Събарянето на бл. 20 е незаконно!

Административният съд в Ямбол отмени заповедта на кмета
10 ное 2010 20:53,
119
Събарянето на бл. 20 е незаконно!
Снимка: БГНЕС

Административният съд в Ямбол отмени заповедта на кмета на града Георги Славов за събарянето на ромския блок 20 в жк. "Райна Княгиня".

Сградата вече беше съборена през септември. Тогава градоначалникът нареди блокът, обитаван от ромски семейства, да бъде срутен, след като панел от сградата рани тежко 11-годишната  Бюлбюл.

Засегнатите от събарянето на обекта подадоха жалба в съда срещу кмета на града.
 

В мотивите е посочено, че преди да се пристъпи към събарянето на сградата, съдът е дал указания назначената от кмета комисия да проучи състоянието на блока и да даде предложение за бъдещето му, както и да изслуша собствениците на апартаменти.

Членовете на комисията обаче не били изслушали собствениците на апартаменти, преди да се произнесат за статута на блока, нито пък са отправяли такава покана към тях.

Още по темата
16 сеп 2010 20:00
278

 "Общината не е изпълнила това императивно правило, което е съществено нарушение на процедурата и е достатъчно основание за отмяна на заповедта, без да се обсъжда правилността на изложените в нея фактически и правни основания", се посочва в решението на съда.

Административният съд присъжда общината да заплати на жалбоподателите направените разноски по делото.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Блок 20 в Ямбол се прочу заради самонастанилите се в него ромски семейства, които години наред го обитаваха и рушаха.

Той беше съборен на 13 октомври. От асансьорните шахти и мазетата бяха изринати 3615 кубика боклук.

Операцията по събарянето на блок 20 струваше на община Ямбол малко над 100 000 лева.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: незаконно
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
0
 
! Отговори
Astarot преди 13 години
Време е и длъжностите на магистратите да станат изборни!
116
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Българският съд окончателно обезумя.Братя това е трагедия,щом в държавата не можеш да разчиташ на съда какво остава!
115
1
 
6
 
! Отговори
Варненка преди 13 години
Браво на кмета на Ямбол! Ако можеше да се погрижи по същия начин и за гетото "Максуда" във Варна ........
114
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Анонимен, явно ти не четеш - 144 са собственост на общината и там са самонастанилите се. Останалите 54 са собственост на граждани....
113
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не четеш ли - не са собственици, а самонастанили се! така че общината може да прави каквото си иска с блока
112
1
 
1
 
! Отговори
sico преди 13 години
Че кмета им като краде, естествено е да ходи в затвора. Що не каже същия този кмет каква далавера направи с фирмата, дето събори блока - колко тона желязо предаде тази фирма и колко пари получи от това/ освен стоте хиляди по договара/ и защо не иска да покаже анекса към договора? Ако в сградата, където живееш и където си си купил апартамент общината притежава 3/4 от всички обекти и не ги поддържа, ти съгласен ли си да съборят ей така, за бог да прости и твоя...
111
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво на Ямбол. Вкарахте си кмета в затвора, а "индийците" дето разбиха блок за стотици хиляди са невинни и сега от ваште джобове ще им строят къщи. Ха-ха-ха-ха.
110
1
 
3
 
! Отговори
Хелзо преди 13 години
Идеята ми е следната.Тъй като в момента по закон за да организираш протест трябва да подадеш молба до министерството(сметай) аз викам да пропуснем тази част.Събираме се и без формалности отиваме и протестираме.Може да си помислиш "ще ни арестуват за нарушаване на обществения ред".Не и ако сме много.Не и ако направим подобие на протестите през януари 1997 г. Там без предупреждение щурмуваха българи, недоволни от управлението и успяха да спечелят.Държавата трябва да разбере,че ние сме основата й.
109
0
 
6
 
! Отговори
AP преди 13 години
По-*** съдебна система от българската няма никъде по света!!!
108
4
 
2
 
! Отговори
sico преди 13 години
Чета и за пореден път се убеждавам, как българинът е специалист по всичко и се изказва неподготвен. От общо 198 апартамента в злополучния блок 20, 54 са собственост на граждани, а останалите 144 - на общината. Почти всички от тези 54 апартамента са получени като обезщетение за отчуждените терени и съборените къщи, на мястото на които е построен и блока. В своите 144 апартамента общината е настанила наематели, които въпреки че са рушали, не са били извадени от там, както изисква закона. А сега кажете ми, кой е имал мнозинство през всички тези години за вземане на решение за ремонт на общите части на сградата? И защо след като кмета е решил, че тя трябва да се събаря, не спазва процедурата, която е предвидена в закона, а се изявява като самодържец. Аз лично, макар да не съм фен на ***, не очаквах друго решение. И чест прави на съдията, че решава делото според закона, а не според нагласите в обществото.
107
0
 
2
 
! Отговори
tehnik преди 13 години
dokato ne izbiat sadiiskata sgan niama da ima i minimalen napredak
106
1
 
10
 
! Отговори
Бо преди 13 години
Какви собственици? Блока е общински, плюс опасен и всеки момент можеше да се срина - общината просто го довърши - ромите не плащат дори и минималния наем от 60 лв., ако можехме и ние да живеем на 90 кв.м. за 60 лв щеше ли някой да плаща кредити цял живот?! Плащаме кредити, лихви, ток, вода, данъци, такси .... какво ли още не ... мъгълите - нищо ... и реват - нас някой пита ли ни - ..... айдееееее - духалитееее ...
105
1
 
13
 
! Отговори
Присмехулник преди 13 години
Сега ще изкарат кмета виновен. Човекът постъпи достойно, като ги изхвърли а сега действията му били незаконни. Ако аз вляза и се настаня в имот на съдията по делото това ще бъде ли законно?? Да има и закупени жилища, но както каза и кметът в едно интервю тези собственици не живеят там, тъй като условията са нечовешки. Няма ток, вода. Общината е съборила на практика собствен имот. Е ако аз си съборя къщата това незаконно ли е????
104
1
 
2
 
! Отговори
гост преди 13 години
До Хелзо!Добре, дай някаква идея да не драскаме само, а да свършим нещо, защото просто се уморихме от глупостите на управляващите! Имам чувството, че тук за всеки опит да се отчете някакъв успех на правителството, се пляскат минуси просто ей така - да сме негативни! Но, истината е, че сме държава на мутрите и не ще излезем скоро от този омагьосан кръг. Липсва гражданското общество.
103
7
 
2
 
! Отговори
нещо не е ясно преди 13 години
В статията пише за "собственици"!Как събарят частен имот!?Кой им дава право!?И защо?
102
0
 
4
 
! Отговори
знаещ преди 13 години
По-добре мотика 6, тип"текезесарка",в Белене на доматите и дините поне 1 година!Нямаш си на представа колко бързо ще влезнат в пътя!Проверено!:)
101
0
 
4
 
! Отговори
Хелзо преди 13 години
Аз искам да попитам всички псуващи и недоволни в тази тема, какво смятат да направят по въпроса?
100
1
 
10
 
! Отговори
zlr. преди 13 години
НЯМА БЪЛГАРСКИ СЪД - ШАЙКА ДУПЕЛИЗАЧИ - САМО АК47 ЩЕ ГИ ОПРАВИ!
99
0
 
0
 
! Отговори
Aвгустин преди 13 години
до 95: Не е рус ***, а албинос.
98
1
 
21
 
! Отговори
RRR преди 13 години
*** да си в България. Ето поредното доказателство колко е прогнила нашата правна система. Значи тези ***, които са се самонастанили, години наред рушали и разграбвали нещо което не са построили и не са дали и стотинка за него сега излизат победители. Който не е виждал на живо въпросният блок не може да си представи мащабите на *** погром.