Зимните гуми поскъпнаха, шофьори купуват втора употреба

Най-евтината нова струва 90 лева, а най-скъпата – 220 лв.
30 сеп 2010 11:15,
72
Зимните гуми поскъпнаха, шофьори купуват втора употреба
Снимка: Булфото

"Масово хората предпочитат да слагат на колите си гуми втора употреба, отколкото да купуват нови", сподели Елена Пашева, която е майстор в пловдивска гумаджийница вече повече от 20 години.

Независимо от атмосферните условия, Елена всеки ден е на работа и се занимава с "обувките на колите", както тя нарича гумите.

Най-голяма работа гумаджийниците имат преди зимния сезон, когато хората сменят летните гуми със зимни.

Този сезон се наблюдава скок при цените на новите зимни гуми, което допълнително натоварва семейните бюджети.

"С 15-20% са по-скъпи гумите от новата доставка, затова хората предпочитат да купуват втора ръка", призна майсторката пред Dnes.bg. 

В момента най-евтината нова зимна гума за лек автомобил струва 90 лева, а най-скъпата – 220. Цените на гумите втора ръка са с 50% по-ниски.

При избора им майсторите съветват да се гледа годината на производство и дебелината на грайфера, който не трябва да е под 4 милиметра. По този начин няма опасност потребителят да бъде измамен.

Зимните гуми се поставят, когато температурите паднат под 10 градуса.

"Ако пътната настилка е мокра, има опасност автомобилът да занесе на една страна, което е предпоставка за пътен инцидент", предупреждават от КАТ.

Данните сочат, че при мокра или заснежена настилка спирачният път при гума с износен грайфер може да нарасне с 20%.

Данните на КАТ сочат, че всеки пети акт е заради неизправни гуми. Глобата за такова нарушение е между 50 и 150 лева.

Вижте актуалния тест на ADAC за зимни гуми

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: КАТвтора употреба
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
1
 
! Отговори
Borovets преди 13 години
Sezonnite gumi sa za asfalt, no za snqg pomaga zimnata guma. Ako bqha tolkova dobri sezonnite gumi, zashto da ima zimni i letni, napravo vs da sa sezonni :D. A tam ot kadeto sam az (Rila planina), prosto e nevazmojno da patuvash s1s sezonni gumi. Karam samo s zimni i nema qdove. S kolata si razrivam ulicata pred nas. Nishto 4e e s zadno kolata mi, ima li hubavi zimni gumi izliza navsqkade! :)))
49
1
 
6
 
! Отговори
Genata преди 13 години
е очевидно го вдигат. Светлината консумира ток, този ток идва от гориво. Въпроса е колко го вдига, и отговора е пренепрежимо малко.
48
0
 
2
 
! Отговори
Genata преди 13 години
ot WikipediaThe all-season tire is apromise, and is neither an excellent summer tire nor an excellent winter tireима шофьори и шофьори, някои държат на excellent други не толкова. Според мен в БГ е неразумно да се кара с друго освен зимни през зимата поради качеството на снегопочистването.Лятото с Зимни е тъпо но не е опасно.
47
0
 
0
 
! Отговори
? преди 13 години
цитат: По-добре ли е да си сваля последната риза от гърба, за да се кача в скъпа кола и после да карам по пътищата в дъжд и мъгла с изгасени светлини, понеже трябва да спестя 1 лв. от бензин....? Ама наистина ли светлините вдигат разхода на гориво, мен ми звучи несериозно това.
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И аз карам със всесезонни -Vredestein Quatrac. Определено не са като зимни, но не са и много далече от тях. Даже са си доста добри. Според мен зависи кой къде ще кара зимата. Примерно с тях не бих се качил зимата някъде по планините. Ако падне супер голям сняг също не бих тръгнал на път. Просто мога да си позволя да пътувам когато искам. Ако не тази седмица, то другата. Иначе при киша и лек сняг са си добре. А при лед както се знае нищо не помага, дори зимни гуми. Но все пак е някакъв компромис.
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club) - Общ немски автомобилен клуб или нещо,като нашето СБА само,че на световно ниво.Така,че това,което си написал за техния КАТ е голяма глупост.Освен всичко в Германия КАТ няма и няма такава отделна полицейска структура,както у нас.Някой по-долу е написал нещо против всесезонните гуми,че такова животно нямало.Има и аз карам безпроблемно 6-та година.Имам няколко автомобила и карам само с всесезонни.До сега не са ме оставяли и са добри всеки сезон.
44
0
 
2
 
! Отговори
edikoisi преди 13 години
до 220 лева- Доста наивно изказване от страна на автора. То има гуми и по 2200 лв
43
0
 
3
 
! Отговори
mind twist преди 13 години
"най-скъпата 220" - бих казал, че най-скъпата е поне десет пъти над това. Общо взето колкото ти се дава, толкова.
42
1
 
3
 
! Отговори
hmn преди 13 години
ADAC нямат абсолютно нищо общо с немския кат.
41
0
 
9
 
! Отговори
Юлия преди 13 години
Сапунерка карам, да. Но поне имам пари да я поддържам винаги в перфектна изправност, особено що се отнася до елемнта на сигурността, какъвто са гумите, защото ми е мил не само моят животец, но и този на останалите учатсници в движението. По-добре ли е да си сваля последната риза от гърба, за да се кача в скъпа кола и после да карам по пътищата в дъжд и мъгла с изгасени светлини, понеже трябва да спестя 1 лв. от бензин....?
40
1
 
3
 
! Отговори
Антон Драгичев преди 13 години
BF Goodrich Wintersport - ужасно съм доволен от тях. карам ги през цялата година. На сух терен включват понякога ABS-а, но това ставаше и с KUMHO също. Иначе два сезона ги карам и грайфера им е на 9мм. Ще изкарам и този с тях. Иначе са си скъпички - 4 бройки за 1100лв с монатж при ДИЯНА. Но като се замисля, че после 3 години ги карам - ще си взема пак. Забравих да спомена размерите 225/65/R70 за джип
39
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не гумите са скъпи, а заплатите са ниски.
38
1
 
3
 
! Отговори
Котоошу преди 13 години
Цената на зимните гуми от умницата в гумаджийница ли се определя Бе драскачи. Най- скъпата зимна гума била 220 лв. , мойта пък е за над 800 лв.
37
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 13 години
Отново се изумявам от некадърността на dnes.bg журналята...Евтините гуми почват от 60лв!Най-скъпите гуми... ами аз на мойто ферари му купувам за над 2500лв гуми...
36
2
 
1
 
! Отговори
Stevoslav преди 13 години
elate tuk v Eyre i kupete novi gumi
35
3
 
0
 
! Отговори
Gesh преди 13 години
I kakto kara batko vi Gesh, ot godini nasam bez problemi no s golqmo majstorstvo v shofyorlyka!
34
0
 
2
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
:-)Аз драпам със зимни втора година.На мокро карам мноооого внимателно.Иначе за мое учудване през лятото не се изтриха много.
33
4
 
0
 
! Отговори
Gesh преди 13 години
Zimata stava vse po topla taka4e zashto prosto ne si karate s edni gumi kakto e v anglia, holandia, ispania italia i navsqkade vobshte
32
0
 
1
 
! Отговори
Daniel преди 13 години
Еми нека поскъпват кво ме интересува и аз ше си зиам 2-ра употреба с много добър грайфер за 30 лв. на бр 15 цола
31
3
 
5
 
! Отговори
бахти преди 13 години
от КАТ са гениални както винаги.. немците имат ADAC (техния КАТ) който всяка година тества различните гуми на пазара и ги класира според десетина параметъра като спирачен път на съхо/мокро/сняг и други. А ние имаме КАТ който ни предупреждават че на мокро колата може да занесе на една страна!! Гении!! По-добре да се самоубият.