ЧЕЗ свива инвестиции, ако токът поскъпне с до 1%

Нужен е по-голям скок на цената от юли, смятат от компанията
19 апр 2011 22:31,
107
ЧЕЗ свива инвестиции, ако токът поскъпне с до 1%
Снимка: Булфото

ЧЕЗ обяви, че ще трябва да свие инвестициите си в електроразпределителната мрежа, ако токът поскъпне с до 1% от юли, както обяви днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

„Имаме амбициозна инвестиционна програма за 2011 г., но ако повишението на цената на електроенергията е само с до 1% ще трябва да я преразгледаме и няма да можем да осъществим плановете си“, заяви днес регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал.

По думите му компанията се нуждае от 152 млн. лева инвестиции за поддържане и развитие на електроразпределителната мрежа в Западна България, или двойно спрямо одобрените от ДКЕВР инвестиционни разходи за 2010 г.

Още по темата

Поисканото от ЧЕЗ увеличение на цената е средно с 13,12 на сто.

Петър Докладал бе категоричен, че предложението на ЧЕЗ е направено въз основа на реалната цена на тока.

Само средногодишната инфлация по данни на НСИ за 2010 г. е 4,5%, изтъкна регионалният мениджър. Той обяви, че около 30 млн. лв. или увеличение на цената на тока с между 2 и 3 на сто ще е необходимо за присъединяване на централите от с възобновяеми енергийни източници.

От дружеството планират да подменят и кабели, защото повечето от тях са на възраст над 30 години, колкото е експлоатационният им срок. Планират се и инвестиции в монтиране на нови трансформатори и подмяна на електромери, както и присъединяване на обекти, изградени от ЧЕЗ и изкупуване на съоръжения.

„Ако не се правят поетапно инвестиции в мрежата, то тя може изведнъж да рухне и да се
наложи да се инвестират наведнъж много по-вече средства, което да предизвика скок на цената на тока“, коментираха от дружеството пред БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
7
 
! Отговори
ДО 41 преди 13 години
Това твое ПРЕДЛОЖЕНИЕ го имаше преди Четвърт век,по времето на Бай Тошо и Комунистите.Но много хора смятат че сегашното е по-добре за *част от Народа*.
43
2
 
10
 
! Отговори
До 37 преди 13 години
Не съм електротехник,но ако ти пуснат 500 волта на какъвто и да е електроуред дали няма да му стане лошо !?
42
3
 
7
 
! Отговори
k.siderova преди 13 години
Traikov da si gi otprati po jivo po zdravo obratno v 4ehia i da ne se oslu6va, 6ot nqma po stra6no ot gladnia narod..abe nie Bulgarite, trqbva da ne pla6ame ni6o, a te na nas da pla6at, zatova 4e sa do6li v na6ata dyrjava da pravqt business Traikov ako ne moje da se spravi s tqh, nai dobre i toi da si hodi zaedno s 4ehite !!!!
41
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ти сериозно ли мислиш, че българската енергийна мафия е по-добра и по-скромна от чешката. Или може би си на принципа - и така и така ще ме крадът - поне да са си наши, българи. Да, ама те пак няма да ти датат от откраднатите пари, схващаш ли ?
40
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз предлагам да няма ЕРП-та и поддръжка на жиците. От централата тока да идва направо до домовете ни без посредници.
39
7
 
7
 
! Отговори
Сексолог преди 13 години
Харесва ми как европеушките ви плякат в разбитите пърделници.....
38
1
 
5
 
! Отговори
изЧЕЗан до 32 преди 13 години
дал съм ими ги и, следа кот съм ги дал не могат да ни изнудват, както правят в момента, но не е важно дали съм ги дал, или съм платил - важното е, че в крайна сметка си давам парите на един комисионер и съм задължне са му ги давам, тъй като нямам избор т.е. това е монопол и ако ще плащам на момополис тто по-добре да е на НЕК, не някой си да печели от комисионни, защото това не са услеги, на мой гръб
37
2
 
14
 
! Отговори
до 26 преди 13 години
Не,ще стане като в Великобритания например.За който доставчик на ток заявиш или си купиш карта,на него плащаш за услугата.Да не споменавам,че ако ти се изчерпи лимита на ток или си забравил да го платиш има,emergency бутон,така да го нарека,който като го натиснеш ти светва в къщата веднага,а ка'т при тея доставчици в България,като го спрат в петък,дремиш до понеделник на тъмно
36
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами много е просто откъде идва двойното увеличаване на сметките ни. И аз съм чул че от време на време, главно нощем пускат вместо 220 волта да речем 400, а понякога и 500. И така сметката се удвоява. Крайно време е ДКВР да разследва това или направо Главният електротехник на Републиката - Бойко Борисов. Още повече че ЧЕЗ се явяват конкуренти на половинката му Цветелинка, която от 2 години инвестира като луда във ВЕИ.
35
3
 
10
 
! Отговори
Петко Ганчев преди 13 години
Фирма ЧЕЗ молете се , че като стана шеф на НЕК ще пусна 3-4 Блок на Козлодуй и цената на Тока ше смъкна и вие и ще плачете ! Бедна ви е фантазията .... Преоценка на ЕРП от 2005г и въстановяване на Държавата със 90 % ! Другари от ЧЕЗ , хващайте си самолета и изчезвайте от България докато не ви е застигнало Правосъдието на Българския народ !!! Същото се отнася и за E-on i IBN -
34
2
 
16
 
! Отговори
mnb преди 13 години
значи инфлациятаобявена от НОИ е достатъчно основание да вдигнат цените с почти 15% а не е достатъчно основание да се вдигнат заплатите ???баси и безумието
33
1
 
10
 
! Отговори
Давид Чорни преди 13 години
И живот без пари нема вече из Балканският ***...
32
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
29Абе хора вие въобще мислите ли като пишете. Да предположим, че живееш в София. Как ЕОN например ще ти достави тока от Добрич ???
31
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
29 - Не си им ги дал, а си ги изгорил и си си ги платил. Комунизмът свирши преди 20 години ако не си разбрал. Вече няма ток без пари.
30
2
 
14
 
! Отговори
идиотинът преди 13 години
До 26:Точно, :)) значи колегата е прав, ИМА монопол, нека е държавен , тогава! НЕК не иска увеличение, чез иска, откъде накъде?? Защо, може би не ни спират тока с хора и деца из асансьорите? Може би е 220V и 50Hz, тока , и както колегата по-долу каза, подмяната на кабели не е инвесиция, а и още повече че ВСИЧКИ нови блокове сами си плащат трафопостовете, какви инвестиции бе батка?.......Бесен съм...
29
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
27 - Чешките трансформатори са доста по-добри от българските все пак. Не забравяй, че Чехия е в Европа, при това винаги е била там за разлика от България.
28
2
 
10
 
! Отговори
изЧЕЗан преди 13 години
Аз лично не мисля, че ЧЕЗ ни е необходим (въпреки, че само тизи зима съм им дал над 1500 лева), както не са ни необходими и други две дружества, ако все пак не бъдат поставени на конкурентна основа т.е. аз в моя дом да си избера на кое от трите дружества да плащама сметкат за тока, както е в белите държави. До тогава не на си нужни.
27
3
 
18
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Тези...гладници ги докараха,старчето от Мадрит и четата му изгладнели ...юпита.Продадоха ни,срещу яки комисионни.Де що имаше нещо...печелившо в България се...продаде,срещу нагушване;естествено за сметка на народа.Крайно време е да се раздават яки...шутове,щото настъпва новата вълна...гладници.
26
3
 
16
 
! Отговори
John преди 13 години
Имам комшия, работи в ЧЕЗ. Каза, че масово се сменят работещи и много добри модели трансформатори с чешки *** за маса пари и това се води инвестиция!Ей така ни скубят, а държавата нехае!
25
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 17И как ще стане това - ще ти прекарат специално на теб нови кабели ли.