Две бензиностанции в Бургаско затвориха врати след акцията на НАП

Собственици броят близо 5000 лева за нуждната техника
Обновена: 11 яну 2011 16:35 | 11 яну 2011 16:35,
4
Две бензиностанции в Бургаско затвориха врати след акцията на НАП
Снимка: Dnes.bg

Две бензиностанции в Бургаска област затвориха врати след проверките на данъчните през целия ден.

Причина за преустановяване на работата е липсата на изградена дистанционна система между касовите апарати и софтуера на Националната агенция по приходите. Единият от обектите се намира в бургаския квартал "Победа“ и ще бъде затворен, докато собственикът не свърже фискалното си устройство със системата на НАП.

Освен това е съставен и акт за административно нарушение, който може да достигне до 10 000 лв., като е възможно да се предприеме и ревизия на бензиностанцията.

Другият санкциониран обект от областта е в Карнобат. Там дейността е била прекратена до отстраняване на нарушението, но реално до затваряне не се е стигнало, тъй като бензиностанцията не е работела от известно време.

Данъчните екипи в областта са съставили общо 8 акта за различни нарушения.

На територията на Бургаска област проверки извършваха 8 екипа. От началото на годината допреди няколко дни около 50 бензиностанции в региона не бяха вързали дистанционно своите фискални устройства със системата на НАП.

"Желанието ни е чрез промяната, която вече е в сила, да можем да следим всеки един оборот. И когато се окаже, че са налице съществени отклонения от дневните приходи, ние вече имаме възможност да извършваме физическа проверка на място, която да установи на какво се дължи несъответствието“, обясни Христо Узунов от НАП – Бургас.

Проверката показа, че повечето бензиностанции са предприели нужните действия и са се включили в системата на данъчната агенция. Това е станало през последните два-три дни.

Друга част от тях са предпочели изобщо да не отварят врати. Най-честите оправдания на собствениците са, че досега не са въвели софтуера, тъй като им е липсвало време или не са разполагали с финансови възможности. Всички обаче са изявили готовност да се съобразят с изискванията на НАП.

Собственикът на една от проверените бензиностанции Дянко Григоров обясни, че за закупуване и въвеждане в експлоатация на техниката са му били нужни около 4500 лв.

Той е бил проверяван преди Нова година, но тогава още не е бил изряден, тъй като е изчаквал да види каква точно фискална система ще трябва да поръча, за да отговаря на условията.

"Предния апарат, който струваше 2500 лв., е купен сравнително скоро и уж можеше да се използва до 2019 г. Сега ни принуждават да купуваме нова техника. Но го направихме, нямаме избор. Преди седмица успяхме да инсталираме модула“, обяснява мъжът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: бензиностанцияНАП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ohhh samo 2-li??? zatvarqite zatvarqite vsi4ki gi zatvorete i bez tova otnovo vdigat gorivata lukoil da falirat teq izednici lakomi gadove mrusni....................
3
0
 
2
 
! Отговори
bay dimo преди 13 години
4,5 000 leva za vseki tirgovski obekt e ponosim yavno si tirgoves ZA VSEKI TIRGOVSKI OBEKT DA SE VRIZVA KATO VIJE KIM NAP STIGA SE OPLAKVAME V HAZNATA NISTO NE VLIZA
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
to hubavo da ni varjat kym nap oba4e da ni kupqt i tehnikata koqto sami razbrahte struva 4000-5000 lv za pove4eto magazini tova e mnogo golqma suma
1
2
 
9
 
! Отговори
ahmed aga преди 13 години
made in bulgarien krayno vreme bese da gi virjite kim NAP no ne samo benzinostansiyite vsicki ostanali tirgovski obekto krayno vreme nad 99% ne polzvat kasovi aparati ne izdavat kasovi belejki dyankov stegni malko de