Земетресение от 4 по Рихтер разтърси Шабла

За момента няма данни за жертви, пострадали и щети
Обновена: 12 окт 2011 06:46 | 12 окт 2011 06:33,
41
Земетресение от 4 по Рихтер разтърси Шабла
Фарът на нос Шабла. Снимка: Булфото

Земетресение е регистрирано късно снощи в района на Шабла, съобщиха от Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН. Трусът е регистриран в 22 часа и 49 минути.

Трусът е бил с магнитуд около 4 по скалата на Рихтер и е усетен във всички общини на територията на област Добрич, а също и на територията на общините Девня, Провадия и Вълчидол, област Варна.

Още по темата

За момента ням данни за жертви, пострадали и разрушения.

Трусът е по-слаб от този през лятото на 2009 година, който беше с магнитуд 5 по Рихтер и с епицентър също в Шабленско, а и бе най-силното земетресение от последните няколко години там.

Въпреки това хората са се изплашили и са излезли на улицата, обяви кметът на Шабла Красимир Кръстев.

"Трусът беше силен. Мебелите в къщите се раздвижиха. Хората постояха малко на улицата, после се прибраха. Надяваме се да няма повече трусове", заяви той пред "Фокус".

Тази сутрин комисия от експерти от общината и от Гражданска защита ще обиколи общината, за да прецени ситуацията и да опише евентуални щети по сградите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
2
 
! Отговори
До 40 преди 12 години
Да, има си цяла наука з атези неща и тя се нарича сеизмика, но не е сеизмология. Едно земетресение винаги може да се различи от взрив, даже и от студент-стажант по сеизмология.
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На 11.10.2011г в 22:49:09 местно време в Добричко е отчетено земетресение с магнитуд 4.1 бала, с епицентър Сърнино, на 11.4 км от Рогозина, където се намира сондажа на фирма "Русгеоком", алармира медиите Мариана Христова от Гражданска инициатива за забрана проучването и добива на шистов газ по метода на хидравличното разбиване. От сдружението посочват как фирмата твърди, че ще добива конвенционален газ и няма да ползва хидравличен удар, но достъп до информация за технологията и работната и Трусове могат да се получат от преминаване на шокова вълна, която се генерира чрез подземен взрив в шахта. Тази шокова вълна се разпространява на дълбоко и често има странично движение не земните пластове. По начина, по който се отразяват шоковите вълни се определя какво може да се намира в съответните пластове
39
0
 
3
 
! Отговори
До 11 преди 12 години
От както съществува Земята, нейните магнитни полюси мигрират. Това не е никаква аномалия и се учи в университета. Явно някой не си е чел "букварите".
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Компанията"Шеврон"e осъдена за 8.6 милиарда долара от съд в Еквадор за причинено замърсяване на водите и почвите при добива на шистов газ,след 8 годишен процес. Хиляди хора са с тежки заболявания.От Шеврон нагло заявяват, че ще платят когато"Адът замръзне ???
37
2
 
3
 
! Отговори
ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ,ЛИ... преди 12 години
...ДАЙТЕ ДА ПОСТРОИМ ЕДНА , АЕЦ--ТА ДА ИЗПУКАМЕ БЪРЗО , КАТО "МОДЕРНИ ХОРА"!НАС , "ЦУНАМИ ", КАТО В ЯПОНИЯ --НЕ НИ ТРЕБВА!НАС АКЪЛА НИ Е ,КОЛКОТ АСПИРИН.....ЗАТОВА СЛУШАМЕ ПИКАЗКИТЕ НА "РУСКИТЕ ПИЯНИЦИ"...И ПРАВИМЕ АТОМНИ КОВЧЕЗИ,..... ЗА "НАПРЕДНАЛИ"!
36
4
 
8
 
! Отговори
Godlike преди 12 години
при пълнолуние стават най-често земетресения заради повишеното притегляне на Луната
35
3
 
9
 
! Отговори
сондата преди 12 години
Давайте сондиии , копайте братяяя
34
2
 
23
 
! Отговори
varnenec преди 12 години
Земетресението се е получило,защото Искра Фидосиева е правила нощно къпане в морето
33
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Боко Тиквата е на кърък за България. Каквото пипне се проваля или поскъпва!
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
22:40 часа снощи земен трус с магнитуд 4,1 по Рихтер разлюля Добрич, съобщиха информационните агенции. С днешна дата е предположението, че земетресението, което накара града да будува, може да е било предизвикано от подземни взривове на фирмата Русгеоком, която има постоянен сондаж в близост до село Рогозина, съобщава Агенция Блиц.Електронното издание plovdiv-online допълва, че епицентърът на земетресението е бил село Сърнина, което е на 11, 4 километра от мястото, на което Русгеоком извър
31
3
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
Я не се плашете толкова!!!!Каквото има да става - ще стане !!!!
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Имам собствена статистика, която показва, че често стават земетресения когато има рязка промяна във времето.
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
fil4oooo,aide posapri se be..ako citiranata firma imashe energia do razklati varnensko steshe da ia prodava na kaputi kato teb.opitvash se da si krtkovremene *** do sledvastoto zemetresenievrni se u 6 klas i si pregovori osnovni nesta ot fizikata
28
6
 
10
 
! Отговори
Отново Филчо преди 12 години
22:40 часа снощи земен трус с магнитуд 4,1 по Рихтер разлюля Добрич, съобщиха информационните агенции. С днешна дата е предположението, че земетресението, което накара града да будува, може да е било предизвикано от подземни взривове на фирмата Русгеоком, която има постоянен сондаж в близост до село Рогозина, съобщава Агенция Блиц.Електронното издание plovdiv-online допълва, че епицентърът на земетресението е бил село Сърнина, което е на 11, 4 километра от мястото, на което Русгеоком извършват сондажните си дейности.От фирмата отказват достъп до информация, която би дала светлина върху това каква е технологията, работата и програмата, по която добива шистов газ. Единственото, което заявяват от там, гласи, че по време на работния процес не се използва хидравличен удар, а единствено конвенционални методи.Това, оказва се, не е точно така, защото от страна на Гражданска защита вече е заведено дело, целта на което е да се забрани проучването и добиването на шистов газ чрез хидравлично разбиване. Пояснението, което се дава, разкрива, че преминаването на шокова вълна, генерирана от подземен взрив в шахта, може да предизвика земетресения и то много по-мощни от това, което изкара жителите на Добричка област снощи извън домовете им.
27
2
 
9
 
! Отговори
До 24 преди 12 години
Официален бюлетин на Болкан метео:"На 11.10.2011г в 22:49 местно време е отчетено земетресение с магнитут 4.1 бала, с епицентър Сърнино, на 11.4км от Рогозина, където се намира сондажа на фирма "Русгеоком"! Изпълнителят твърди,че все още не е достигната дълбочината за хидро-удар."
26
1
 
3
 
! Отговори
ot 25 преди 12 години
za 20-ti
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Aktivizirat se vulkani,uvelichava se chestotata na zemetreseniata..Narushava se magnito sferata koiato ni pazi ot slanchevia viatar,alfa i beta lachenieto na Slanceto
24
8
 
7
 
! Отговори
До 22 преди 12 години
Едно проучване е невъзможно да доведе до земетресение, да не говорим че в момента никой не проучва, да не говорим че и добива на шистов газ не може да причини заметресение над 2 по Рихтер и то само в областта на добива.
23
3
 
4
 
! Отговори
До 17 преди 12 години
Аз ти предлагам да се изнесеш на палатка или сам да си построиш къща /колиба/!
22
9
 
15
 
! Отговори
Филчо преди 12 години
Нали сте наясно,че само на 10 км оттам се пручва за шистов газа?Та-сещайте се....