Какво става в блок 20?

Общински съветник в Ямбол обвини кмета за случващото се
16 сеп 2010 20:00, Екип на Dnes.bg
278
Какво става в блок 20?
Въпросният блок 20. Снимка: Каньо Канев

„Неверни са твърденията на кмета Георги Славов пред медиите, че психозата около станалия печално известен блок 20 в Ямбол е създадена от група общински съветници, които са против събарянето на сградата“.

Това твърди в писмо до Dnes.bg общинският съветник Каньо Канев.

„Не общинските съветници, а самият кмет създава психоза в района със заплахи на ромите чрез свои служители и полицията. Не хората от блок 20 в к-с „Райна княгиня” са причина за бедствено положение в Ямбол. Самият кмет е бедствие“, твърди той.   

Канев отбелязва, че община Ямбол е собственик на 144 апартамента, останалите са собственост на 61 частни лица, които водят административно дело срещу заповедта на кмета заради начина, по който е разпоредил събарянето на сградата.

„До момента кметът, като представител на общината – най-големия собственик, не е организирал общо събрание, на което да бъдат взети решения за съдбата на сградата и разпределянето на ангажиментите между собствениците. Не е провеждана и тръжна процедура по Закона за обществените поръчки, съгласно решението на Общинския съвет“, посочва в писмото си общинският съветник.     

По информация на обитатели на сградата и по изявления на самия кмет пред медиите от 15 септември разбрахме, че са разлепени само обяви, с които жителите се уведомяват, че трябва да напуснат апартаментите си до 16 септември, защото предстои събарянето на блока, отбелязва Канев.

Според него точно това е създало психозата в района и е предизвикало рушенето на жилищата. 

„Жителите на сградата заявиха, че служителите на РУ на МВР – Ямбол, Игнев и Бакалов, и служители на общинската администрация от сектор „Превенция и опазване на обществения ред” са им казали да вадят дограмата, за да си сглобят „жилища”, както и да съборят панелите, за да продадат желязото. Разполагаме със запис на изявленията, които сме готови да предоставим“, заявява още Канев.

По думите му на 15 септември безразборното рушене на блока е продължило пред погледа на полицаи, без да се предприемат никакви мерки за безопасност на децата и възрастните хора от страна на кмета. 

Едва след нещастния инцидент с 11-годишното момиченце кметът бил обявил бедствено положение.

"Вчера бях на мястото, пред блока, и видях как блокът се руши. В 17.11 часа звъннах на телефон 112, за да предупредя, че районът трябва да се обезопаси преди да е станал някой инцидент. За съжаление, прогнозите ми се сбъднаха и стана този нещастен случай с детето", обясни още Канев в разговор с Dnes.bg. 

 „В момента над 1000 души, сред които възрастни хора в тежко здравословно състояние и деца на възраст от 0 до 16 години, са изхвърлени в импровизиран палатков лагер в зелените площи в съседство до блок 20. Няма яснота къде ще бъдат настанени. Никой от тях не разполага с друго жилище, което пък създава страх у останалата част от населението, че ще започнат да се самонастаняват в чужди имоти“, коментира още общинският съветник от Ямбол. 

Той посочва, че събарянето на блок 20 ще коства на общината не по-малко от 2 млн. лева и тя ще бъде принудена да плати обезщетения на собствениците на апартаменти заради безотговорното й отношение години наред към този имот и липсата на контрол върху наемателите.

Още по темата

Канев посочва още, че независимо от редицата проверки на прокуратурата срещу кмета на Ямбол Георги Славов корупционните практики в управлението на града продължават. 

"Кметът има шест досъдебни производства, едно от които прерасна в съдебно - по член 282, алинея 3 - за длъжностно присвояване в особено големи размери", заяви пред Dnes.bg Канев. 

„Има тенденции за прикриване на длъжностни престъпления чрез отделни общински съветници, депутати и длъжностни лица“, посочва общинският съветник.

Група общински съветници разполагали с данни и факти за нарушения на редица закони, в това число и Закона за предотвратяване и разкриване на конфликта на интереси, от страна на кмета Георги Славов, областния управител на област Ямбол Таня Димитрова, общински съветници в община Ямбол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още по темата: кметобщински съветник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
na tjah i palatki sa im mnogo v podzemni dupki da gi nastanjat, 4e da padat o6t4 po-dalboko marlia4i papla4
203
1
 
4
 
! Отговори
vida преди 13 години
S 1 duma- CIGANIJ !!!
202
0
 
1
 
! Отговори
Ivo преди 13 години
do 201 Nqkoj,a be 4ovek da ne jivee6 i ti v blok 20 ,kakyv izkusen pravopis samo, bra'4ed;-)))
201
1
 
22
 
! Отговори
BG преди 13 години
*** нямат самосъзнание, език, писменост и религия. Това са характеристиките на човешкото същество. Нека добавим, че *** не обичат хигиената, не искат да се учат и мразят да работят. Затова пък много крадат, вземат пари от помощи и се оплакват. Имали са 700 години (дошли са с турците) да се интегрират, но те просто не искат да вървят напред. Такива хора са мъртъв товар върху обществото, държавата и индустрията. Те трябва да бъдат влачени от останалите, за което са нужни кански усилия и огромен финансов ресурс.
200
1
 
12
 
! Отговори
zzz преди 13 години
Добрият *** е мъртвият ***.Мамка ви долна, от запад могат да ги изгонят и да ги върнат тук, но и ние не ги искаме!За каква интеграция ми говорят, вече 120 години ги интегрираме. Те не искат да се променят и това е.
199
1
 
18
 
! Отговори
ямболийка преди 13 години
ако ги слушате *** от тоя блок все са болни, без мъже/без жени, гладни, безработни, общо взето там семейства няма само вдовци и вдовици... как лъжат не е истина !
198
0
 
19
 
! Отговори
DES преди 13 години
Тази сутрин гледах по новините как една *** от тоя блок реве ,че имала 8 деца,нямала мъж,работа,болна била гладна каде щяла да ходи,щяла да ни съди.... И ЩЕ УСПЕЕ М****** И..................!!!!!!!!!!!!
197
5
 
4
 
! Отговори
1331 преди 13 години
В нашата държава има политик които може да реши проблема и това е ГОЦЕ това са неговите избиратели
196
1
 
11
 
! Отговори
Nqkoi преди 13 години
Жителите на този 20 блок са си виновни !! Я се огледаите колко такива панелки има в всички гардове ама не са така! дам обитателите не ги куртч да земат Арматурата от панелките или водопровидните тръби!! спрели децата си от Училияе така никога нама да с еинтегрират ТЕ САМИТЕ НЕ СИКАТ СЕ ИНТЕГРИРАТ !!! НО Е КРАИНО ВРЕМЕМ ДА ИМ СЕ ОБЯСНИ ЗАДУЛЖЕНИЕТО КЪМ ОБЕЩСТВОТО НЕ САМО ПРАВАТА!! ......
195
1
 
19
 
! Отговори
ямболийка преди 13 години
Каньо Канев не е наред и това го знаят всички. Тези хора са предупредени от началото на годината, че ще се събаря блока, понеже сам ще падне. А ще падне заради тях, изтърбушили са всяка стена, всеки милиметър за желязо.
194
1
 
21
 
! Отговори
Gruppensturmfuhrer преди 13 години
Единствено обособяването на резервати за *** ще ни спаси от тази напаст. За съжаление ще трябва да похабим малко земя, бодлива тел и много бетон за заграждения, но другия вариант е увеличаване на този тумор наречен ***. България, Чехия, Унгария, Румъния и Словакия имат един и същ проблем с това диво племе- време е за общ фронт и крайни мерки.....
193
1
 
10
 
! Отговори
Бай преди 13 години
Е, като ни гонят, утре ловим самолета и ставаме парижанчета. Ще правим гости на Саркозито.
192
1
 
3
 
! Отговори
виол преди 13 години
Гошо ,Гошо само каши Гошо правиш.
191
1
 
8
 
! Отговори
аз преди 13 години
Да вземем пример от Саркози, много добро решение, а който е против моля да си ги вземе. Ако може веднага! Ако ли не това с изолатора е също вариант.
190
0
 
15
 
! Отговори
Кати преди 13 години
Казваме в Евросъюза, че ще ги изселваме и който скочи от държавите-членки им ги запращаме на тях, да се оправят и да ги интегрират!!!
189
0
 
15
 
! Отговори
Къртача преди 13 години
Блок 20 кърти мивки!в буквалния смисъл :))))))
188
2
 
23
 
! Отговори
123 преди 13 години
Когато са разбрали, че трябва да напуснат блока тези създания са започнали да трошат и къртят това, което е останало от изтърбушения и без това блок. Такива са - интеграция няма! Държавата да им дава по 500 лв. на калпак за стрелизация и да се приключва с това!
187
0
 
10
 
! Отговори
Еолинчето преди 13 години
"Той посочва, че събарянето на блок 20 ще коства на общината не по-малко от 2 млн. лева и тя ще бъде принудена да плати обезщетения на собствениците на апартаменти заради безотговорното й отношение години наред към този имот и липсата на контрол " - аз викам да ги съди общината за това, че са разрушили блока - ДА ИМА ДРУГИ БЛОКОВЕ, КОИТО СА В ТОВА СЪСТОЯНИЕ. Дали някъде в някой договор, който са подпали не пише, че тр да се ГРИЖАТ за СОБСТВЕНОСТТА С ОТГОВОРНОСТТА НА ДОБЪР СТОПАНИН
186
8
 
4
 
! Отговори
Бойко преди 13 години
Не само този блок, а всички панелни блокове трябва да се съборят, защото всички са опасни за здравето и живота на хората.
185
0
 
36
 
! Отговори
Решение преди 13 години
Много просто....1: Всички "роми" отиват в изолационни лагери със спецален пропусквателен режим(В общият случай се позволява само да влизаш).2: Който иска да излезе, 2 години работи по строежи, за да си построи свое жилище. Децата, разбира се ще са с родителите си, при положение, че посещават училище. Ако не са на училище - обратно в изолатора.3: При нарушаване на закона/общ. ред и тн - Обратно в изолатора за мин. 5 години. Излизането след това пак става по общите уловия.Това е...