Четири значими язовира в страната преливат

В Кърджалийско е обявено бедствено положение
Обновена: 6 фев 2012 15:10 | 6 фев 2012 15:10,
89
Четири значими язовира в страната преливат
Снимка: Impact Press Group

Преливат четири значими язовира в страната, съобщиха от МВР.

Това са язовир Боровица, община Черноочене, област Кърджали; язовир Ясна поляна, област Бургас; язовир Йовковци, област Велико Търново и язовир Ивайловград, област Кърджали.

Бързо се покачва нивото на язовир Тракиец, област Хасково, като оттокът е в района на бедствието - река Харманлийска.

В област Кърджали преливат 11 микроязовира. Областният управител Иванка Таушанова обяви бедствено положение заради големите количества валежи през последното денонощие,  високите нива на реките Върбица и Крумовица, разрушените пътища и наводнени жилищни и обществени сгради.  

Язовир "Студен кладенец" е на предела и ако до два часа дъждовете не спрат, има опасност той да прелее, заяви областният управител Иванка Таушанова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още по темата: язовирибедствие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
9
 
! Отговори
бг турчин преди 12 години
В Кърджали около половината от живеещите са българи.Така, че тези които искат да се залее града все пак да помислят.Освен това в статията се говори за яз. "Студен кладенец", а той е след града.Наистина яз. "Кърджали" е така построен, че ако не дай си Боже нещо се случи градът отива.Уж има взривове в хълмовете след стената, които щели да бъдат взривени за да поемат първоначалната ударна вълна на водата.А всъщност всички кърджалийци знаят, че язовирът е точно над града.Все едно на Витоша да има язовир, който да гледа към София.Не знам кой го е мислил този язовир Кърджали, но определено си е опасен за града.
38
2
 
4
 
! Отговори
ДО 25 от 17 преди 12 години
...И точно тази близост до явно земетръсна зона като Турцията е наистина плашеща.... :( :( :( Просто градът ни трябваше да БЪДЕ НАД ДВАТА ЯЗОВИРА!!! А не колосалната простотия ДА Е МЕЖДУ ДВАТА!!!!!.... Това е истината за съжеление... :( Не знам кой го е правил... добре е замислено от военните мисля но НЕ е дообмислено докрай и напълно... може би типично по БЪЛГАРСКИ.... :( И затова сигурно е станала тази тъпотия... :( ГОСПОД ДА НИ ПАЗИ!!!.... :)
37
1
 
2
 
! Отговори
Трътлив търтей преди 12 години
до 34,Аз сняг по тези снимки не виждам, та нищо чудно след потопа сега, юни месец и суша да видят по този край.
36
0
 
15
 
! Отговори
до 25 преди 12 години
Пич, ако има такова земетресение, което да разруши язовирната стена на яз. Кърджали, Земята преди това ще се е разцепила и едва ли проблема ще е водата.
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
da stenata v KARDJALI e OGROMNA. UJASSSSSS
34
0
 
5
 
! Отговори
до 25 от 17 преди 12 години
....Разбира се че знам какво имаш предвид!!! И ти ли си от Кърджали?!?... И аз съм оттам... но в момента НЕ живея в Кърджали...! Но пък за сметка на това имам роднини и доста приятели там! :( Язоворите са направени много добре от военна гледна точка за някаква защита на нашата територия от турци и гърци.... няма да ти казвам какво става във съседите ако и двата язовира се "отпуснат" напълно...! Но от човешка гледна точка... като се има предвид колко сме близо до земетръсната зона на Турция...:(!
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А помните ли през декември, когато ни плашеха със суша, режим и поскъпване на водата?... Ама важното е сензация и паника да има... Журналистиката в България в пълния и блясък...
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
do 25 --- Prav si, V Kardjali e nai-Goliamata i Edinstvenata Dagoobrazna Iazovirna Stena na Balkanskia Poluostrov
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тъпотията на тези,който са ги строили се състои в това че са оставили Кърджали между тях.... :( :( :( БОГ ДА НИ ПАЗИ НАИСТИНА!!!...... ----Не е тъпотия. Тъпчем всички *** на безплатни свинкси кебапи в Кърджали и после го наводняваме от все посоки. Алчният *** глава затрива.
30
1
 
4
 
! Отговори
Анализатор преди 12 години
До 24 . Всяка година се прави преглед и инспекция на стената получените "фуги " пукнатини се пълнят със специални смеси и бързо съхнещи . Но качеството на вложените продукти е под съмнение , дочуто под "сурдника " от технически специалисти. Да наистина е желателно напълно независима експертиза. И понеже българските кадри ще бъдат подложени под натиск заради стратегическия обект.Колко и жалко да звучи отново ни трябват външни специалисти.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и аз да допълня че язовир кърджали е огромен по поречието на река арда след него са студен кладенец и ивайловград - ако кърджали прелее следват и останалите 2 язовира и наистина става страшно. язовирите са големи и водата много - независимо от коритото на арда северна гърция и турция ще са под вода
28
0
 
8
 
! Отговори
ПРОСТ Бг преди 12 години
А защо не ги източват помалко ,преди да са прелели ?Защото когато прелеят ,ще има и източване ,а то е по-страшно,водата ще е повече !
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
dano da niama opasnost za yazovir Kardjali, che tam e mnogo voda,mnogo neshto
26
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само да кажа, че "преливане" и "скъсване на стена" са две КОРЕННО различни неща. Първото е очакван, контролиран процес при високи води, а второто е бедствие, предизвикано от човешка немърливост. При контролираното изпускане са възможни наводнения, ако коритото на реката не е почистено.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анализатор преди 12 години
До 20 . Прочети малко концесиония договор. Отговорен за подръжката и ремонта на язовира е Софийска вода. Но те в първите пет - 7 години от концесията избиваха рушветите и платените пари за концесията, едва от около година са на нула. И сега обаче се появи другия фактор трябва и да печелят . Провери колко външни консултанти и какви пари са изписали за чуждестранни консултанти. Но независима проверка у нас не може да се направи поади което ще духаме яко супата ама като се обърне колата.
24
3
 
2
 
! Отговори
до бастуна 17 преди 12 години
Въпрос на време е нещо непоправимо да се случи точно заради яз. Кърджали. Не знам с каква цел са го направили, но не може да построиш такъв огромен язовир точно над населено място с такива размери. Ти представяш ли си при едно земетресение какво ще се случи? Че тя стената е на някакви си кирливи километри от града, по-точно над града. Страх ме е да живея там, честно..
23
1
 
5
 
! Отговори
По повод на 9 преди 12 години
"Анализаторът" 9 казва следното: "... по неофициална информация и яз. Искър досега в миналите години се пука леко стената ...". Това "пука леко стената" на язовир "Искър" ми изправи косата - каква е тази "неофициална информация"? Наистина ли си траят компетентните органи? Знае ли някой нещо по въпроса?
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
V KARDJALI SA TRITE NAI GOLEMI IAZOVIRA SLED ISKAR. 1-ISKAR, 2-KARDJALI, 3-STUDEN KLADENEC, 4-IVAILOVGRAD
21
9
 
8
 
! Отговори
КОСТАНИДИС преди 12 години
Смешна държавичка жалко за пострадали
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
12 метра има преди да прелее язовир Кърджали предвид размерите му няма опасност. Хубаво е че язовира беше празен заради ремонти , но Студен кладенец може да прелее Ивайловград прелива и да му мислят гърците......................