Земята на рибарското селище в Ченгене скеле става общинска

Найденов ще прехвърли 80 дка на кмета Димитър Николов
Обновена: 25 авг 2011 15:47 | 25 авг 2011 15:47,
17
Земята на рибарското селище в Ченгене скеле става общинска
Рибарското селище, община Бургас. Снимка: Архив, Булфото

Министерството на земеделието и храните ще започне още следващата седмица процедури по изваждане на 80 дка от земята на Рибарското селище в Ченгене скеле от Държавния горски фонд и прехвърлянето им за безвъзмездно стопанисване от община Бургас.

За това са се договорили министър Мирослав Найденов и кметът Димитър Николов по време на среща с рибарите днес, съобщават от общинския пресцентър.

В рамките на тези 80 дка попадат около 500 постройки и 1200 рибарски лодки. А проблемът със законността на земите в рибарското селище в Ченгене скеле стои нерешен повече от 35 години, припомнят от пресцентъра.

„По искане на общината, след влизане в сила на новия Закон за горите, тези три канала ще бъдат деактувани от държавна собственост и ще бъдат предоставени на община Бургас... Всичко останало, което не попада в тази зона, ще остане горска територия”, заяви министър Найденов.

Промяната на статута на земята се налага, за да влезе в действие изготвеният вече Подробен устройствен план (ПУП) за тази територия.

Още по темата

Тогава общината ще може да кандидатства по програма „Рибарство” за средства, с които ще бъде изградена инфраструктурата на селището.

„Предвиждаме тук да бъдат изградени улици, канализация, водопровод, ел. захранване, общински паркинг, още един канал и модерна рибна борса”, заяви кметът Николов.

Според изискванията и параметрите на устройствения план в селището може да има само еднотипни рибарски къщи с размери 35 кв. м и височина до 5,20 м кота корниз.

Общинският съвет ще реши по какъв начин ще бъдат предоставени терените на тези, които имат право, т.е. лицензи за рибари и лодки.

Вариантите са два – чрез прехвърляне на собствеността върху терените или отстъпено право на строеж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
Massa преди 12 години
Споко 12, не се притеснявай какво ще прави следващия кмет, той пак ще се казва Димитър Николов. И за тези кредити не се притеснявай, защото те съществуват само в твоята глава.
15
2
 
3
 
! Отговори
xmen преди 12 години
80 декара са твърде много за рибарско селище. Има нещо друго в тази сделка.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Боко ша та праскам!
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Николов ще е кмет на Бургас, докато хората имат доверие на Борисов, сдадът ли власта ГЕРБ и Николов ще изчезне от кметския стол. В момента се гласува навсякъде само за ГЕРБ.
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Иначе Николов в Бургас го броят в общи линии като успешен кмет, но си направи много парички от далавери. След него кредитите които ще връща следващия кмет, от сега ви казвам, че няма да е толкова успешен, защото няма да има нито лев за елементарни строително ремонтни дейности в града и хората ще ревът от дупките. По едно време чак беше станало смешно как два пъти преасвалтира ул. Христо Боте, естествено никой не брои че това е двоен разход, никой не възропта и за стотиците отрязани дървета.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Боко ша та праскам!
10
1
 
3
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Цялата източна граница е с много интересни *статути*. Не ви ли прави впечатление, че темата *шенген* отпадна, а и отлагането ни дали беше случайно?!
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Малко хора знаят че кмета на Бургас чрез общинския съвет е теглил огромен кредит, за да подмени асвалта и да отремонтира морската градина. Няма нищо лошо в това, Лошото е че цялото това строителство е на двойни цени и парите потъват във фирми близки до кмета. А кредита ще трябва да се връща от Бургас. най-лошото е че дори и да не се усети в следващия мандат, то който е кмет след това, няма да има пари за елементарни ремонти, тъй като голяма част от бюджета ще отива по погасяване на този дълг.
8
2
 
8
 
! Отговори
antiES преди 12 години
всички могат да ни завиждат за кмета който сме си избрали,такъв кмет Бургас не е имал
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СуПсидии е адски готино! Ще събирам вече подобни бисери от знаещи и можещи коментатори!
6
3
 
10
 
! Отговори
assyta преди 12 години
Предвиждам решетъчно бъдеще за тези герои, които спретнаха поредната далавера! Дано новото курортно селище се вижда от Бургаския затвор
5
1
 
26
 
! Отговори
До 1 преди 12 години
Естествено че ще има мрънкащи. Едни хора ще получат земя на морето безплатно, ще си направят кей, ще си паркират Яхтите и лодките пред къщите а други ще плащат по 900 евро за квадратен метър в Бургас и най-много да ги огрее да са на 500 метра от плажа. Малко хора знаят че рибарското селище на Ченгене Скеле е в едно от най-хубавите места в България, природа, гора, море на 20км. от града. И тези 20км. са магистрален път. Ако узаконяват така, нека да е за всички и аз искам Вила на 2м. от морето.
4
1
 
13
 
! Отговори
gotin преди 12 години
айдеее, нелегалните ще стават легални
3
4
 
12
 
! Отговори
Milanski преди 12 години
Много съм доволен от Николов, предполагам, че ще свърши работата като хората.
2
5
 
7
 
! Отговори
В.Бозаджи преди 12 години
От 12 год се занимавам с язовири и до сега не съм видял 1 лв супсидии или нещо с което да ми помогне скапаната държава , как да гласувам за някой от тях !
1
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е едно добро решение, но отново ще има недоволни, защото българина е вечно мрънкащо същество.