ЧЕЗ свива инвестиции, ако токът поскъпне с до 1%

Нужен е по-голям скок на цената от юли, смятат от компанията
19 апр 2011 22:31,
107
ЧЕЗ свива инвестиции, ако токът поскъпне с до 1%
Снимка: Булфото

ЧЕЗ обяви, че ще трябва да свие инвестициите си в електроразпределителната мрежа, ако токът поскъпне с до 1% от юли, както обяви днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

„Имаме амбициозна инвестиционна програма за 2011 г., но ако повишението на цената на електроенергията е само с до 1% ще трябва да я преразгледаме и няма да можем да осъществим плановете си“, заяви днес регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал.

По думите му компанията се нуждае от 152 млн. лева инвестиции за поддържане и развитие на електроразпределителната мрежа в Западна България, или двойно спрямо одобрените от ДКЕВР инвестиционни разходи за 2010 г.

Още по темата

Поисканото от ЧЕЗ увеличение на цената е средно с 13,12 на сто.

Петър Докладал бе категоричен, че предложението на ЧЕЗ е направено въз основа на реалната цена на тока.

Само средногодишната инфлация по данни на НСИ за 2010 г. е 4,5%, изтъкна регионалният мениджър. Той обяви, че около 30 млн. лв. или увеличение на цената на тока с между 2 и 3 на сто ще е необходимо за присъединяване на централите от с възобновяеми енергийни източници.

От дружеството планират да подменят и кабели, защото повечето от тях са на възраст над 30 години, колкото е експлоатационният им срок. Планират се и инвестиции в монтиране на нови трансформатори и подмяна на електромери, както и присъединяване на обекти, изградени от ЧЕЗ и изкупуване на съоръжения.

„Ако не се правят поетапно инвестиции в мрежата, то тя може изведнъж да рухне и да се
наложи да се инвестират наведнъж много по-вече средства, което да предизвика скок на цената на тока“, коментираха от дружеството пред БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЧЕЗ пускат по-силен ток през нощта и върти по-бързо електромерите.
23
2
 
12
 
! Отговори
k.siderova преди 13 години
mnoooogo sa lygani gorkite Bulgari, kak moje da se nare4e investicia podmqnata na kabeli, 4e tova si e zadyljenie napaniata, periodi4no da pravi profilaktika i da se podmenqt ostarelite s novi... Investicia e, kogato vlaga6 pari v novi mashini, novi saorajenia.. tezi ne stiga, 4e sadirat kojata na horata, ami imat naglostta da vdigat ceni pposredstvom glupavi opravdania.. Bulgaria prinadleji na Bulgarite!!!! ne ni trqbvat 4ehi, turci, rusnaci, amerikanci da zabogatqvat na na6 gryb :((((
22
1
 
15
 
! Отговори
Батко преди 13 години
Тук определено всички сме на едно мнение. Няма нито един минус! Трябва да се поздравим, братя българи!
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе за тия ЕРП-та мнението на крайния потребител никакво значение ли няма. Като не са искани, да си ходят бе.
20
1
 
18
 
! Отговори
Токът е поскъпнал преди 13 години
от 12/09 до12/10г. с доста проценти,над 40% проверете си фактурите и ще се уверите в това.При мен е следното,12/09 потребление 3100 киловата-цена 243 лв,12/10потребление 1570киловата-цена 229лв.И това след като си подмених всички осв.и отоплителни тела с енергоспестяващи,тоест получава се,като при горивата-купувайте коли с нисък разход,за да не усещате високата цена на бензина,а да плащате повече.Добре,че се преместих на място без пиявиците ТЕЦ,те са като СПИН,живееш с тях до гроб или умираш и
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
19 - По принцип съм съгласен с теб, но едно малко уточнение - ЧЕЗ не е частна фирма, а държавна.
18
2
 
15
 
! Отговори
Я ОТНОВО преди 13 години
Тези кутраци от ЧЕЗ си мислят че се намират в Кувейт.Народа на България умира от глад,студ и лекарска помощ,а тази частна фирма има мераци да увеличат тока .При положение че България е известна с Най-ниските данъци,най-ниския Акциз ,най-малката цена на ел.енергията.Може и да са прави,защото в продажната цена на НЕК има включен данък на МАФИЯТА,казва се *Зелена Енергия*.Изкупната цена за тази енергия от Бюджета е 1лев за Киловат.
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
tchez da go du*a
16
1
 
15
 
! Отговори
идиотинът преди 13 години
Някой от вас , обаждал ли се е да пита как може да си смени доставчика на ток?
15
1
 
16
 
! Отговори
Голям Праз преди 13 години
Какво значи "свива инвестиции" ? Ще вземат по-малка тупалка с която да изтръсват "брашняния чувал" - българина ли?
14
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Такива стратегически за страната сектори трябва да са монополизирани от държавата! Така или иначе, когато пазарът за ток съществува в условия на картелни споразумения изобщо няма конкуренция между доставчиците. Не съм чул досега ЧЕЗ да иска да свали цените си, защото иначе Е-ОН ще е предпочитана от клиентите в даден регион. Няма такива неща тук.. Държавата е "наравно" разделена между двете чужди електроразпределителни компании, няма пазарна икономика!Ако ще има монопол, по-добре да е държавен.
13
1
 
14
 
! Отговори
Пешо преди 13 години
Абе Иване , да им скочи кръвното. И на тия български г*золизци що ги докараха. Направо си го кажи , да ти скочат на к**а.
12
1
 
19
 
! Отговори
идиотинът преди 13 години
И редовно си засичайте електромерите, надписват!!
11
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз пък разбрах, че направо си заминават. Десет години използваха съществуващата мрежа, без лев инвестиции по нея. Само изнасяха печалбитеб си. Нагушиха се и сега чао!
10
1
 
20
 
! Отговори
ядосан преди 13 години
А ако ви скочим отзад? Марш у вас и там свивайте инвестициите и вдигайте цената. Вашта...............
9
1
 
27
 
! Отговори
ivan преди 13 години
сачайте си там в чехия и си е**те майката от тука. Нещастници смазани. Само скачане знаете , да мискочите на оная работа.
8
1
 
24
 
! Отговори
аре ... преди 13 години
А до сега защо не направихте инвестици, бе, само знаете да лапате, колко пари изнесоха, наши пари. ЕРП-та, НЕК, ВЕЦ-ве, ТЕЦ-ве, Петрол и прочие, трябва да е държавна собственост!! Тези и другите, чрез разни подизпълнители, консултанти и и други, изнесоха сумати пари от България.Да се махат.
7
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Чез да ... Чезва !
6
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Няма държава САМО СИ ГУБИМ ВРЕМЕТО С ИЗБОРИ
5
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако ще свива инвестиции, направо да си ходи! И без това не е каквото очаквахме.