИ ИЗПИТ-НЕ.
220
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ВИРУСИ!!!
219
2
 
10
 
! Отговори
ани преди 13 години
Спокойно аз не съм назлобяла и не са бащи на децата ми,но мисля,че ти щом се пишеш анонимен значи ти самия си от блок 20 нали?В много лоши условия живееш.....горкичкия ***.
218
29
 
3
 
! Отговори
Р. Добрева преди 13 години
Хора, опомнете се.... Каква е тази омраза? Та това са човешки същества и след като са на този свят имат правото на свобода, дом, работа и нормално съществуване. Защо си мислите, че вие сте по-качествени, по-можещи и по-чисти и ако е така не е ли редно да им се помага да се развиват и усъвършенстват. Да не би всички вие, които обвинявате и мразите да нямате недостатъци..... Всички сме различни, но сме от едно цяло и е по-добре вместо да мразим, да се опитаме да си бъдем полезни. Днес е Вяра, Надежда, Любов и се отдава почит на добродетелите, които ни крепят. Потърсете ги в себе си и се опитайте да ги споделите с тези, които толкова много мразите.... Може пък да ви стане по-светло, по-леко и по-хубаво.
217
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ани, защо така си назлобяла на бащите на децата ти?
216
4
 
17
 
! Отговори
ани преди 13 години
*** трябва да се кастрират, както бездомните кучета ,за да не се множат и да се закарат в лагери.
215
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И аз си мисля като "бг", че *** трябва да ги подгонят по устав за изцепките им с наказание "полагане на общественополезен труд". Да чистят и копат градинки, санитари и чистачи в болниците, разчиствания на общински терени, общи работници на общински строителни обекти. Таквиз.Как в Щатите даже звездите ги пращат да чистят *** като се изцепят, а тука *** си ги кътаме недосегаеми?
214
1
 
8
 
! Отговори
Цецо преди 13 години
Европейските пари се дават на неправителствени организации, където просто изчезват и не стигат до ***. Но дори и да стигнат, това няма да промени положението, даже ще го влоши, защото те ще станат още по лениви и безотговорни.
213
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ае големи сте тапаци ве ! Закво аз с мойте данъци да плащам на тез миризливи *** яденето ???На мен някой дава ли ми жилище ? Закво кмета да е виновен ? Че маха тоя загниващ обор дето на първите етажи гледаха животни ли ? НИкой от вас който не е от ямбол незнае кво е там! Как като минаваш по околовръсното и си правят блокади на пътя *** и мерят от блока нали ? Тея са да ги одават в Тунджа и тва е ЕВАЛА НА КМЕТА !
212
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ае големи сте тапаци ве ! Закво аз с мойте данъци да плащам на тез миризливи *** яденето ???На мен някой дава ли ми жилище ? Закво кмета да е виновен ? Че маха тоя загниващ обор дето на първите етажи гледаха животни ли ? НИкой от вас който не е от ямбол незнае кво е там! Как като минаваш по околовръсното и си правят блокади на пътя *** и мерят от блока нали ? Тея са да ги одават в Тунджа и тва е ЕВАЛА НА КМЕТА !
211
7
 
3
 
! Отговори
пешо преди 13 години
КЪДЕ И ЗА КАКВО ОТИВАТ ПАРИТЕ, КОИТО ЕВРОПА ДАВА ЗА ***! КОЙ ГИ КРАДЕ!ЗАЩО С ТЯХ НЕ ИМ КУПУВАТ ЖИЛИЩА, ПЛАЩАТ СМЕТКИ И ЗДРАВЕ! И ЗА КАКВИ СУМИ ИЗОБЩО СТАВА ВЪПРОС!
210
1
 
30
 
! Отговори
Милен преди 13 години
Няма проблем. Ние като *** ще се чудим на колко места да бачкаме за да изкараме пари да си плащаме наема или кредита за жилището, а Бай *** просто си харесал да се напъха там щото "нямал пари". Сега остана и в някой нов блок да ги настанят като социално слаби...
209
1
 
29
 
! Отговори
ники преди 13 години
гладни били, безработни били, без доходи били, нямали нищо, пък един *** няма умрял от глад! напротив, даже се умножават! освен това каквито и жилища да им дадат, ще ги разрушат за няколко години, като този блок и пак ще зареват за жилища! значи, ако се настанят някъде, да ги накарат да работят и да си изплащат жилищата, като всички българи, да си плащат данъците и всички задължения като всички нас, иначе- по една лопата и в марица изток да копат въглища!
208
1
 
13
 
! Отговори
чик чирик преди 13 години
*** се мобилизират и минават на подчинение на армията. качват се на ешалони със семействата си и по националните обекти - магистрали, АЕЦ, ВЕЦ и т.н. бой и бачкане! който не бачка - дисцип. така разбираше интеграцията на *** великият Френк Лойд Райт!
207
1
 
25
 
! Отговори
Д преди 13 години
Тези хора не отиват по селата да работят ами в града , това тезнаели онова незнаели , а знаят да просят и крадът ,какъв блок поляна е много , мъж нямала болна била а 8 деца има как стават тези работи ,Мозък няма
206
1
 
27
 
! Отговори
бг преди 13 години
*** не са ни проблем.Проблем са ни държавниците. Имаме достатъчно адекватни закони но не се спазват щото приеха *** за твърд електорат и те се възползват от това.Просто е -да се санкционират *** съгласно законите и да се осигурят обекти за полагане на обществено полезен труд -щот те нямат доходи, стъпи ли *** накриво ,глоба или присъда и там -може да са цехове за производство на запалки,мебели,мини,саксий и пр. със строг режим, даже и манифактура да е - да ги използваме ....
205
1
 
32
 
! Отговори
Виктория Савова преди 13 години
Статията няма да коментирам нито като стил нито като фактология!!!! ОБАЧЕ - новини, ако не гледате, поне четете, или просто идете в някое *** гето, квартал... И после що какво и как, става ли? Аз , щото съм българче, тряя бачкам, за да живея, както искам да живея...И навсякъде по света това е нормалното. ама бай *** не му се работи тежък физически труд...Ами да си учил. ама нямали пари да си гледат децата. Ама...само опреавдания! Тва не е интеграция!