50 лв. глоба за без колан в колата от днес

Акцията на Пътна полиция ще продължи до 13 март
Обновена: 7 мар 2011 07:18 | 7 мар 2011 07:00,
286
50 лв. глоба за без колан в колата от днес
Акцията ще продължи до 13 март. Снимка: Булфото

Пътна полиция започва от днес проверки на автомобилите и ще глобява с 50 лева всеки хванат да шофира или да се вози без колан.

Целта на акцията е да се намали броят на ранените и загиналите в катастрофи с 30%.

Според статистиката 80% от водачите и возещите се на предната седалка в България ползват колани извън града, а в града - 70 на сто.

"Много е важно да се знае, че коланът спасява човешки живот, особено при челен сблъсък", коментира секретарят на Държавно-обществената комисия по безопасност на движението Алекси Кесяков.

Освен за колани, глоба ще се налага и за превозване на малки деца без специални детски столчета.

Националната кампания "Коланите спасяват живот!" е организирана съвместно с експерти от пътната полиция на Холандия.

Акцията на КАТ ще продължи до 13 март.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
3
 
1
 
! Отговори
шОфер преди 13 години
До 156Какво се разяри? Щото ще ти секне безотговорното отношение ли? Само да те "светна", че нЕма кьорав полицай, нито ще те спре, нито ще ти иска кинти - получаваш си фишчето и ако до дни не си го платиш, те си знаят как да те намерят, а камо ли да им предложиш корупция оооооооо, те тогава ти гарантирам топла храница и света през решетка! Така трябва да стане и тук, за да им дойдат мозъците в главите на всички такива като тебе, а инак плюете по туските ТИР-ове - и вие сте като тях!
166
0
 
0
 
! Отговори
do Carvulan преди 13 години
Kakvo zna4i dostata4ni? I v kraina smetka ne razbrahme ti kakvo mislish - s kolani ili bez kolani na zadnata sedalka e po-bezopasno?
165
4
 
1
 
! Отговори
някой преди 13 години
В youtube се нагледах на много записи от полицейски камери в Щатите при заловени нарушители на пътя.И това още повече ме убеждава, че трябва да последваме техния пример и глобите да се налагат редовно, даже не само по време на акции.Една жена беше арестувана и отведена в ареста. Защото се беше разбесняла, не искаше да изпълнява нарежданията на полицая и му се нахвърли на бой. Е, щом има такива американци, представете си какви българи има! Само полицейски режим ще ни вкара в пътя, нищо друго!
164
2
 
5
 
! Отговори
pissed off преди 13 години
Още малко ще вземат да голбяват за свален прозорец или непуснато парно през зимата.......
163
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе колко са необходими се видя през годините ясно. Хората измислиха еърбагс, щото разбраха, че като си с сколан и се треснеш с малко по-висока скорост колана ти потрошава, врат, гръбнак, къса вътрешни органи и чупи ребра. То дали ще пукнеш като си разбиеш кратуната в стъклото (а може и да се спасиш като излетиш отпред) или като си размазан като пихтия за седалката, все тая. Като в оня виц "...а вижте ги тия с коланите...като живи". Та затова направиха еърбагс. Карайте разумано. Тва е!
162
0
 
11
 
! Отговори
Факт преди 13 години
Доста *** коментарии - повечето коли се карат в рамките на населените места с ниска скорост. Коланът там с какво помага - да не изхвърчиш през предното стъкло, защото си се движел с 200 км/час ли? Тук друго е важно - вредно е да има "акции" на КАТ, вместо постоянен контрол, както е по закон. Задачата на КАТ е да осигурят постоянното спазване на закона, а не спазването му само в едно отношение по време на някоя и друга тяхна "акция". Точно "акциите" на КАТ са причината закона да не се спазва.
161
0
 
12
 
! Отговори
личен избор преди 13 години
Личната безопасност на човека трябва да е въпрос на личен избор.Ако един човек иска да си навреди има хиляди начини,а неслагането на колана е начин на пълнене на бездънната каца наречена-държавна хазна.Тва е голата истина на държавата не и пука за хората и тяхната безопасност,защото ако беше обратното нямаше да сме на тоя хал в тая невъобразима мизерия и глад.Та дали ще си сложа колан или не си е въпрос на личен избор.Стига са измисляли начини да съдират и без тва изнемогналите от немотия хора.
160
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Съвсем не са достатъчни, но са необходими !
159
1
 
7
 
! Отговори
Цървулан преди 13 години
Излиза че си ***, ако коланите бяха достатъчни автомобилната индустрия намяше да измисля еърбагс.
158
1
 
16
 
! Отговори
Водител преди 13 години
Да шефчетата от КАТ вече прекаляват те дават заповедите на обикновенният полицай. Отпред ДА на коланите, отзад за какво? Да и за детската седалка.Хванете" Йосковците" автохулиганите,тези без книжки,и с купени такива, а коланите отзад след това, те да са Ви последната грижа.
157
0
 
2
 
! Отговори
gotin преди 13 години
iztiskvat otvsqkade i vsqka kapka kruv ot shofiorite,napravo super zaedno s maroderite - petrolnite kompanii 4engetata samo gledat kak da vzemat pari !!!
156
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Шоферче, айде не ми горови глупости, не гледали там какво правят куките или депутатите. Личи си колко си бил "там" и колко ги познаваш. Абсолютно не се различават от нас в това отношение. Има една основна разлика. Хората там са свикнали нещата да работят и да са подредени и не се сещат за много от глупостите, за които българина се сеща, просто защото не им е опирало яйцето отзад. Аман от разбирачи, те онез кат *** на рози мирише. Като ги притиснеш знаеш ли какви *** стават?
155
0
 
4
 
! Отговори
Чужденец преди 13 години
До ЦървуланОт глупостите, които пишеш излиза, че световната автомобилна индустрия е в заговор срещу българския народ защото във всяка кола монтират колани и на задната седалка.
154
2
 
4
 
! Отговори
шОфер преди 13 години
до 142Пич, там хората не гледат какво правят куките или депутатите!Не е въпроса дали полицая кара без колан. Това твойто звучи като "видяла жабата, че кучето си вдига крака, кат пикае и тя вдигнала крак". Ако съседа ти си направи колата кабрио кфо, и ти ли ще я отрежеш! Пич, бъди чист пред закона и ще си по-силен, от коркото да се правиш на тарикат, щото еди кой също бил тарикат! Само ще загубиш! Никой не е спечелил от тарикатщина на пътя, ако нещо е спечелил е безплатен паметник!
153
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе то хубаво ще слагаме колани, то и сега си ги слагаме, ще спасят човешки животи евентуално в някои ситуации, ама какво ще правим със скапаните пътища, които са виновни за толкова поразии? Ами с *** с борнирани джипове какво ще правим?
152
3
 
3
 
! Отговори
РЪКОВОДСТВОТО преди 13 години
Отново никой не успя да се аргументира с какво точно колана пречи на добруването на българина и защо целия народ е тъжен заради това, че трябва да си слагате коланите.
151
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
излезте с камера и снимайте полицейските коли.слагат ли полицаите колани,имат ли стикери за гражданска отговорност,технически преглед,винетка-за тях задължителна ли е.ей тогава ще говорим конкретно кво праим.
150
3
 
10
 
! Отговори
Цървулан преди 13 години
До 141: питай един мой познат, който се спаси само защото беше без колан. Удари го кола странично и благодарение на това, че не беше вързан за седалката, като осъден на смърт, беше избутан от удара встрани на другото място и се оттърва със счупено бедро, а не както в противен случай му казаха, че ще стане - да бъде размазан. Не казвам, че коланите не спасяват в определени ситуации, но не това е основното за безопаснотта. Ако не виждате целта тук, особено с коланите отзад, значи сте ***.
149
2
 
12
 
! Отговори
Чукундур преди 13 години
Аз обаче искам да попитам: За чий плащаме пътен данък, винетки и т.н. чудеса, след като пътищата ни са като "разораната целина"? То за движение по такива "пътища" не ние трябва да плащаме, а държавата трябва да плаща на нас ВРЕДНИ, понеже си трошим колите!
148
2
 
4
 
! Отговори
Discovery преди 13 години
До 140! Мед ми става на сърцето, като чета подобни коментари... разбирам, че все още има трезво мислещи хора!!! Евала ти правя колега евала!!! Много неща ми се иска да изпиша по тази тема, но просто няма смисъл... едно си баба знае, едно си баба бае!!! И ди му обяснявай на българина кое е правилно и кое не..., ама като отидете в чужбина спазвата законите нали... щото дупе ще ви е яко!!!