Плажовете по Черноморието под контрола на GPS

Бар в Созопол за 78 кв. м се разпрострял на над 500 кв. м
Обновена: 9 авг 2011 22:58 | 9 авг 2011 22:58,
42
Плажовете по Черноморието под контрола на GPS
Росен Плевнелиев провери плаж Харманите. Снимка: Булфото

Над 650 000 лв. от глоби по концесионните договори за плажовете са били събрани през 2010 г., като общо 12 млн. лв. на година отиват в хазната от концесии и приходи от плажовете, съобщи министър Росен Плевнелиев по време на проверка по Черноморието.

Той поясни, че от тази година е въведена специална GPS система, която гарантира 100-процентова обективност при измерванията на площта и се изключва човешката грешка.

Системата отчита с точност до сантиметри дали дадено заведение е заело повече от определената му площ и дали по плажната ивица свободната от платени чадъри зона е по-малка от определената в закона (50 процента).

„Приключихме с това експертите да ходят по плажовете и с ролетки да мерят. Сега в реално време имаме подаване на данни от сателити. Оттам нашите геодезисти получават координатите на всеки един от обектите“, обясни Плевнелиев.

Работата с позиционирането на този уред отнема 3 секунди. С него се отбелязват всички точки по плажа. А получените координати се прехвърлят в специален софтуер, който пресмята площите.

При първия етап от проверките с новата технология са били изследвани 98 плажа на територията на страната, с които държавата има договори за концесии и наем.

Тогава са били констатирани 179 нарушения, 41 от тях са съществени.

Най-голям е бил процентът на нарушенията във водноспасителната дейност – необорудвани спасителни постове, липса на шамандури, които обозначават охраняемите зони, недостатъчни медицински пунктове и др.

На концесионерите са били издадени констативни протоколи и им е дадено време да отстранят нарушенията.

В началото на всеки сезон наемателите предоставят планове за експлоатация на съответния плаж. В тях те посочват какви обекти – барове, свободни зони, чадъри, платени зони, ще има по пясъчната ивица, както и къде точно ще бъдат позиционирани спасителите.

„Ние даваме пълната свобода на концесионерите според закона да ни кажат как ще използват тези плажове. След това правим първата проверка и виждаме къде има нарушения. Издаваме протоколи и даваме срок да се отстранят нередностите. След което започваме изненадващи повторни проверки“, обясни строителният министър.

Повторната инспекция по Южното ни Черноморие започна от созополския плаж Харманите.

След първата проверка е констатирано, че от намиращите се там 32 обекта, повечето от половината са със завишена площ.

Най-фрапиращото нарушение е за плажен бар с констатирана територия 543 кв.м, като по закон и по договор той трябва да е 78 кв.м, което е 7 пъти повече от заявеното. 

„Тъй като веднъж вече има констатирани нарушения на този плаж и това са вторите съществени нередности, концесионерът ще получи не само солена глоба, но и предупреждение, ако в началото на сезона догодина не е превел съответните обекти към размерите, заявени по документ, концесията му ще бъде прекратена.

За изминалата година от МРРБ са прекратили 10 договора за концесии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
герб толкова го е закъсал.ТОЯ ЩОМ И С ПОДОБНИ НЕЩА ПОЧНА ДА СЕ ЗАНИМАВА СИ ПРАВИ ПИ АР.ПЛЕВНЕЛИЕВ ИЛИ БОРИСОВ ЩЕ Е КАНДИДАТА ЗА ГЕРБ ТО СЕ Е ВИДЯЛО.НО КОЙТО И ДА Е НАРОДА ВЕЧЕ НЕ ИМ ВЯРВА. РЕАЛНАТА ПОДКРЕПА ЗА ГЕРБ Е 1 НА 7 ЧОВЕКА ДАЖЕ И ТОВА Е МНОГО НО ТОВА Е РЕАЛНАТА ПОДКРЕПА.ПОВЕЧЕ ОТ 2/3 ОТ НАРОДА ГЛАСУВАЛ ЗА ГЕРБ ВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ГИ ПОНАСЯ.НАЙ-ВЕРОЯТНО И ДО БАЛОТАЖ НЯМА ДА СТИГНАТ.
21
12
 
14
 
! Отговори
БКП КОТИЛО :D преди 12 години
ПАРТИЯТА МАЙКА И НЕЙНИТЕ ОТРОЧЕТА.27.09.2007 г. "Бил съм член на БКП, както другите момчета във факултета "Противопожарна отбрана" на МВР", каза кметът на София Бойко Борисов пред Нова телевизия. ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ бивш член на БКП.Росен Плевналиев бивш член на БКП още като студент и активен комсомолец. ЦЕЦКА ЦАЧЕВА бивш член на БКП.Кристалина Георгиева бивш член на БКП КРЪСТЕНА НА СТАЛИН: КРИ СТАЛИН АНикой не попита Фандъкова дали е била член на БКП преди промените. Кой можеше да стане директор на основно училище в София тогава?ЕДИН ЧОВЕК ТУК НАПИСА, ЧЕ БИВШИ КОМУНИСТИ НЯМА.
20
1
 
31
 
! Отговори
буба преди 12 години
Ей, стоплиха ми душата с тая новина :)))Гледам и не вярвам на очите си че най-после...най после след 20-30г, някой се осмели да подгони мошениците по черноморието.бтв, това е смела стъпка напред, след преследването на баровете и дискотеките - бравос, момчета!!!
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
da ve i но и предупреждение, ако в началото на сезона догодина e mnogo iasno dogodina pak taka zapo4va sezona ama kato e po4nal aide samo globa i dogodina ve4e ok.Naglejdat biznesa
18
2
 
25
 
! Отговори
до 18 преди 12 години
Ако всички партии правеха такива "предизборни фишеци", другарю в продължение на 22 години, а не си правеха тихомълком борческите далавери за милиарди (визирам любимата ти партия БСП), сега щяхме да сме Швейцария на Балканите в буквалния смисъл.
17
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Предизборни фишеци.
16
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Издаваме протоколи и даваме срок да се отстранят нередностите. След което започваме изненадващи повторни проверки, обясни строителният министър. "Що за глупости?та нали нарушителите са знаели условията на договорите когато са ги подписвали?какви са тези срокове за отстраняване на нередностите?Логично е да бъдат глобени веднага.Баси тъпотията!
15
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Росенчо си е направил виличка на брега на морето на срещуположния бряг на стария Созопол с частно плажче. Сега се е загрижил за народните маси, да не ги изнудват концесионерите на плажовете и вие балъците се хващате на предизборните му манипулации, защото се водите оттова, което ще ви напише продажната журналистика. Живейте си в ***, лъгани и измамени!
14
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кви са теа GPS-си бе ***? От кога теа дет не са искарали 3 клас почнаха да пишат статии бе?
13
4
 
5
 
! Отговори
AcOrP преди 12 години
До Георги44, Работата на ГЕРБ и министрите е да следят за нередностите. те носят отговорността за действията на служителите си. Много си заблуден ако си мислиш,че Плевнелиев и останалите от ГЕРБ незнаят за далаверите, те също са в играта и си прибират пари. Министрите и Бойко са публичните фигури зад тях има много други които са в играта от години, правителствата се сменят хората си остават същите... Нима Бойко Борисов не беше човек на НДСВ ? Нима няма тесни контакти с висшите кръгове в БСП.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Ще си намеря първа дама, зарече се Борисов.До 5-6 години ще се оженя и ще се кандидатирам за президент, каза министър-председателят Бойко Борисов.. Все пак няма как да стана президент без първа дама."
11
1
 
5
 
! Отговори
до 6 преди 12 години
А когато площите са много какво правим бе, селски? То и аз знам колко е 2х2, но ако ми дадат задача да изчисля колко е:4х53х82х97х6 и т.н. елементарни изчисления, но да са 100 000 такива на брой и ще ти трябва месец да ги сметнеш, също както твоите изчисления, дето ги правиш за два дена по Х избрани GPS точки...Само че като ти кажат, че трябва да изчислиш цялото Черноморие и ти пльоснат 2 тома с чертежи и ще се замаеш, *** смешен...
10
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А някой дали е чувал за такива мерки в защита на обикновените хора и в ущърб на БСП мутрите? НЕ! Браво ГЕРБ!
9
4
 
24
 
! Отговори
re преди 12 години
Мачкай мутри и олигарси защитавани от комунистическо-турската мафия!
8
6
 
4
 
! Отговори
malaki malakiev преди 12 години
vednaga go premestih v desnia krachol
7
0
 
9
 
! Отговори
georgi44 преди 12 години
до 6. Може да създадът специална ГИС система в която да се вкарват като полигони концесионните площи. Съответно да вкарват документите, които отговарят за концесията, период, нарушения и т.н. :). Не си мисли, че там хората са по-прости от теб ;-)
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
софтуер дето смята площ по Х избрани GPS точки съм го правил за 2 дена, ама нейсе . Не знам кво му е специалното да го ***. Все пак, браво. По добре късно отколкото никога.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
a zashto vaob6te triabva da ima koncesioneri???tova e grija na darjavata na koiato pla6tame danaci i osven tova vseki triabva da ima dostap do plajovete,ne da se podariavat na sopolivi mutri ba6tinia
4
4
 
37
 
! Отговори
georgi44 преди 12 години
Аз работя по АМ Тракия и трябва да ви кажа, че почти всяка седмица Плевнелиев минава на проверки по магистралата. Наистина много сериозно си следят нещата. Ама знаете в България как е, всеки гледа да прецака системата. Колкото и да е сериозен министара, след него има още поне 100 началника които постоянно мислят някакви схеми как да го излъжат нещо и да дръпнат повече пари.. Така, че не хвърляйте вината по министрите и по ГЕРБ.
3
0
 
11
 
! Отговори
ЩЕ ИМ РЕЗНАТ ..... преди 12 години
....КУЙРУЦИТЕ НА БАРОВЦИТЕ ПО МОРЕТО......!ХАЗНАТА ТРЕБВА ДА СЕ ПЪЛНИ ---НОВА КРИЗА ИДЕ!Нема "Ама..." Плащаш!/НАП/