50 лв. глоба за без колан в колата от днес

Акцията на Пътна полиция ще продължи до 13 март
Обновена: 7 мар 2011 07:18 | 7 мар 2011 07:00,
286
50 лв. глоба за без колан в колата от днес
Акцията ще продължи до 13 март. Снимка: Булфото

Пътна полиция започва от днес проверки на автомобилите и ще глобява с 50 лева всеки хванат да шофира или да се вози без колан.

Целта на акцията е да се намали броят на ранените и загиналите в катастрофи с 30%.

Според статистиката 80% от водачите и возещите се на предната седалка в България ползват колани извън града, а в града - 70 на сто.

"Много е важно да се знае, че коланът спасява човешки живот, особено при челен сблъсък", коментира секретарят на Държавно-обществената комисия по безопасност на движението Алекси Кесяков.

Освен за колани, глоба ще се налага и за превозване на малки деца без специални детски столчета.

Националната кампания "Коланите спасяват живот!" е организирана съвместно с експерти от пътната полиция на Холандия.

Акцията на КАТ ще продължи до 13 март.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
5
 
3
 
! Отговори
Kolani преди 13 години
Някой бе написал по надолу, че било личен избор. Като излетиш от колата после кой плаща 2 месеца в интензивното ??? Здравната ти застраховка за 6лв на месец ли ? Личен избор било.... абе повечето мислят като едноклетъчни а за личен избор говорят....
186
2
 
10
 
! Отговори
мунчо преди 13 години
Повечето хора се научиха да си слагат колана за шофьора и пътника до него и чичо ушев изгладне.А сега като се научат да слагат и задните колани ,какво ще измислят??Това ако не е тоя радар и това дебнене на сфетофарите,ущев ще си обуе опинците и ще се върне на село да пасе овцете...
185
2
 
12
 
! Отговори
Чукундур преди 13 години
Въпрос:Загиналите в КИА-та от миналата седмица в колата на които се вряза 4-тонния, брониран джип на мафиота Йоско с колани ли бяха? Ако са били с колани - как им помогна това?
184
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всяка подобна акция на КАТ е имитация на дейност. Зад красивите приказки на КАТ се крие суровата истина - КАТ не се и опитват да осигурят постоянното спазване на закона, а вместо това правят акции. С други думи казано, КАТ ни казват,ч е закона трябва да се спзва само за това, за което КАТ правят акция и само по време на акцията.
183
2
 
1
 
! Отговори
шОфер преди 13 години
173За "проверка" ха-ха, ми явно е имало защо! Не спират току-тъй коли, какво тука ги пробират. В една азиатска държава, както ти се усмихват, така ти трескат гороломна глобица, само защото си натиснал газта да не изпуснеш светофара. Как разбраха, като нямаше патрул бе приятел? Патрулки има, но те не са с цел само да чакат някой джигит, а са и криминални. Не знам кой е ***, ама май си бил само у френско...
182
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
179: Принципно си прав и аз това си мислех. Кво като трябва да се слага колан, ами то е добро нещо, а и не изисква усилия. Мисля си следното обаче, българина е страшно раздразенен и уморен от всичко, което му се налага, а не вижда ответна грижа от държавата, живеем в постоянна криза, пътищата са смрад, политиците ни са крадливи...изобщо лайнянва работа и българина почва да роптае и да се дразни от всички вече, а било то и полезно за него. Тва е извратеността в нашата абсурдна държава.
181
0
 
1
 
! Отговори
do 151 преди 13 години
tctct - eto zaradi takiva kato teb sme zle.Stiga si gledal 4ujdata panica!Kolana otzad si pomaga,tova 4e ne sme sviknali e drug vurpos.A nqkoi pomni li predi godini kato be6e bum-a na kolanite kato cqlo ..mmm.Bulgarina ne e sviknal az li4no bez kolan ne trugvam i se karam i nastoqvam na vseki koito se vozi da e s kolan - (ne se hvalq ).No e malko sme6no tva vsi4koto kato AKCIA purvo da se sprat onezi s 200 v grada i togava koloanite.
180
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Според статистиката 80% от водачите и возещите се на предната седалка в България ползват колани извън града, а в града - 70 на сто." А според статистика колко човешки живота са спасени в града от коланите, а колко са загиналите защото са били с колан. Има огромна разлика между движение в града и извън града.
179
3
 
3
 
! Отговори
t666 преди 13 години
Не виждам какъв е проблемът като влезеш в колата, да си сложиш колана. Като пристигнеш 0 разкопчаваш и слизаш - никакви специални умствени и физически усилия не се изискват.А и като има закон - спазваш и точка. Ако не ти харесва закона - има протести, имаш си депутат от района - пиши, протестирай и това е.
178
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В София коланът е задължителен, иначе е много опасно, докато се мъчиш да паркираш, да не се удариш челно с някой друг, също като теб двиижеш се с 200 км/час.
177
2
 
1
 
! Отговори
asilkan преди 13 години
Selta na zaniqtieto e qsna,da se izto4i djoba na bg 6ofyorite.Are Gogo sq ti e vremeto!
176
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Значи като си чакам в задръстването на Орлов мост, ако съм без колан е много опасно да не ми се случи челен удар с някой движещ се с 200 км/час. освен джигитите на НСО, няма кой друг да го направи, а с джигитите на НСО коланите не помагат, а пречат - те обикновено те избутват от пътя.
175
1
 
1
 
! Отговори
do 163 преди 13 години
Moje bi si propusnal izvestna 4ast ot evoluciata pri kolanite? Ili tova, 4e te se razvivat ZAEDNO s drugite sistemi za bezopasnost v avtomobila. T'va oblegalki protiv kamshi4en udar (mejdu drugoto, mi e mnogo interesno kak to4no kolana shte ti povredi grabnaka), mnogoto4kovi kolani i pr. deistvat kato edna sistema. I ako imash SAMO airbag toi niama da te spasi ako ne nosish kolan.
174
4
 
3
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: ЧужденецАбе българинът е опасно същество, да знаеш! Дето има една поговорка: На калпавата ракета, космосът и е крив!
173
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Въобще не става дума за разяряване, просто шишеш глупости. Не е вярно, че няма кьорав полицай. Мен са ме спирали доста пъти във Франция полицаи. Учтиви и услужливи са хората вярно е, посрещат те с усмивка и дори ти се извиняват за неудобството. Виша ти го пращат ако си в града и има с какво да те снимат, сигурно камери са окачили по гнездата на птичките по междуградските пътища а? *** си. Нищо не си видял, а много плямпаш. Във Париж ме е спирала патрулка в 1 през нощта ей така за проверка.
172
1
 
5
 
! Отговори
??? преди 13 години
Защо всички коментират ситуации само извън населените места, когато над 90% от движещите се коли се движат в населено място? Какъв аербег, какъв колан ще ми помогнат докато завивам някъде из тесните улички на София например? КАТ в рамките на тяхната акция ще глобяват най-вече в населените места.
171
1
 
1
 
! Отговори
шОфер преди 13 години
И пак ДЪРЖА да се повторя: не айдуците в парламента правят една държава, а хората, които ги избират! Ако си чист и спазваш закона, ще имаш очи да им търсиш сметка. Ане само да ми пишеш по форумите! Понеже доста хора не спазват законите и се държат като мишоци ще си останем държава от третия свят... Ама кат го гледам и третия взе да се съвзема, а ние кога?
170
1
 
6
 
! Отговори
кокогре преди 13 години
от догодина с каски:)
169
1
 
4
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: ФактНапълно съм съгласен! Единственото в статията с което не съм съгласен е, че всичко е кампанийно и на акции. Акция може да има примерно есенно-зимния сезон да проверяват технически светлините. Но акция за спазване на закона не може да има - законът си е закон и важи 24 часа в денонощието, 365 дни в годината.А коментарите са ... да не ги коментирам, че ми напомнят нашествията на разни племена - остготи, вестготи и т.н. в Римската империя.
168
1
 
3
 
! Отговори
ченгето преди 13 години
Гледам спорите тука джафкате се,но истината е друга.Ми смешно е ние да ви контролираме и глобяваме.Защо ли?Защото всеки ден сме на пътя,спираме ви,заяждаме се с вас буквално тва правим,търсим си начин да ви изтърбушим тва е голата истина и после като се качим на колите си правим същите нарушения,че и по-големи даже знаейки обаче,че в джоба ни е служебната карта и се чувстваме недосегаеми и на практика сме.Тука в нета поне можем да си кажем истината.Ай бъдете здрави и... умната на пътя.