Официално: от днес доплащането за ин витро спря

Обнародваха забраната в Държавен вестник
3 юни 2011 18:47,
9
Официално: от днес доплащането за ин витро спря
Снимка: Архив Булфото

Забраната за доплащане за ин витро процедури, които се финансират от "Фонд за асистирана репродукция" влиза официално в сила от днес, съобщиха от министерство на здравеопазванет(МЗ).

С промените в Постановление 25 се прекратява практиката болниците да искат доплащане от пациентите над сумата, която фондът дава - 5000 лева.

Ако някое лечебно заведение иска повече пари, то няма да има право да работи с фонда за асистирана репродукция.

Контролно болниците, които работят с фонда, ще бъдат проверявани веднъж годишно.

Целта е да се защитят максимално правата на пациентите, да се повиши контролът над работата на клиниките и да се постигне по-ефективно изразходване на обществените средства, отбелязват от Министерство на здравеопазването.

С влезлите в сила промени се регламентира и принципа на обновяване на половината от състава на Обществения съвет към фонда на всеки 2 години.

Още по темата

Директорът на фонда ще се отчита на тримесечие пред МЗ.

Фондът за асистирана репродукция беше създаден през 2009 г. До края на 2010 г. в него са подадени над 10 000 заявления.

През 2010 г. са финансирани 4360 пациенти с 15 000 000 лева.

1/3 от опитите са завършили с бременности(1386).

От тях досега са родени вече около 1000 деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
СМЯЯЯЯЯХ!!!! преди 12 години
най-добрите клиники няма да могат да се "свият" до тази цена.Естественно това ще е идеален шанс за другите клиники които нямат пациенти.Виж ако отпуснат тези пари за лекарствата може и да ги покрият...Затова моят съвет е,ако сте сред щастливките"спонсорирани" от фонда пригответе си още 5-6000 лева за да няма изненадани.Успех!!!
7
2
 
0
 
! Отговори
СМЯЯЯЯЯХ!!!! преди 12 години
Че какво ще направят с 5000 лева?Значи,през 2008 когато направих икси-стойността на самата процедура беше 3 300 лева.Като се добавят предварителните прегледи, хормоните преди и по време на настъпилата бременност, прегледи с ултразвук стават около още 2000 лева.Да не говорим за стойността на лекарствата.Аз имах късмет и ми ги донесоха от чужбина за 1500 лева,а тук ми излизаха над 3200 лева.А и за пътни ми отидоха поне около 1000 лева.А цените със сигурност са се увеличили и по всяка вероятност
6
0
 
4
 
! Отговори
съгласна с 6 преди 12 години
Така е. Българчета, много трудно се дават за осиновяване. Нормално е тези жени да чакат за ин витро, от колкото да осиновят ***. Аз също не бих осиновила ***, ако да не дава Господ един ден не мога да имам деца. По-добре да си взема куче или котка, животното ще ми е по-благодарно. Мое близко семейство си осинови *** и то им съсипа семейството (кражби, цигари, наркотици) кръвта вода не става. А тия от БТВ с тяхното натякване - да си осиновяват те *** - ама нещо не им стиска!!!
5
0
 
3
 
! Отговори
до мнение преди 12 години
Знаеш ли каква е процедурата по осиновяване - чакаш най малко 5 години за българче, минаваш през хиляди мъки и хиляди проверки. Да - циганичетата се дават по - лесно, но - не - благодаря .....предпочитам да осиновя африканче отколкото ***.......
4
0
 
8
 
! Отговори
браво ! преди 12 години
Второто бебче много е сладко и ококорено - още от сега...
3
0
 
12
 
! Отговори
Dtektiff преди 12 години
E, nai-setne neshto polojitelno.
2
1
 
13
 
! Отговори
мнение преди 12 години
Моите уважения към жените,които не могат да забременеят.....има деца които ви чакат .....лошо няма.
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
edna dobra novina !