Зимните гуми поскъпнаха, шофьори купуват втора употреба

Най-евтината нова струва 90 лева, а най-скъпата – 220 лв.
30 сеп 2010 11:15,
72
Зимните гуми поскъпнаха, шофьори купуват втора употреба
Снимка: Булфото

"Масово хората предпочитат да слагат на колите си гуми втора употреба, отколкото да купуват нови", сподели Елена Пашева, която е майстор в пловдивска гумаджийница вече повече от 20 години.

Независимо от атмосферните условия, Елена всеки ден е на работа и се занимава с "обувките на колите", както тя нарича гумите.

Най-голяма работа гумаджийниците имат преди зимния сезон, когато хората сменят летните гуми със зимни.

Този сезон се наблюдава скок при цените на новите зимни гуми, което допълнително натоварва семейните бюджети.

"С 15-20% са по-скъпи гумите от новата доставка, затова хората предпочитат да купуват втора ръка", призна майсторката пред Dnes.bg. 

В момента най-евтината нова зимна гума за лек автомобил струва 90 лева, а най-скъпата – 220. Цените на гумите втора ръка са с 50% по-ниски.

При избора им майсторите съветват да се гледа годината на производство и дебелината на грайфера, който не трябва да е под 4 милиметра. По този начин няма опасност потребителят да бъде измамен.

Зимните гуми се поставят, когато температурите паднат под 10 градуса.

"Ако пътната настилка е мокра, има опасност автомобилът да занесе на една страна, което е предпоставка за пътен инцидент", предупреждават от КАТ.

Данните сочат, че при мокра или заснежена настилка спирачният път при гума с износен грайфер може да нарасне с 20%.

Данните на КАТ сочат, че всеки пети акт е заради неизправни гуми. Глобата за такова нарушение е между 50 и 150 лева.

Вижте актуалния тест на ADAC за зимни гуми

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: КАТвтора употреба
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Georgi преди 13 години
Илияне преди да напишеш статия поглени в магазините за цените а не да се збиеш при някой пишман майстор и да ти ги разправя. Гуми има и по 500лв, че и нагоре.долната граница е тука-тука
29
10
 
0
 
! Отговори
Антон преди 13 години
Хе хе, 13 цола ? Ти сапунерка ли караш ? :)
28
0
 
3
 
! Отговори
Юлия преди 13 години
Да, де - точно за степента за износване при различни температури иде реч. А също и за спирачната ефективност на мокро през лятото, и на сняг през зимата. Аз лично предпочитам летни и зимни и не бих се доверила на всесезонни. Сега ще карам втори зимен сезон със зимните си гуми - купени нови миналата година, и - живот и здраве - не смятам да ги експлоатирам повече от 6 сезона.
27
0
 
6
 
! Отговори
d преди 13 години
всяка година по това време едни и също тъпотии. както и с цените на жилищата-РАСТАТ, купувайте.. да не свършат
26
0
 
1
 
! Отговори
???!!!... преди 13 години
И тук не спи,КАРТЕЛА!!!
25
1
 
1
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
Пък аз съм чувал точно същото за зимните и летните.Всъщност разликата е в степента на износване при различни температури и шарката на грайфера.На практика при карането разликата не е фрапанта при двата вида.Но ако човек има пари да ги сменя според сезона би било добре да го прави
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Статията е манипулативна и невярна! Гумите са с най-ниските цени от много години насам! Хубава зимна гума се намира на цена от 60 до 100 лв в зависимост от размера!
23
2
 
6
 
! Отговори
Юлия преди 13 години
Има такова нещо на пазара - всесезонни гуми, но от мои познати в гуми-бизнеса знам, че това е чиста измислица на производители и търговци, а иначе такова животно няма.
22
1
 
3
 
! Отговори
Genata преди 13 години
Напълно неграмотна статия!Зимни гуми до 220 лв Хаха :)Аз последно ползвах този сайт и съм доволенssl.delti/cgi-bin/rshop.plа и промяна в цените им не виждам!
21
0
 
14
 
! Отговори
Преторианец преди 13 години
Шофьорите купуват зимни гуми "втора употреба" не защото са стиснати или не защото са мазохисти ... а защото в България се поддържа изкуственно бедност.И който и да дойде на власт мизерията ще става по-голяма.
20
2
 
10
 
! Отговори
Методий преди 13 години
Коментари на ШЛЬОКАВИЦА не чета. Слагам минус и докладвам за нарушение.Пишете на български.
19
12
 
3
 
! Отговори
ddt преди 13 години
da be kitaiskata guma nikoga niama da si ia kupia = opasnost za jivota !!!!!!!!!!!!!!! po dobre star good year :))) xax a
18
0
 
4
 
! Отговори
Юлия преди 13 години
80 лв. са моите - също 13 цола, но от най-добрите - Гудиър. А 220 лв. най-скъпа гума??? Има къде-къде по-скъпи гуми!
17
0
 
5
 
! Отговори
adasha преди 13 години
За моята кола гумите са към 60 лв13 цола
16
0
 
2
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
Я споделете- всесезони гуми има ли?Защото според мой познат състезател,има само гуми с грайфер и ***.
15
1
 
15
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 13 години
1. Не могат да те глобят за `зимни или летни` гуми. В ЗДП такова понятие няма !2. Грайфера по закон трябва е не по малък от 1.6 мм !!!3. Грайфера се мери със специален дълбокомер, който всяка година трябва да е минал през метрологичен контрол, удостоверено със заверка.Въобще, тези на които сте съставили актове за зимни или летни гуми с грайфер под 4 мм, са били отрудени хорица, които просто не знаят как да се защитят от просещите катаджии.
14
4
 
2
 
! Отговори
KOLEV MAINA преди 13 години
dobre maina az kat karam s R17 sum precakan,po evtindjos ot 200lv ne vijdam i to na guma
13
4
 
2
 
! Отговори
asd123 преди 13 години
Sefte 4ak sega li go razbirate tova?!? AHAHAHAHAHAHA!!! Poradi tazi pri4ina pravete vsi4ko na obratno, lqtoto si kupuvaite zimni gumi (a i ne samo gumi a vsiko za zimata) a zimata obratnoto, taka ne smao nqma da davate pove4e mi i 6te spestite, se pak sme v BG vsi4ko trqbva da e naopaki ;) a do 220 lv sa samo po-hubavite ama ot sredniq klas ... de da bqha nai-hubavite 220 lv vsqka zima 6tqh da sam s novi gumi ...
12
0
 
15
 
! Отговори
жена съм преди 13 години
продавам гуми и знам за какво става въпрос,една r13 е 65лв,има и китайски по 50лв,така че с такива статий просто стряскат хората
11
6
 
8
 
! Отговори
мунчо преди 13 години
Типично по български ,действа се в почти последната секунда.Какво щеше да стане ако си ги бяхте купили през август примерно или си мислите ,че като дойде зимата от магазина ще ги дават без пари??????