Скривалищата – свърталища на наркомани и бездомни

Никой не поддържа 1/3 от бомбоубежищата в София
4 яну 2012 07:37,
62
Скривалищата – свърталища на наркомани и бездомни
Изоставен бункер. Снимка: Булфото

Една трета от бункерите в София не се поддържат. Причините за това са няколко. Едната е, че няма достатъчно средства за тях, а другата, че няма реална опасност за населението, заявява пред в. "Новинар" Величка Тодорова от Столично управление "Пожарна безопасност".

В столицата има 9 галерийни скривалища, разположени в естествените хълмове в различните райони на града.

Тодорова обяснява, че голяма част от входовете им са затворени с решетки или дори са затрупани с инертни материали, тъй като много често в тях влизат клошари и наркомани.

Основната причина за неподдържането на скривалищата е липса на пари от страна на държавата. Те запустяват най-вече след 1989 г. Въпреки това при спешна нужда запустелите бункери могат да се приведат в готовност и да приемат граждани, поясниха от Столично управление "Пожарна безопасност".

За последно такава възможност е имало по време на войната в Ирак, а малко преди това сериозна подготовка е имало и при военния конфликт в съседна Югославия.

По-голямата част от бомбените укрития са строени преди Втората световна война или по време на Студената война, в която населението е обучавано как да действа в случай на ядрена атака.

Ако възникне опасност за хората, има звено, което трябва да информира къде са местата за убежище. То има отговорността да ги обслужи и настани. Накрая командващият затваря бункера, след като се убеди, че капацитетът е достигнат. Той трябва да затвори последователно три тежки стоманени врати, които са уплътнени. Това предпазва хората от взривна вълна, както и от разнасянето на мръсен въздух.

С предимство да влязат в бункера са децата, жените и болните. Командирът на скривалището има задължението и да следи положението навън и когато получи заповед, да изкара населението навън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Възникне ли някакъв проблем да търсим защита от Гражданска защита ,сме умрели . Дано да няма нужда.Тия ояли се военни пенсионери по общините няма да ни помогнат.
1
1
 
80
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
като няма средства за поддържането им .. да сложат поне по една решетка и да ги запечатат... толкова ли е трудно ..Ония в администрацията да минават 1 път месечно на оглед(след като са запечатани).. едва ли ще им натежи, че един следобед няма да пият кафе в офиса, а ще го пият навън...Имали по 3 стоманени врати .. как наркомани и разни такива ще успеят да ги отворят ?